Ridichea – CEA MAI BUNĂ CULTURĂ pentru ÎNVERZIRE. TREI AVANTAJE de NECONTESTAT! - Revista Ferma
3 minute de citit

Ridichea – CEA MAI BUNĂ CULTURĂ pentru ÎNVERZIRE. TREI AVANTAJE de NECONTESTAT!

“Avem noroc că după recoltat încă mai este umiditate în sol. Ziua treierăm şi seara după ce încheiem recoltatul intrăm la semănat direct în mirişte cu o semănătoare Vaderstad. Nu discuim, nu scoatem apa din sol, nu facem niciun fel de lucrare în plus”, ne-a spus acesta cu privire la primul pas spre înverzire.

calin tomescu seamana in miriste_b

Ce culturi alege pentru înverzire?

 

“Pentru înverzire am avut muştar cu rapiţă, o structură de cultură verde înregistrată la APIA, şi pun minimul pentru a îndeplini condiţia necesară pentru a putea primi subvenţia, iar în rest mergem şi cu soia, dar în mare parte cu ridiche. De ce? Pentru că ridichea, din punctul meu de vedere, are mai multe beneficii pentru înverzire”, crede cu tărie tânărul fermier din Dudeştii Noi, judeţul Timiş.

Trei avantaje de necontestat

 

“În primul rând aleg ridichea pentru că aceasta creşte undeva la 20-30 de centimetri în adâncime şi are o grosime mai mare. În felul acesta ea scarifică natural solul. În al doilea rând, ridichea, având frunza lată umbreşte foarte rapid solul. Pe mine asta mă interesează, eu vara pe căldurile astea, vreau să păstrez şi să acumulez cât mai multă apă în sol. Dacă nu am nimic care să umbrească solul, în toamnă, la semănat, ne vom confrunta cu problema secetei”.

calin si ridiche furajera_b

De ce nu pune muştar?

“Problema la muştar este încorporatul. Pentru că el creşte la o înălţime de circa un metru. Şi atunci, cea mai bună tehnologie ar fi să îl toci înainte cu o tocătoare şi să îl încorporezi imediat, dar asta ar duce la costuri mai mari nejustificate. În schimb ridichea se încorporează direct cu discul, merge mult mai uşor, plus că avem şi îngrăşământ de la ridiche, pentru că ea peste iarnă putrezeşte. Avem aşadar trei avantaje mari: umiditate, scarificat natural şi îngrăşământ.” concluzionează tânărul agronom.

EXPERIMENT CU SOIA: SPOR DE PESTE 100%


Anul trecut, pe o solă unde în toamna lui 2019 a semănat grâu a fost înainte soia, iar de pe o parcelă nu a recoltat soia, ci a încorporat-o în sol, ca să testeze ce efect ar putea avea ca plantă pentru înverzire. În 2020, de pe parcela respectivă a recoltat 8.500 de kilograme de grâu pe ha, faţă de media de 4.000 de kilograme pe hectar obţinută în fermă.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →