În această perioada a anului caprele sunt gestante în luna a doua sau a treia, în funcţie de perioada de montă planificată. Nutriţional, perioada de gestaţie se împarte în:
• Primele trei luni, când fătul creşte puţin şi caprele încă mai produc lapte, putând fi mulse în funcţie de strategia de creştere a fermierului. Baza hrănirii o constituie masa verde (în creşterea extensivă şi dacă o permit şi condiţiile atmosferice), fibroasele, grosierele, grăunţele de cereale (pentru a susţine producţia de lapte) şi suculentele din stoc: semifân, siloz sau rădăcinoase.
• Ultimele două luni de gestaţie, când caprele trebuie înţărcate pentru refacerea ţesutului glandular mamar, a depozitelor de grăsime şi pentru susţinerea creşterii fătului (în special în ultima lună). Hrănirea se face cu cantităţi mici de furaje, dar cu densitate nutritivă mare, pentru că volumul compartimentelor gastrice este redus la această specie, iar acum fătul creşte foarte mult, ceea ce limitează capacitatea de ingestie.
În acest articol exemplific câteva modele de raţii pentru capre în diferite stări fiziologice (vezi tabele), la întocmirea cărora am utilizat orientativ datele de necesar din două sisteme de hrănire (românesc, publicat în M.O. nr. 362/2003, şi respectiv francez), precum şi recomandările de consum pentru diferite categorii furajere.
Realizarea raţiilor doar după normele oficiale din ţara noastră este dificilă şi uneori imposibilă, însă specialiştii în domeniu lucrează la corectarea lor.
Structura amestecului de concentrate este una simplă şi poate fi îmbunătăţită prin adăugarea şi a altor categorii furajere energetice şi proteice disponibile în fermă (de ex. orz, triticale, şrot de floarea soarelui etc.).
RAŢII PENTRU CAPRE ÎN DIFERITE PERIOADE ALE GESTAŢIEI
În esenţă, rezervele de grăsime, constituite în general în perioada de pregătire pentru montă şi în primele trei luni de gestaţie, rămân relativ constante în condiţii normale de întreţinere când cerinţele fiziologice ale caprei gestante sunt acoperite prin aportul raţiei consumate.
STRUCTURA AMESTECULUI DE CONCENTRATE