Recoltarea strugurilor pentru masă - Revista Ferma
2 minute de citit

Recoltarea strugurilor pentru masă

strugure1 m Recoltarea strugurilor pentru masă

Având în vedere acest lucru, tratamentele de combatere a bolilor şi a dăunătorilor trebuie corelate foarte bine, astfel încât să evităm atacul de făinare şi putregai, dar în acelaşi timp să respectăm şi perioada de remanenţă a produselor până la recoltare.

Strugurii pentru masă se consideră a fi copţi atunci când boabele au mărimea, forma, culoarea, gustul şi aroma caracteristice soiului, iar recoltarea se face eşalonat, pe măsură ce strugurii ajung la maturitatea comercială, începând chiar cu mijlocul lunii iulie şi până în 15 octombrie.

Momentul optim de recoltare se stabileşte în urma examinării aspectului şi degustării strugurilor sau pe baza analizelor chimice de laborator, prin care se determină aciditatea şi conţinutul în zahăr. ~n funcţie de soi, aciditatea trebuie să fie de 3,5-4,5 g/l exprimată în acid sulfuric, iar conţinutul în zahăr de 140-160 g/l zaharuri. Se va avea în vedere faptul că strugurii sunt fructe neclimaterice şi prin urmare după recoltare nu mai evoluează în coacere.

Culesul strugurilor din soiurile pentru masă se face în două-trei etape, pentru acelaşi soi, pe măsură ce strugurii ajung la coacere. Dacă este posibil, recoltarea se face pe timp frumos, fără ploaie şi se întrerupe în orele de arşiţă.

Strugurii copţi se recoltează prin tăierea pedunculului, folosind cuţite sau foarfeci, după care se aşază în lădiţe pe un singur rând.

Pentru a facilita scoaterea lăzilor sau a coşurilor pline cu struguri la capetele parcelei, recoltarea se începe de la mijlocul rândului spre capete. ~n urma recoltării, strugurii trebuie să aibă boabele întregi cu pruina intactă, ceea ce le conferă un aspect comercial plăcut.
Lădiţele pline cu struguri se aşază în locuri umbrite şi numai pentru scurt timp, pentru a nu se deprecia strugurii, după care se încarcă în mijloacele de transport. ~nainte de comercializare, strugurii pentru masă se sortează, se cizelează, apoi se ambalează.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →