Rene Verdaasdonk: “Piaţa românească e mai sofisticată decât reputaţia pe care o are” - Revista Ferma
5 minute de citit

Rene Verdaasdonk: “Piaţa românească e mai sofisticată decât reputaţia pe care o are”

Fertilizarea constituie punctul de plecare în obţinerea unei producţii agricole mari, de calitate, cu valoare energetică deosebită. Pentru a ajunge la asemenea rezultate, culturile pot fi ajutate prin aplicarea de macro şi microelemente. În acest sens, producătorul german de îngrăşăminte foliare Lebosol® s-a specializat, în ultimii 30 de ani, în producţia îngrăşămintelor lichide, pentru a veni în sprijinul fermierilor de pretutindeni. Produsele pe care compania le introduce pe piaţă respectă diverse cerinţe şi satisfac în totalitate nevoile plantelor.

Rene Verdaasdonk

Ferma: Compania Lebosol® este într-o căutare continuă a celor mai bune soluţii pentru culturile agricole. De ce produsele companiei sunt fabricate în exclusivitate în Germania?
Rene Verdaasdonk: Combinaţia dintre logistică, disponibilitatea cunoştinţelor legate de utilaje speciale şi inginerie, dar şi simţul producţiei de calitate face ca Germania să fie unul dintre cele mai bune locuri pentru a fabrica produsele noastre. Nu este cel mai ieftin loc, ci unul dintre cele mai bune, pentru că ne propunem cea mai înaltă calitate. Pentru noi, costurile de producţie contează mai puţin decât calitatea superioară a produselor.

Ferma: Care sunt produsele de top din portofoliul Lebosol®, vedetele întregii game?
Rene Verdaasdonk: Produsele de top din portofoliul nostru sunt Lebosol® – Bor şi Lebosol® – Total Care. Însă cel mai căutat rămâne Aminosol®, produsul unic cu care compania a început dezvoltarea şi care este pe un trend ascendent, chiar şi astăzi, la 30 de ani de la lansarea pe piaţă.

Ferma: De curând, aţi început construirea unei noi fabrici în Sembach, Germania. Ce capacitate are centrul de producţie, ce tehnologii deţine şi când va intra în funcţiune?
Rene Verdaasdonk: Activitatea principală a noii linii de producţie constă în obţinerea de suspensii concentrate, dublându-ne astfel capacitatea de producţie a acestui tip de produse. Sperăm ca noua linie să fie finalizată cât mai curând, astfel încât să putem începe producţia efectivă de anul acesta.

Ferma: Cum percepeţi piaţa agricolă din România?
Rene Verdaasdonk: Piaţa agricolă românească este mult mai sofisticată decât reputaţia pe care o are şi am sentimentul că se dezvoltă foarte rapid.

Ferma: Vedeţi o evoluţie în ceea ce priveşte fermierul român? Aţi observat vreo schimbare în modul în care fermierii noştri efectuează lucrările de fertilizare?
Rene Verdaasdonk: Sunt departe de piaţa românească pentru a putea judeca tehnologia de fertilizare pe care fermierii o aplică. Însă ceea ce observăm este creşterea cererii de îngrăşăminte foliare. Statusul nutriţional al culturilor s-a redus în ultimii ani. Din cauza perioadelor lungi de condiţii extreme, cum ar fi seceta, arşiţa, gerul sau băltirile, de cele mai multe ori, absorbţia elementelor nutritive din sol este puternic redusă şi poate fi compensată numai prin aplicarea foliară a acestora. Din acest motiv, efectul aplicării produselor Aminosol®, Lebosol® – Total Care sau Lebosol® – Nutriplant Gold, cu rol de reducere a stresului, permite o bună dezvoltare a culturilor.

Ferma: Cum pot fermierii să valorifice şi mai mult potenţialul culturilor agricole?
Rene Verdaasdonk: Măsurile integrate şi sustenabile vor fi o cale spre succes în viitorul unui agricultor. În loc să efectueze tratamente individuale, fie că este vorba de tratamente cu produse de protecţia plantelor, de fertilizare la sol, de intervenţii de prelucrare a solului sau de fertilizare foliară, toate acţiunile ar trebui să devină mai dependente unele de celelalte. Cunoştinţele despre sol nu sunt necesare doar pentru a optimiza fertilizarea. Fertilitatea solului influenţează alegerea culturii şi a hibrizilor şi are o influenţă asupra îngrăşămintelor aplicate foliar şi invers. Alegerea hibridului influenţează fertilizarea solului şi fertilizarea la nivel de frunză. Un tratament reprezintă o decizie şi influenţează puternic alte intervenţii. Cheia succesului va fi cum să integrăm optim acest lucru în gestionarea totală a culturilor.

Ferma: Ce le pregăteşte compania Lebosol® fermierilor în anul 2019?
Rene Verdaasdonk: Principala evoluţie pe care o putem avea, ca proces continuu, este reprezentată chiar de cunoştinţele noastre tehnice. Am obţinut noi rezultate care ne aprofundează şi mai mult cunoştinţele asupra culturilor agricole şi modul nostru de acţiune pentru obţinerea unor rezultate îmbunătăţite. În acelaşi mod, lucrăm în mod constant la îmbunătăţirea tehnologiei de formulare a produselor, nu numai pentru rezultate mai bune, ci şi pentru un sistem de producţie mai durabil şi mai ecologic. Unul dintre exemplele recente este gama HEPTA, alcătuită din chelaţi perfecţi, complet descompuşi şi mult mai siguri pentru culturi. Am reuşit să realizăm o nouă formulare pentru siliciu, care este foarte eficientă şi ne dă rezultate tot mai bune. Nu în ultimul rând, ne intensificăm implicarea în relaţia dintre nutriţia culturii şi rezistenţa ei la boli. Este de aşteptat ca protecţia culturilor să fie redusă în următorii ani din cauza restricţiilor legislative.

Un articol publicat în revista Ferma nr. 1/228 (ediţia 1-31 ianuarie 2019)

Cisteste si...

Recomandările redacției

Witness P*S – taurul Simmental de 206.000 de euro!

În vârstă de aproximativ unsprezece luni, Witness P*S este cel mai scump taur din rasa Simmental vândut vreodată la o licitație în Bavaria. Taurul recordist este fiul lui Wirbelwind-P*S, a fost crescut de Christiane Böhm

taur Witness PS Witness P*S - taurul Simmental de 206.000 de euro!
Ultimele articole
Comportament natural pe pardoseli antiderapante Nu ignorați pododermatitele!

Nu ignorați pododermatitele!

V-ați întrebat ce legătură există între comportament, productivitate și sănătatea ongloanelor la vacile de lapte? Statisticile arată că o vacă […]

Citește mai multe știri →