Peste o sută de companii din toata țara și aproximativ 300 de invitați au participat la dezbaterile desfășurate la București, în zilele de 19 și 20 noiembrie a.c.
Scăderea TVA – principala problemă
Integrarea producției, necesitatea scăderii TVA la carne și evaziunea fiscală din sector au fost subiecte „cap de listă” în dezbaterile seminarului. Radu Timiș, președintele grupului Cris-Tim, a precizat că este mai mult decât necesară „reducerea TVA pe lanț, la 5 sau 9%, pentru că 75% din actuala cotă de TVA de 24%, în tot ceea ce înseamnă industrie și consum, oricum nu se încasează”. Tot Radu Timiș, ales recent președinte al ARC – Asociația Română a Cărnii, a mai spus că doar prin scăderea taxei s-ar elimina concurența neloială făcută de evazioniști și, la urma urmei, ar fi „un lucru înțelept” care le-ar aduce producătorilor români mai mulți bani pentru investiții, fără de care România nu se va putea menține în competiția de pe piața europeană. De altfel, a mai subliniat el, „prin reducerea TVA la carne, încasările la buget vor fi de trei ori mai mari și, ceea ce este mai important, va crește consumul”.
Ilie Van, președintele Uniunii Crescătorilor de Păsări din România, a ținut să întărească și el ideea privind necesitatea scăderii fiscalității: „dacă nu se iau măsuri pentru reducerea TVA la carne și la produsele din carne de pasăre, fermierii din industria avicolă vor avea de suferit. Avem taxe de toate felurile, taxe pe stâlp și taxe pe gard, care ne dijmuiesc serios veniturile”.
Ioan Popa, managerul general al Transavia, a spus, cu un anumit substrat, demn de băgat în seamă de actualii guvernanți, că „dacă până acum lumea spunea că soarele răsare de la București, iată că de ceva vreme constat că soarele doar apune aici”.
Fruntași în topul angajatorilor din România
Marian Cuzdrioreanu, reprezentantul Asociației Procesatorilor, Importatorilor, Distribuitorilor și Comercianților de Pește din România – Ro-Fish, susține că la pește consumul a scăzut dramatic de la 8,5 kg în 1990 la numai 4 kg în prezent, așa că deschiderea piețelor externe trebuie să fie o prioritate națională a tuturor guvernelor.
Și Neculai Apostol, fondatorul grupului de firme Kosarom, a fost critic la adresa MADR, dar și a Guvernului, în general.
Poate că și insuccesul premierului în lupta pentru Cotroceni ar putea fi un catalizator al acestei atitudini tranșante a celor care sunt printre contribuabilii importanți ai României. La urma urmei, crescătorii de animale, producătorii, importatorii și distribuitorii de carne, preparate din carne și conserve, adică industria alimentară (împreună cu producătorii de băuturi), conform statisticilor, ocupă în România primul loc în topul angajatorilor (cu excepția statului), cu circa 184.000 de persoane. Iată că cele 8.355 de companii, din acest important sector de activitate economică, generează în total o cifră de afaceri de 10,7 miliarde de euro și o valoare adăugată de 2,2 miliarde de euro.
În final, premii și strângeri de mână
După ce „focul încrucișat” s-a mai domolit, la finalul celor două zile pline în care s-au atins majoritatea problemelor de care se lovesc investitorii din industria cărnii, secretarul de stat în MADR – Daniel Botănoiu a înmânat diplome de excelență unui număr de 15 companii cu activitate în sectorul de producere și procesare a cărnii, care s-au evidențiat pe piața internă prin integrarea producției și, evident, ca model de business. De altfel, integrarea producției beneficiază de un punctaj suplimentar în noul PNDR și datorită acestor modele de business agricol care, iată, s-au dovedit de succes.
CALM ȘI PRUDENT
Daniel Botănoiu, rămas în a doua zi a dezbaterilor singur pe baricada guvernamentală, s-a străduit să ofere răspunsuri, dar a subliniat că 1 ianuarie 2015 nu va putea fi, în niciun caz, data de la care scăderea TVA la carne și legume-fructe ar putea intra în vigoare și a îndemnat, totodată, la calm: „Nu cred că putem să luăm o măsură de o astfel de anvergură, pripindu-ne, spunând o dată anume. Este vorba de o analiză, depinde de Guvernul României și nu trebuie să acționăm sangvin cu ceea ce ne dorim”.