Răsaduri de legume pentru culturi ecologice - Revista Ferma
4 minute de citit

Răsaduri de legume pentru culturi ecologice

rasaduri rosii m Răsaduri de legume pentru culturi ecologice

Tehnica producerii răsadurilor de legume destinate culturilor de câmp în sistem ecologic presupune câteva reguli:

Incinta pentru producerea răsadurilor trebuie să fie bine igienizată şi să permită o foarte bună aerisire pe parcursul vegetaţiei răsadurilor.

Componentele amestecurilor nutritive (turbă, mraniţă, pământ de ţelină şi nisip) să fie pregătite din timp (vara anului anterior), pentru a se dezinfecta prin solarizare intensivă şi pentru a se distruge rezerva de sămânţă de buruieni prin pregerminare şi lopătări succesive.

Răsadurile se produc individual în cuburi nutritive, în pahare sau în ghivece din material plastic sau în palete alveolare din poliestiren expandat. Se evită producerea răsadurilor la pat nutritiv.

Spaţiul necesar răririi plantelor în incinta de producere a răsadurilor este necesar, mai ales în perioada premergătoare plantării, pentru a evita fenomenul de alungire şi pentru o mai bună aerisire şi o stare fito-sanitară a răsadurilor optimă.

Substratul nutritiv trebuie să asigure toate elementele necesare unei creşteri şi dezvoltări normale răsadului (cel puţin 40% mraniţă).

În cazul unui deficit de fosfor se adaugă fosfat natural în cantitate de 4-5 kg/mc de amestec.

 

Tipuri de amestecuri nutritive

În producerea răsadurilor, componentele nu sunt utilizate individual, ci numai în amestecuri formate din 3-4 elemente. De regulă, se folosesc două – trei tipuri de amestecuri nutritive pentru producerea de răsaduri, în funcţie de scopul acestora. Spre exemplu:

• Amestecul pentru semănături destinate repicatului (pentru toate speciile) va cuprinde: mraniţă 45% + ţelină 45% + nisip 10%.

Compoziţia obţinută va fi foarte nutritivă. Aceasta se pune în strat de 5-7 cm grosime în lădiţe căptuşite cu folie, se tasează, se marchează rândurile, se seamănă des pe rânduri (2-3 mm între seminţe), apoi se adaugă un amestec de acoperire format din: mraniţă 30% + ţelină 30% + nisip 40%, în grosime de 0,5-0,7 cm. Se tasează din nou, se udă convenabil cu sita fină, iar amestecul se depozitează în camere calde (22-26oC) pentru 5-7 zile, în vederea germinării. După 3-4 zile se controlează şi dacă au apărut plăntuţele, se scot în incintele pentru producerea răsadurilor (răsadniţe, solarii, sere).

Se repică la 7-15 zile de la răsărire, la apariţia primordiilor frunzelor adevărate.

• Amestecul pentru repicat sau semănat direct, în vederea obţinerii răsadurilor (pentru toate speciile) cuprinde: mraniţă 40% + turbă 30% + ţelină 25% + nisip 5%.

Conţinutul rezultat se foloseşte pentru:
– confecţionarea cuburilor nutritive (cu prese manuale sau electromecanice), cu dimensiunea cuprinsă între 3x3x3 cm şi 5x5x5 cm;
– umplerea ghivecelor din polietilenă sau de ceramică, cu dimensiuni de 7×7 sau 10×10 cm;

– umplerea paletelor alveolare din poliestiren expandat, cu diametrul minim de 25 cm.

Amestecul se poate semăna direct, sau răsadul obţinut se poate repica pe acesta.

COMPOZIŢIE CHIMICĂ OPTIMĂ

Tabel răsaduri

În cazul unor carenţe majore, elementele deficitare, cu excepţia azotului, se vor completa cu minerale naturale (fosfaţi, săruri naturale de potasiu) admise în agricultura ecologică. În general, mraniţa şi pământurile în proporţiile utilizate pun la dispoziţia plantelor aceste elementele.

INCINTE DE PRODUCERE A RĂSADURILOR

Răsadniţe calde sau semicalde cu încălzire ecologică; fixe (din beton) sau mobile (din lemn); cu o pantă sau cu două pante; răsadniţe cu încălzire tehnică – de obicei din beton cu două pante;
Solarii cu paturi calde biologice sau cu tunele duble din folie de polietilenă; solarii reci;
Sere: calde sau reci; sere solare.

Pentru o bună reuşită a culturilor, mai ales a celor timpurii, sunt preferabile spaţiile cu încălzire tehnică în care se pot asigura temperaturile necesare bunei creşteri şi dezvoltări a plantelor. Pentru speciile mai puţin exigente sau pentru cele care se înfiinţează mai târziu se pot folosi şi spaţii cu încălzire ecologică sau solară.

Răsaduri se pot produce şi în câmp pentru culturile de toamnă (varză, conopidă, gulie etc.).
Pentru nevoi gospodăreşti şi în cantităţi mici, răsadurile se pot produce şi în „casă”, pe terase închise, în „minisere” special confecţionate, cu producţii de 100-300 fire răsad.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →