Pregătirea viţei pentru iernare trebuie să se facă încă din timpul vegetaţiei, prin practicarea unei tehnologii de cultură corespunzătoare, care trebuie corelată cu măsurile efective de protecţie împotriva gerului prin muşuroirea bazei butucilor.
Factori care măresc rezistenţa la iernare
Protecţia viei de ger trebuie avută în vedere încă de la înfiinţarea plantaţiilor. În acest sens, se vor alege terenuri cu expoziţie sudică, cu pante uşoare, iar selecţia soiului se face ţinând cont de necesităţile lui biologice şi de condiţiile climatice ale zonei de plantare. Fără a avea în vedere aceste aspecte, măsurile de protecţie ulterioare au eficienţă scăzută.
După înfiinţarea plantaţiei, pe tot parcursul exploatării acesteia, viţa de vie trebuie menţinută într-o stare fitosanitară corespunzătoare.
Fertilizarea excesivă, în special cu azot, intensifică creşterile, prelungeşte perioada de vegetaţie, influenţează negativ maturarea lemnului şi scade rezistenţa viţei la iernare. Fertilizările trebuie făcute raţional, cu doze moderate, în care cele trei macroelemente de bază (N, P, K) trebuie să se găsească într-un raport echilibrat de 1:1,5:1,5.
O altă condiţie esenţială pentru o bună rezistenţă la iernare este menţinerea aparatului foliar într-o stare fitosanitară bună, printr-o combatere eficientă a bolilor şi a dăunătorilor. Afectarea aparatului foliar de către boli şi dăunători scade capacitatea fotosintetică a viţei de vie, cu consecinţe negative atât asupra producţiei, cât şi asupra rezistenţei la iernare.
O dirijare corespunzătoare a coardelor şi a lăstarilor pe sistemul de susţinere, astfel încât să se obţină o cât mai bună expunere la soare, contribuie atât la creşterea cantităţii şi calităţii producţiei, cât şi la o maturare corespunzătoare a lemnului, a cărui sensibilitate la ger scade.
Dacă am ţinut cont de toate aceste aspecte, există toate premisele ca viţa de vie să parcurgă cu bine anotimpul rece. Pentru aceasta, după căderea frunzelor se face o arătură de toamnă cu răsturnarea brazdei spre rândul de viţe, astfel încât să rezulte un bilon de-a lungul rândului, prin care se va proteja de ger baza butucilor. Peste această arătură, dacă avem norocul de a avea şi un strat de zăpadă, există toate şansele ca viţa să scape de efectul negativ al gerurilor.
ŞTIAŢI CĂ …
• Administrarea în exces a îngrăşămintelor, de regulă a azotului, prelungeşte perioada de vegetaţie, influenţează negativ maturarea lemnului şi scade rezistenţa viţei la iernare.
• Supradimensionarea producţiei şi întârzierea excesivă a recoltării strugurilor reduc rezistenţa viţei de vie la iernare.
• Pentru o rezistenţă cât mai bună la îngheţ, plantaţiile de vie se înfiinţează pe terenuri cu expoziţie sudică şi cu pante uşoare.