6 minute de citit

Robotul ideal pe frontul de furajare – DeLaval OptiDuo™

robotul de împins furaje - DeLaval OptiDuo 1_b

Există o cerere din ce în ce mai mare pentru un grad ridicat de automatizare a activității de creștere a animalelor și în producția de lapte. Pe lângă prezența tot mai numeroasă a roboților de muls, fermele de lapte caută noi soluții automate care pot ușura munca umană și pe alte sectoare de lucru. Un astfel de sistem inovator este robotul de împins furaje – DeLaval OptiDuo™.

CONTACT – Ing. Cosmin Batis – Nr. Telefon +40 744 341 112

 

Hrană suficientă și mereu proaspătă

 

Sistemul acționează dublu pe masa de furajare: nu doar împinge furajele mai aproape de animale, ci le și reamestecă și reîmprospătează în același timp, crescându-le gradul de palatabilitate. Asta înseamnă că animalele fac mai multe vizite la frontul de furajare, rezultând un consum mai mare de furaje și, în consecință, oferă mai mult lapte. Astfel, animalele au acces mai frecvent la hrană și concurența dintre ele în zona de hrănire este redusă, făcându-le mai liniștite.

 robotul de împins furaje - DeLaval OptiDuo_b

200 de litri de lapte în plus pe zi

Mai mulți fermieri au menționat că prezența animalelor la frontul de furajare a crescut semnificativ după punerea în funcțiune a robotului DeLaval OptiDuo™. Acest lucru este valabil mai ales seara și noaptea, și chiar și după o săptămână. Efectul s-a observat în cantitatea crescută de lapte din tancul de răcire, respectiv cu circa 200 de litri de lapte în plus pe zi. Un studiu anterior confirmă, de asemenea, acest efect pozitiv asupra producției de lapte, dovedind o corelație puternică între aportul de furaje al animalelor și numărul de treceri ale robotului prin împingerea furajului. În cazul împingerii furajelor de 12 ori pe zi, cantitatea medie de hrană consumată a fost cu aproximativ 20% mai mare comparativ cu 4 împingeri de furaje pe zi.

 

8 mari avantaje

DeLaval a lansat pe piață robotul de împins și mixat furaje – OptiDuo, personalizat în 2018. De atunci, este folosit cu succes în mii de ferme de lapte din întreaga lume.

 

1. Instalare rapidă

Pentru deplasarea OptiDuo, este necesară o podea fără denivelări pe aleea de furajare; o înclinare de 5% nu este un obstacol pentru robot. După planificarea și stabilirea traseului și a amplasării stației de încărcare, podeaua trebuie decupată la o adâncime de aproximativ 10 mm pentru linia de inducție, care va asigura deplasarea OptiDuo pe direcția trasată. În acest fel, și prin intermediul transponderelor – programate cu diferite comenzi funcționale – încorporate lângă linia de inducție, OptiDuo se deplasează cu precizie și nu pierde niciodată traseul în timpul funcționării.

Stația de parcare sau de încărcare poate fi amplasată oriunde la capătul adăpostului sau pe aleea de furajare, sau chiar în afara adăpostului, departe de animale.

Instalarea liniei de inducție și a stației de încărcare, precum și setarea și programarea echipamentului nu durează mai mult de 1-2 zile.

robotul de împins furaje - DeLaval OptiDuo 4_b

2. Pornire automată

Odată ce linia de inducție și stația de încărcare sunt instalate, OptiDuo este gata de funcționare. După stabilirea traseelor și a programului zilnic de deplasare, dispozitivul poate începe să funcționeze automat.

 

3. Precizie și eficiență

Deplasându-se înainte, melcul robotului amestecă, foarte energic și eficient, hrana distribuită pe frontul de furajare. Melcul dublu mobilizează masa de furaj mai repede și cu o mai bună precizie decât omologii săi.

 

4. Viteză de deplasare adaptabilă. Datorită sistemului său unic de acționare adaptivă, OptiDuo poate schimba și selecta automat cea mai bună viteză de deplasare în timpul funcționării: dacă există o cantitate mare de furaje în fața melcului, OptiDuo reduce viteza și amestecă furajele mai eficient. În spatele OptiDuo, frontul de furajare rămâne întotdeauna curat datorită benzii de cauciuc încorporate.

robotul de împins furaje - DeLaval OptiDuo 3_b

5. Sistem de protecție

OptiDuo este echipat cu senzori inteligenți: un sistem avansat de protecție circulară de siguranță oprește mașina pe masa de furajare în cazul unor obstacole neprevăzute. Dacă blocajul dispare după contact, OptiDuo repornește automat și își continuă cursa.

 

6. Flexibilitate în utilizare

Datorită sistemului OptiDuo, nu este nevoie de mai multe distribuiri de furaje pe zi pe frontul de furajare, deoarece robotul mută furajele mai aproape de vaci la fiecare trecere, pe măsură ce se deplasează în timpul zilei și le amestecă din nou.

De regulă, prima pornire a OptiDuo are loc la 3 ore după prima distribuire a furajelor dimineața, iar apoi rundele de împingere a furajelor se repetă la fiecare două ore. Sunt posibile până la 10 porniri automate pe zi, dar fermele stabilesc de obicei 6-8 porniri.

OptiDuo permite utilizarea flexibilă, în funcție de condițiile amplasamentului.

 

7. Ușor de adaptat în fermă

Oferim două exemple care ilustrează că OptiDuo poate fi adaptat și programat flexibil în funcție de nevoile fermei și de diferitele metode de distribuire a furajelor:

• Într-una dintre fermele din România, OptiDuo este utilizat pentru reîmprospătarea furajului pe perioada verii, reducând utilizarea remorcii tehnologice de la două furajări la una. În acest fel scad și costurile cu administrarea furajului.

• La o altă fermă, furajele sunt distribuite în cantități relativ mici și de mai multe ori pe zi. Aici, OptiDuo se apropie mai mult la fiecare trecere, urmărind traseul cel mai apropiat de animale.

 

8. Funcționare silențioasă

Conform feedback-ului utilizatorilor, funcționarea silențioasă a OptiDuo are un efect pozitiv asupra mișcării animalelor, aspect deosebit de important în fermele care utilizează și un robot de muls. De aceea, DeLaval recomandă în mod special utilizarea OptiDuo alături de robotul de muls VMS.

 

Investiție mică, beneficii mari

Randamentul producției de lapte al animalelor poate fi crescut doar cu o investiție mică, datorită achiziționării OptiDuo™, fără ca ferma să fie nevoită să schimbe altceva. Dispozitivul de împingere robotizat DeLaval OptiDuo™ poate fi utilizat în aproape toate tipurile de adăposturi și fronturi de furajare, cu diferite tipuri și cantități de amestecuri de furaje, nu numai în fermele de vaci de lapte, ci și în cele pentru îngrășare.

 

CONTACT – Ing. Cosmin Batis – Nr. Telefon +40 744 341 112

www.delavalcorporate.com

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →