Răsaduri timpurii pentru piața de trufandale - Revista Ferma
6 minute de citit

Răsaduri timpurii pentru piața de trufandale

rasaduri11 m Răsaduri timpurii pentru piața de trufandale

În Matca – „târgul cu solarii”, pe Vasile Vlasie l-am găsit, unde în altă parte decât în răsadniță. Abia și-a rupt câteva minute din lucru pentru a sta de vorbă cu noi. „Ieri am rărit răsadul de roșii; am făcut aproape 5.000 de fire de tomate, peste 4 mii de castraveți și mai bine de 2.500 fire de răsad de ardei”, ne-a declarat vestitul legumicultor.

O „baterie” de trei solarii „la foc continuu”
În preajma gospodăriei are o „baterie” de trei solarii ce însumează aproape 50 de ari. În câmp, nu are amenajat teren pentru legumicultură, deoarece apa se găsește la mare adâncime; are în schimb o suprafață de câteva sute de hectare luată în arendă pe care pune culturi de câmp.
La mijlocul lunii februarie a semănat castraveții de tip cornișon, hibrizii Cloud F1 și Lenara F1, primul fiind o noutate în Matca.
Pentru ardei are selectați doi dintre cei mai productivi hibrizi – Vedrana și Maradonna, iar la tomate a fost mulțumit de Gravitet K1, pe care-l cultivă cu succes de câțiva ani la rând. La începutul lunii aprilie va declanșa plantatul în solar, după ce va fi fost așezată instalația de irigare prin picurare.

„Dulceața pământului”
„Solariile sunt pregătite încă din toamnă, odată ce am eliberat spațiile de resturile vegetale, le-am dezinfectat cu Raisan 51, un fumigant de sol cu activitate fungicidă, insecticidă, nematocidă și erbicidă, ce conține metam de sodiu – una dintre cele mai utilizate substanțe în tratarea solurilor. După care am fertilizat solul cu «dulceața pământului» – cum i se mai spune pe la noi gunoiului de grajd bine fermentat”, a explicat fermierul.
Vasile Vlasie ne spune că nu s-a aprovizionat cu substanțele, dar o va face cât de curând. Din experiență, dar și din recomandările lui Vasile Barbu, specialistul în protecția plantelor care-l consiliază, legumicultorul știe că după prima udare trebuie să facă o stropire cu Actara, un insecticid sistemic cu efect de lungă durată și un tratament sau două cu fungicidul Previcur Energy contra căderii plăntuțelor. Ne spune cu amărăciune că „toate celea s-au scumpit: și prafurile, și semințele” și că este nevoit să scoată din buzunar pentru a cheltui în fiecare an cu solariile peste 15 mii lei. „În munca aceasta de Sisif, în care nu cunoaștem odihna, cum este în legumicultură în aceste zile de foc, sunt ajutat de soție, Mărioara, și de fecior, George Iulian. Împreună mergem să ducem marfa proaspătă în piața din Matca atunci când vine vremea recoltării. Cu toate că 2015 a fost un an mai prost în privința prețurilor, noi, mătcașii, suntem optimiști și nu ne pierdem ușor speranța”, a conchis Vasile Vlasie.

Harbujii lui nea’ Alecu
În frumoasa lui gospodărie din Tecuci, Alecu Șerban, împreună cu soția sa, Georgeta, amândoi asistenți medicali, nu de mult ieșiți la pensie după o viață de dispensar, pregăteau amestecul nutritiv necesar răsadurilor de pepeni verzi pentru câmp. An de an cultivă cinci hectare cu harbuji dintre cei timpurii și 11 cu legume de câmp. Suprafața cu pepeni a împărțit-o în două; pe jumătate va planta răsaduri în câmp, circa 10.000 de plăntuțe, iar pe cealaltă va însămânța cu semănătoarea. Nea’ Alecu Șerban folosește sămânță din hibrizii Romanza F1, un timpuriu de tip Crimson, viguros, de culoare verde, cu coajă subțire, gust dulce intens, cu semințe puține și mici, plantă ce asigură o bună legare în diferite condiții climatic.
Folosește și Topgun, un hibrid timpuriu, ce ajunge la maturitate la 58-62 zile de la plantarea răsadului, cu greutatea medie a fructului de 8-10 kg (ce poate atinge până la 16 kg), destinat pentru cultivare în teren deschis, sub peliculă, dar și prin semănatul direct în câmp, la o densitate recomandată de 6-8 mii plante/ha.

Solarul – „fabrica de răsaduri”
„La începutul lunii februarie am reparat solarul, l-am dezinfectat, am pus dubluri la folie, apoi am reparat și curățat sobele cu lemne și rumeguș pentru a asigura căldura de peste 22 de grade C pentru cele peste 10 mii de ghivece pe care le vom produce”, ne-a declarat Alecu Șerban. Legumicultorul intenționa ca imediat după semănat, în jurul datei de 22 februarie, să aplice un tratament la sol cu fungicidul Previcur Energy, contra manei și a căderii plăntuțelor, în doză de 250 ml soluție/plantă și, la nevoie, și al doilea tratament la 7-10 zile.
De asemenea, agricultorul tecucean susține că la fiecare irigare este pregătit să fertilizeze răsadurile cu doze echilibrate de îngrășăminte minerale NPK, în concentrații de 10-20 g la 10 litri de apă. Iar pentru o dezvoltare radiculară foarte bună utilizează Sprintene, un agronutrient de ultimă generație, care are rol și de stimulator de înrădăcinare rapidă a răsdurilor.
Alecu Șerban intenționează ca după recoltarea pepenilor verzi timpurii să înființeze în cultură succesivă un hectar și ceva de ardei gogoșari și capia, pentru care deja produce aproximativ 20 mii de fire de răsad. Ca în fiecare an, legumele lui vor invada de timpuriu piața de la Cosmești, vestită în zonă.


PLANTULELE – MICUȚII PACIENȚI!
„Anul trecut, cu legumicultura am ieșit bine, am prins preț bun la început, de 70 de bani/kg; anul acesta, dacă ne ajută bunul Dumnezeu, sperăm să ieșim mai devreme pe piață”, ne-a declarat Georgeta Șerban, fostă asistentă medicală pediatrică, care se îngrijește de răsaduri cu aceeași dragoste, cum a făcut o viață întreagă cu micuții săi pacienți!

Articol publicat in revista Ferma nr.5(166) 15 – 31 martie 2016

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →