România a votat împotriva propunerii de regulament privind Noile Tehnici Genomice ( NTG ); documentul nu a întrunit majoritatea calificată necesară, în Consiliul AgriFish ( 10 - 11 decembrie ) - Revista Ferma
2 minute de citit

România a votat împotriva propunerii de regulament privind Noile Tehnici Genomice ( NTG ); documentul nu a întrunit majoritatea calificată necesară, în Consiliul AgriFish ( 10 – 11 decembrie )

România a votat împotriva propunerii de regulament privind Noile Tehnici Genomice ( NTG ); documentul nu a întrunit majoritatea calificată necesară, în Consiliul AgriFish ( 10 - 11 decembrie )
România a votat împotriva propunerii de regulament privind Noile Tehnici Genomice ( NTG ); documentul nu a întrunit majoritatea calificată necesară, în Consiliul AgriFish ( 10 – 11 decembrie )

Propunerea de Regulament făcută de Comisia Europeană, în iulie 2023, și supusă votului în Consiliul AgriFish, a fost respinsă în urma votului acordat de delegațiile participante. România, reprezentată de ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Florin Barbu, a votat împotriva propunerii de Regulament. 

Statele care au dat vot negativ au fost: România, Polonia, Ungaria, Slovacia, Slovenia, Austria și Croația. 

S-au abținut: Germania, Bulgaria și Belgia.

Cu o oră în urmă, ministrul Florin Barbu a postat pe pagina sa de facebook anunțul privind votul din AgriFish:

Propunerea de regulament privind noile tehnologii genomice nu a trecut de votul Consiliul de miniștri AgriFish.

Am spus, ca de fiecare dată, că voi proteja interesele fermierilor și procesatorilor români și sănătatea populației!

România susține introducerea NGT1 cu câteva condiții esențiale:

Protecția și separarea completă a culturilor și produselor convenționale și ecologice de NGT1;

Etichetarea trebuie să fie explicită pentru o informare corectă a cetățenilor”.

Sunt necesare analize de laborator finanțate de CE, ale fiecarei plante NGT1, în raport cu sănătatea populației și protejarea mediului, care sunt în prim plan!

Am avut alături Croația, Polonia, Ungaria, Slovacia, Austria și Slovenia care au votat împotrivă, iar Bulgaria și Germania s-au abținut.

Mulțumesc asociațiilor de fermieri și procesatori, dar și tuturor celor care au înțeles, pe deplin, demersul nostru și ne susțin.

Siguranța alimentară a României și munca fermierilor români nu sunt negociabile și avem datoria să îi protejăm pe ai noștri!

foto credit iStock/ipopba

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →