5 minute de citit

REGULI mai ASPRE pentru CREŞTEREA PORCILOR

Acesta este însă primul pas pentru reglementarea creşterii porcilor în România. Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a supus deja consultării publice un proiect de Ordin care stabileşte noi norme de biosecuritate, mai riguroase, pentru toate exploataţiile în care sunt crescuţi porci.

Purcei_b

Proiectul de Ordin al ANSVSA care stabileşte Norma pentru creşterea porcilor cu instituirea a trei niveluri de biosecuritate completează Ordinul 538/2019 pentru stabilirea dimensiunilor şi a tipurilor de exploataţii de suine pe teritoriul României, emis de fostul ministru al Agriculturii.
Noile reguli pentru creşterea porcilor în gospodării şi ferme comerciale fac parte din planul de măsuri pentru eradicarea pestei porcine africane (PPA), care a fost transmis de autorităţile române către Comisia Europeană în 21 octombrie 2019 şi care prevede acţiuni şi termeni concreţi pentru măsurile de control şi eradicare a bolii. Conducerea ANSVSA motivează şi că a ţinut cont de recomandările Misiunii de audit care s-a desfăşurat în perioada 17-25 octombrie 2018, precum şi a celorlate misiuni de asistenţă tehnică din partea Comisiei Europene ce s-au desfăşurat în România.
La începutul lunii decembrie 2019, potrivit ANSVSA, în România erau focare active de PPA în 34 de judeţe.
Pesta porcină africană evoluează, în prezent, în 50 de ţări din lume şi a ucis, doar în ultimul an, echivalentul a un million de porci pe zi! (detalii în pg. 22)

Fără porci de reproducţie în gospodării!
Cei care cresc porci pentru consumul propriu, al familiei, nu mai au voie să crească porci pentru reproducţie! Toate suinele de sex masculin din gospodăriile ţărăneşti vor fi obligatoriu sterlizate.
Concret, exploataţiile noncomerciale (gospodăriile ţărăneşti – n.red.), stabilite conform art. 2 lit. a) din OMADR 538/2019, vor putea deţine un efectiv de maximum 5 capete de porcine şi vor trebui să respecte următoarele norme prevăzute la nivelul I de biosecuritate:
a) introducerea în registrul de exploataţie cu respectarea pevederilor prevăzute de Ordinul preşedintelui ANSVSA 40/2010 privind aprobarea Normei sanitare veterinare pentru implementarea procesului de identificare şi înregistrare a suinelor, ovinelor, caprinelor şi bovinelor, cu modificările şi completările ulterioare, a datelor privind toate intrările, inclusiv exploataţia sursă şi ieşirile animalelor, precum şi destinaţia acestora;
b) asigurarea asistenţei sanitar-veterinare de către medicul veterinar de liberă practică organizat în condiţiile legii;
c) deţinerea suinelor în adăposturi împrejmuite, pardoseala să fie construită din materiale uşor de curăţat şi dezinfectat, fără posibilitatea de a veni în contact cu alte specii de animale, cu suine domestice din alte exploataţii sau cu porci mistreţi;
d) interzicerea hrănirii suinelor cu resturi de la bucătărie;
e) hrănirea suinelor cu nutreţuri vegetale numai după trecerea unei perioade de cel puţin 30 de zile de la recoltare;
f) folosirea aşternutului vegetal numai după trecerea unei perioade de cel puţin 90 de zile de la recoltare;
g) suinele deţinute exclusiv pentru consumul familial trebuie să provină din exploataţiile autorizate/înregistrate sanitar veterinar; toate suinele de sex masculin din exploataţie trebuie să fie obligatoriu sterilizate;
h) respectarea regulilor de igienă generală înainte şi după efectuarea diverselor lucrări de întreţinere şi îngrijire, respectiv spălarea mâinilor şi schimbarea încălţămintei şi a hainelor; hainele şi încălţămintea utilizate vor fi destinate exclusiv acestui scop;
i) animalele sacrificate pentru consumul familial vor fi examinate obligatoriu sanitar veterinar, iar examenul ante-mortem se va realiza cu cel mult 24 ore înaintea sacrificării. Notificarea este în sarcina proprietarului;
j) se interzice creşterea suinelor în extravilan, cu exceptia acelor locaţii înregistrate sanitar veterinar;
k) suinele se vor creşte exclusiv pentru îngrăşare în vederea consumului familial, nu şi pentru reproducţie.

Termen: 4 luni pentru aplicarea noilor norme
Potrivit proiectului de Ordin ANSVSA, crescătorii de porci vor avea la dispoziţie 4 luni de zile de la publicarea în Monitorul Oficial al României a noilor norme de biosecuritate pentru a le pune în aplicare, iar exploataţiile comerciale de tip A (care pot avea, conform noului Ordin 538/2019 al MADR între 6 şi 65 de capete de porcine) care sunt înregistrate sanitar-veterinar la data intrării în vigoare a prezentei norme sanitar-veterinare, vor solicita reînregistrarea sanitar-veterinară în decurs de 2 luni.
De asemenea, toate exploataţiile de suine vor trebui să deţină adăposturi pentru animale care să asigure condiţii minime de bunăstare prevăzute de reglementările legale în vigoare şi, în ceea ce priveşte eliminarea şi utilizarea gunoiului de grajd, toate exploataţiile de suine vor fi obligate să respecte prevederile art. 13 din Regulamentul (CE) nr. 1.069/2009 al Parlamentului European şi al Consiliului din 21 octombrie 2009 de stabilire a unor norme sanitare privind subprodusele de origine animală şi produsele derivate care nu sunt destinate consumului uman.

 

Articol publicat în revista Ferma nr. 21/248 (ediţia 1-14 decembrie 2019)

 

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →