Recoltat mecanizat în podgoria Cotnariului - Revista Ferma
3 minute de citit

Recoltat mecanizat în podgoria Cotnariului

Momentul recoltării strugurilor din producţia 2020 a avut cel puţin două caracteristici specifice: o recoltă mai mică decât în 2019 şi o schimbare a modului de a recolta strugurii, pe fondul reducerii constante a disponibilităţii de forţă de muncă.

UN PLUS CALITATIV, ÎN DETRIMENTUL CANTITĂŢII

 

”Am început recoltarea strugurilor într-o perioadă cu zile însorite, aşa cum îi place viţei-de-vie. Strugurii au acumulat foarte mult zahăr datorită temperaturilor ridicate de peste an, dar seceta a diminuat producţia cu aproximativ 20%. Când aud că unii dintre colegii mei au vorbit despre recolte de 2-3 tone de struguri la hectar, consider că la noi este bine. Aşadar, avem un plus calitativ, în detrimentul cantităţii de struguri”, arăta Constantin Deleanu, preşedinte SC Cotnari SA Iaşi.

Culesul a debutat cu strugurii albi, primele soiuri recoltate fiind Frâncuşa şi Feteasca Albă, şi a continuat după mijlocul lunii septembrie cu soiurile Grasă de Cotnari, Tămâioasă românească şi Busuioacă, iar la finalul lunii, soiul Feteasca Neagră.

Tractoare cu struguri 2_b

3 COMBINE DE RECOLTAT VS. 600 DE CULEGĂTORI/ZI

 

O noutate pentru toamna 2020 este recoltarea mecanizată. ”Încă din iunie am prevăzut lipsa forţei de muncă şi am cumpărat trei combine de recoltare a strugurilor. Evoluţia lucrurilor din aceste timpuri ne-a obligat să facem pasul spre recoltarea cu mijloace mecanice. Fiecare combină, zilnic, înlocuieşte munca a aproximativ 200 de culegători”, menţiona Constantin Deleanu.

Dacă altădată, la Cotnari, toamna, la cules participau peste o mie de culegători, anul acesta numărul zilierilor a fost de aproximativ 300 de oameni, dar nu din zona Cotnari, ci din alte părţi ale judeţului Iaşi şi ale Moldovei. ”Am cazat şi anul acesta peste trei sute de oameni din Vaslui, Bacău, Neamţ, Botoşani. Le-am asigurat atât transportul, cât şi masa. Cei din Cotnari, din păcate, nu vin la cules. Mulţi români au plecat la muncă în afara ţării, dar eu sper că îşi vor aminti de faptul că şi în România este de făcut treabă”, mărturisea preşedintele SC Cotnari.

Cel mai mare neajuns este să plouă în timpul recoltatului. Deşi anul acesta, momentul recoltării a fost caracterizat de aceeaşi lipsă de precipitaţii ca pe parcursul întregii veri, din prudenţă şi ca urmare a investiţiei în combinele pentru recoltat, încă din prima săptămână a campaniei se strânseseră peste 10 milioane de kilograme de struguri, care au fost dirijaţi către cele două crame, pentru a fi obţinute noile vinuri care să reprezinte Cotnariul şi România la concursurile internaţionale.

Constantin Deleanu_b

În unitatea noastră, zilnic, lipsa a 600 de culegători este suplinită de combine şi, probabil, actuala criză a forţei de muncă va continua. De altfel, forţa de muncă a fost înlocuită cu sisteme mecanice inclusiv pentru unele lucrări de întreţinere a plantaţiilor, cum ar fi efectuarea arăturii sau a tratamentelor
CONSTANTIN DELEANU
Preşedinte SC Cotnari SA Iaşi

un articol de
PETRONELA COTEA MIHAI
redactor Radio România Iaşi

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →