un articol de
MARIAN MUŞAT
Vasile Mătrăşoaie este unul dintre cei mai renumiţi şi mediatizaţi legumicultori din Cetatea de Scaun a Moldovei şi poate chiar din „dulcea Bucovină”. În ferma lui de la Dumbrăveni (cu patru solarii de 80 ari şi 6 ha în câmp) sunt loturi cu peste 150 de varietăţi de plante legumicole, de la tomate (peste 80), ardeioase (30), vărzoase, pătlăgele vinete, ceapă, usturoi, castraveţi, busuioc, cimbru, până la ştevie dulce şi peste 30 varietăţi de cartofi… Toate acestea sunt rodul cercetării româneşti.
Noutatea absolută sunt cele două varietăţi de castravete de iarnă, aclimatizate de preotul cercetător Costel Vînătoru la SCDL Buzău, fiind un remediu eficient în prevenirea şi lecuirea cancerului de prostată.
Irigă, fertilizează, recoltează
În această perioadă e mult de lucru în legumicultură: „irig vinetele albe, recoltez tomatele, gogoşarii, brocoli, conopida şi cartofii. Primesc un ajutor de nădejde din partea soţiei mele, Maria, şi a băiatului meu, Marius”, spune Vasile Mătrăşoaie.
Legumicultorul deţine şi un sector zootehnic (vaci cu lapte), iar gunoiul de grajd îl foloseşte ca îngrăşământ natural în fermă. Utilizează apă din râul Siret, dar şi din fântână, la care a ataşat o pompă de apă.
„Armele secrete” sunt bio
Fermierul produce legume în sistem ecologic şi a învăţat unele „secrete”, prin care să înlocuiască substanţele chimice pentru protecţia fitosanitară a culturilor. De la Costel Vînătoru, directorul Băncii de Gene de la Buzău, a primit seminţe de plante aromatice, menite să protejeze culturile de dăunători. „În solarii şi în câmp folosesc crăiţele (plante floricole) pentru combaterea nematozilor, dăunătorii din sol. Împotriva afidelor, musculiţei albe, chiar şi a păianjenului, cultiv mai multe varietăţi de busuioc (cu aromă de scorţişoară, lămâie, trandafir, cuişoare, mir sau busuioc thailandez).
Practic, la zece plante pun o tufă de crăiţă sau de busuioc, intercalată pe rând. Unde nu s-a mai putut, am înconjurat pe margini spaţiile de cultură”, ne-a declarat Vasile Mătrăşoaie.
Polenizare naturală
În fermă utilizează maceratul de urzică, un fertilizant natural, având în acelaşi timp însuşiri de bioinsecticid şi biofungicid.
De asemenea, cultivă şi plante melifere care atrag albinele la polenizarea culturilor legumicole. Între acestea: Lophantus anisatus (o plantă aromată condimentară), busuiocul, salata iute, perilla (ce aduce albina chiar şi toamna), castravetele, cimbrul care, prin calităţile sale organoleptice (gust, miros), îndepărtează insectele dăunătoare.
În plus, pentru combaterea dăunătorilor stropeşte plantele pe vegetaţie cu macerate sau concentrate şi din alte plante cum ar fi: pelinul, tutunul, ardeiul iute, ridichea neagră.
Luptă cu Gândacul de Colorado
În câmp are 2,7 ha cultivate cu aproape 30 de varietăţi de cartof (unele exotice: cartoful mov sau cel dulce), obţinând o producţie de până în 10 tone/ha, cu o fertilizare de 100 tone/ha de gunoi de grajd, provenit din ferma de vaci cu lapte.
Vasile Mătrăşoaie întâmpină destule probleme cu bolile şi dăunătorii, în special cu Gândacul de Colorado, un real pericol pentru culturile de cartofi şi pentru cele de solanacee, precum tomate şi vinete.
Soluţia agrotehnică este asolamentul, prin care se amplasează culturile de cartofi, pătlăgelele vinete, ardeii sau roşiile după ceapă sau usturoi. Pentru controlul Gândacului de Colorado, pregăteşte o infuzie de pătrunjel (5 litri de apă la 150 g pătrunjel proaspăt, tocat) cu care stropeşte plantele, dar şi alte „trucuri”, precum cultivarea printre rândurile de cartof, vânătă, ardei sau roşii a plantelor de hrean, coriandru sau gălbenele, ce creează repelenţă pentru dăunător. Pe vegetaţie stropeşte culturile cu infuzie de gălbenele sau ceai de muştar sălbatic.
Bioinsecticid şi din Ucraina
Din acest an, are în testare un bioinsecticid pe bază de microorganisme, fungi şi bacterii, recomandat pentru distrugerea păianjenului acarian, Gândacului de Colorado, afidelor, fluturelui alb al verzei, cydia, moliilor, omizilor frunzelor etc. „L-am aplicat pe o parcelă de 20 ari cu cartofi mov, iar rezultatele au fost peste aşteptări”, a susţinut fermierul.
TRATAMENTE CU PELIN ŞI TUTUN
A învăţat de la Costel Vînătoru să prepare şi să folosească un amestec de pelin şi tutun cubanez, ca bioinsecticid. Vasile Mătrăşoaie pune la fiert separat trei părţi apă şi o parte pelin, apoi alte trei părţi apă şi o parte tutun cubanez. În final, le amestecă, obţinând un concentrat. La 10 litri apă adaugă 300 g de concentrat (pelin şi tutun cubanez) şi cu atomizorul stropeşte de câte trei ori preventiv toate culturile, pentru tripşi şi acarieni.
Pentru a afla şi alte trucuri utile în legumicultură, click AICI şi urmăreşte canalul nostru de youtube La grădina Ritei!
În piaţa centrală din Suceava am închiriat trei tarabe şi vindem cam 300 kg de legume la zi. Preţurile sunt excelente: 7 lei kilogramul de gogoşari, 4-5 lei/kg tomatele. Problema este că oamenii nu au bani
VASILE MĂTRĂŞOAIE
Fermier din Suceava