Reguli de aur pentru îngrăşarea porcilor - Revista Ferma
3 minute de citit

Reguli de aur pentru îngrăşarea porcilor

ingrasarea porcului 2_b

1. Nu părăsiţi niciodată boxa dacă aveţi mustrări de conştiinţă (… trebuie de fapt să mai separ un porc „imobil” de la boxa 14, dar combina de porumb aşteaptă…).

2. La fiecare trecere prin boxă luaţi cu dumneavoastră spray-ul colorat şi calendarul.

3. Faceţi-vă timp, în mod special, pentru sortarea şi controlarea purceilor nou sosiţi şi reglarea temperaturii din boxa lor. Niciodată nu este permis ca purceilor să le fie frig!

4. Spaţiul minim din boxe nu trebuie să fie niciodată mai mic de 0,75 m² pentru pe porc.

5. Folosirea boxei pentru purceii bolnavi, denumită şi „boxa de însănătoşire” pentru porcii separaţi prematur, reduce numărul mortalităţilor.

6. Puneţi mare valoare pe componentele furajere de înaltă calitate (CCM, cereale, furaje cumpărate).

7. Fixaţi o zi pe săptămână în care să executaţi consecvent lucrări de rutină (poate în fiecare sâmbătă, de dimineaţă): deschiderea canalului pentru evacuarea bălegarului; curăţarea sistemului de furajare lichidă (spălare, adăugare de acid); calendarul boxei: controlaţi înregistrările şi notiţele; aruncaţi o privire în silozul CCM (reglaţi freza şi controlaţi calitatea nutreţului însilozat); pregătiţi planul de vânzare, de cumpărare şi de furajare pentru săptămâna următoare; controlaţi şi curăţaţi termostatele şi ventilatoarele; controlaţi prin sondaj instalaţia de adăpare.

Important! Faceţi proba la sistemul de alarmă: deconectaţi-l de la circuitul de curent; acumulatorul utilajului trebuie să acţioneze sirena cel puţin trei minute.

8. Jgheaburile murdare duc la dispariţia poftei de mâncare. Deoarece nu este posibilă curăţarea jgheaburilor înainte de fiecare hrănire, ar fi mai bine să rezolvaţi această problemă prin detalii constructive sau prin înlocuirea sistemelor de furajare.

9. Lanţurile de infecţie se separă fără a face compromisuri, iar purceii nou aduşi nu se aşează niciodată împreună cu cei vechi (boxă – intrări – ieşiri sau fermă – intrări – ieşiri).

10. Controlaţi porcii în timpul furajării, cel puţin o dată pe zi. Noi recomandăm două verificări zilnice: prima dată înainte de furajare şi a doua oară după furajare. Porcii care se află în faza iniţială de îmbolnăvire, se recunosc din timp, deoarece ei sunt înlăturaţi mai repede şi părăsesc mai devreme locul de hrănire.

11. Fiecare porc mort reprezintă o pierdere în plus. De aceea, constataţi toate cauzele care duc la pierderi şi luaţi măsuri.

12. Evaluaţi datele din fiecare grupă sacrificată: spor mediu zilnic, porci morţi, consum furajer, cotă de carne slabă, greutate la tăiere.

13. Înainte de vânzarea porcilor pentru sacrificare, comandaţi purcei pentru boxele care urmează să fie eliberate. Sunt suficiente trei, până la patru zile, pentru curăţare şi dezinfectare. Boxele lăsate libere costă prea mulţi bani.

14. Organizaţii ca Pig.At SRL (www.pig.at), vă acordă sprijin şi consultanţă la achiziţionarea purceilor şi vă ajută la soluţionarea problemelor de adăpost.

Articol publicat în revista Ferma nr. 2(57)/2008

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →