ROBOTUL de MULS care aduce PRODUCŢII DE PESTE 40 DE LITRI PE ZI! - Revista Ferma
6 minute de citit

ROBOTUL de MULS care aduce PRODUCŢII DE PESTE 40 DE LITRI PE ZI!

PENTRU ORICE TIP DE UGER

„Am studiat şi alte sisteme de muls robotizat de la alţi producători, însă DeLaval ne-a convins pentru că am observat că tehnologia de ataşare a cupelor este mult mai uşoară. Aici nu vorbim de rasa Holstein sau Bălţata austriacă, la care ugerele sunt identice, mameloanele au practic aceeaşi conformaţie, chiar şi un orb ar putea ataşa manşoanele de colectare fără probleme. În schimb, noi avem nişte vaci bune de lapte, dar cu structuri diferite ale ugerului. De obicei e nevoie de multă precizie pentru a ataşa cupele. Dacă alegeam alt producător, trebuia să eliminăm cel puţin 15% din efectivul de animale.

Karoly Szekely si Cosmin Batis_b

Karoly Szekely şi Cosmin Batis

Văzusem un robot similar la cineva şi m-a interesat cât de mulţumit este acel fermier de performanţele sale de lucru, dar şi de partea de service. Pentru că dacă se întâmplă ceva neprevăzut, vreau să mă asigur că se rezolvă cât mai urgent problema. Şi în baza informaţiilor obţinute, am luat decizia de a cumpăra robotul DeLaval. Cred că aceasta este cea mai bună soluţie pentru noi”, ne-a explicat Levente.

 
perie inteligenta vaci DeLaval_b


PRODUCŢII DE PESTE 40 DE LITRI PE ZI

Pe de altă parte, faţă de sala de muls, interacţiunea cu robotul e mult mai confortabilă pentru animale. Desigur, a durat puţin până să se obişnuiască, dar acum vacile sunt mai liniştite. „Oricum, am constatat că ele se simt mult mai bine în acest spaţiu închis, singure, decât la sala de muls, unde se înghesuie. Înainte nu am avut niciodată producţii de peste 40 de litri de lapte pe zi. Nici măcar atunci când mulgeam cu aparatul mobil. Dar acum avem vaci care dau şi 47 de litri în 24 de ore. Aşadar, merită investiţia, pentru că producţia a crescut vizibil”, a constatat tânărul inginer agronom. Sora sa, economist de profesie, a studiat şi ea agronomia la Timişoara.

 

POARTA INTELIGENTĂ…

 poarta inteligenta instalatie de muls DeLaval_b

…are un rol deosebit de important. Pentru că acomodarea animalelor cu robotul se face mult mai uşor. De asemenea, te ajută foarte mult pe partea de nutriţie. „Pentru că poţi să-ţi gestionezi mult mai bine programul de furajare dacât dacă ai face-o într-un sistem cu trafic liber. În plus, te scapă de un operator, ceea ce în condiţiile actuale înseamnă ceva. Fermierul are controlul total asupra efectivului de vaci, nu mai depinde de voinţa şi de temperamentul fiecărui animal în parte”, susţine Cosmin Batis, director de vânzări pentru România al companiei DeLaval.

 

CONTROL MAI BUN AL COSTURILOR

Potrivit acestuia, dacă în condiţii de trafic liber poţi avea producţii de lapte foarte ridicate, dar folosind cantităţi mult mai mari de furaje, pe trafic dirijat poţi merge pe cantităţi minime şi să-ţi reglezi totul la frontul de furajare, unde ai un control mai bun asupra costurilor. Cu poarta inteligentă îţi scade şi timpul petrecut la robot, pentru că nu apar blocaje provocate de alte animale. Există o zonă de aşteptare unde animalele care au primit accesul la robot vor sta liniştite fără a se îngrămădi.

 

 

HRANĂ DOZATĂ INDIVIDUAL

În timpul mulsorii, vacile primesc o cantitate de furaj personalizată, în funcţie de parametrii productivi şi de starea fiziologică a fiecărui animal. Spre exemplu, robotul ştie dacă o vacă este gestantă şi în timp cantitatea de furaj va scădea pentru a o pregăti de fătare. „Noi introducem toate datele în calculator, inclusiv dacă s-a făcut montă artificială. De asemenea, acea cantitate de concentrat vine porţionată la numărul de mulsori. Iar furajul este dozat pe tot parcursul mulsului pentru ca vaca să aibă o ocupaţie. Nu i se aruncă întreaga cantitate la început”, a ţinut să precizeze Levente.

 

ROBOTUL A CRESCUT PREŢUL LAPTELUI!

Igiena ugerului este un alt aspect foarte important pe care DeLaval a mizat în dezvoltarea robotului său de muls. Laptele este mai curat chiar şi faţă de cel colectat în sala de muls, m-a asigurat Csilla. Datorită acestui fapt, familia Szekely a obţinut un preţ mai bun pe laptele livrat la procesator. „Altfel stai de vorbă cu procesatorul şi poţi să negociezi un preţ mai bun dacă parametrii laptelui sunt la cel mai bun nivel şi oferi constant aceeaşi calitate. Laptele ajunge practic direct din ugerul vacii în tancul de răcire. Nu se întâlneşte nici cu aerul, nici cu musca”, afirmă Levente. Calitatea este un atu de care el s-a folosit pentru a negocia un preţ mai bun pe litrul de lapte.

DeLaval Optiduo impinge si remixeaza hrana_b 

OPTIDUO, ÎMPINGE ŞI AMESTECĂ FURAJUL

Robotul de muls nu este singura tehnologie DeLaval din ferma familiei Szekely. Pe aleea de la frontul de furajare vei vedea patrulând, o dată la două ore (pe timpul nopţii cu o frecvenţă mai redusă), un robot de împins furajul – OptiDuo, care funcţionează autonom făcându-şi singur traseul, fără a depinde de un operator. Marele avantaj al acestuia este că nu doar aduce hrana la botul vacilor, dar şi remixează furajul.

 

Cosmin Batis, DeLaval_b

Crescând palatabilitatea furajului, automat animalele vor sta mai mult la frontul de furajare, ceea ce va duce la creşterea producţiei de lapte

COSMIN BATIS

Director de vânzări DeLaval pentru România


CREŞTE PALATABILITATEA HRANEI

„Poţi să administrezi o dată pe zi furaj iar el va veni şi îl va amesteca de fiecare dată astfel încât îi va creşte palatabilitatea. Vacile vor consuma aşadar cu mai multă plăcere, pentru că tot timpul vor găsi furaj proaspăt la suprafaţă. Dacă numai ar împinge furajul, fără a-l amesteca, acesta s-ar oxida mult mai repede, mai ales în zilele cu temperaturi ridicate”, a remarcat Cosmin Batis.

Pe lângă asta, familia Szekely a mai achiziţionat de la DeLaval două tancuri de răcire de 5.000 de litri fiecare, o perie rotativă, adăpătoarele şi două pluguri racloare pentru îndepărtarea dejecţiilor de pe alei.

Levente_Szekely_b

Văzând că preţul inputurilor a luat-o razna şi pentru că noi oferim acum un lapte de o calitate superioară, am mizat pe acest lucru şi am solicitat un preţ mai mare. Acum văd într-adevăr meritul investiţiei

LEVENTE SZEKELY

Tânăr fermier şi inginer agronom

 

6.000 EURO/LUNĂ ÎN PLUS

”Robotul colectează cu până la 500 de litri de lapte mai mult pe zi faţă de ce reuşim să obţinem la sala de muls, cu un efectiv de animale egal”, explică Levente. Asta înseamnă o diferenţă de 15.000 de litri pe lună. Un calcul superficial ar spune că rezultă un câştig lunar de 6.000 de euro! Practic, în mai puţin de trei ani ţi-ai putea amortiza investiţia…

 

 Citeşte AICI POVESTEA FERMEI DE FAMILIE condusă de KAROLY SZEKELY!

 

un reportaj de

LIVIU GORDEA

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →