Agriplant garantează calitatea răsadului livrat, oferind plante uniforme şi sănătoase, cu un sistem radicular bogat şi puternic şi cu o rădăcină şi tulpină echilibrată, plante tolerante la şocul transplantării, cu pornire imediată şi coacere mai timpurie. În plus, specialiştii Agriplant acordă consultanţă tehnică pe perioada cultivării, iar transportul plantelor se face cu siguranţă maximă şi la timpul stabilit.
Compania Agriplant, în colaborare cu instituţii europene din domeniu, participă la multiplele programe pentru crearea de noi varietăţi adecvate nevoilor cultivatorilor europeni. Firma dispune de spaţii de producţie excelente, de personal specializat, dar şi de cunoştinţe unice în tehnologia producerii plantelor altoite.
De ce plante altoite?
– Eliminarea de la utilizare a substanţei Methyl Bromide face tot mai necesară folosirea plantelor altoite. Întrucât infestările solului cu patogeni nu mai pot fi combătute cu substanţele chimice obişnuite, nu mai putem avea culturi nealtoite fără să întâmpinăm probleme deosebite.
– Bolile de sol (Fusarium) nu se combat uşor, iar ca să cultivăm acelaşi teren în fiecare an fără probleme, trebuie să folosim plante altoite. Spre exemplu, cultivarea plantelor de pepene verde altoite în ultimii 20 de ani pe aceleaşi terenuri a însemnat foarte mult pentru zona Peloponez din Grecia.
– Istoricul terenului. Trebuie să cunoaştem cu precizie nivelul de fertilitate al terenului şi bolile de sol prezente. Soluţia pentru cultivarea unui teren „slab” sunt tot plantele altoite, care asigură mai multă vigoare, putere, producţie şi calitate.
– Nivelul producţiei şi mărimea fructelor sunt evidente la un teren cu plante altoite. Chiar dacă avem doar jumătate din numărul de plante utilizate în mod obişnuit, producţia poate fi dublă, calitatea, mai bună şi mărimea fructelor, mai mare.
– Vigoarea plantelor altoite e dată de sistemul radicular bine dezvoltat, crescând rezistenţa plantei la temperaturi mici, la nematozi şi la Fusarium.
– Rezistenţa şi toleranţa sporite asigură şi o perioadă mai lungă de recoltare.
Problemele precum nematozii, bacteriozele (Pseudomonas Syringae) şi viruşii (CMV, ZYMV, WMV1, WMV2) sunt combătute eficient prin cultivarea plantelor altoite.
10 paşi care fac diferenţa la plantare
• Plantarea se face cât mai repede de la momentul recepţionării răsadurilor (vara, preferabil după-amiaza) şi după o stocare de 4-6 ore, dacă s-a transportat în camion climatizat.
• Cubul cu pământ al răsadului trebuie să fie „plin cu apă” – tăviţa se scufundă în prealabil în apă (până la nivelul tulpinii plantelor) pentru câteva secunde.
• Pământul trebuie să fie umed, dar nu mocirlos. După plantare, se irigă.
• Găurile din pământ se fac cu mâna şi vor avea o mărime proporţională cu cea a cubului. Găurile prea mari duc la oxidarea rădăcinilor, deoarece planta rămâne în aer.
• Acoperiţi planta cu un strat de pământ care să depăşească cu 3-4 mm nivelul cubului. Plantele altoite nu trebuie să depăşească punctul de altoire.
• Efectuaţi următoarea irigare după ce umiditatea din sol s-a redus.
• Aplicaţi îngrăşăminte echilibrate (ex. 20-20-20) din prima săptămână, folosind instalaţia de picurare.
• După primele 10 zile, creşteţi cantitatea de apă/udare şi reduceţi frecvenţa irigărilor.
• Păstraţi temperaturile recomandate pentru fiecare specie.
Text: AGRIS Seeds Plants
AVANTAJE, LA PEPENELE VERDE ŞI GALBEN
– Plante sănătoase de la plecarea din ferma de răsaduri şi până la plantarea în câmp.
– Uniformitate. Plantele au aceeaşi mărime şi se dezvoltă uniform.
– Planificarea ciclurilor de producţie – la final, cultivatorul va fi în câştig cu încă un ciclu de producţie.
– Recoltare mai timpurie şi preţuri mai mari pe fructe, datorite unui start mai bun.
– Mai puţine substanţe chimice, datorită toleranţei ridicate a plantelor altoite.
– Mai puţin de lucru – cultivatorul nu mai pierde timp cu producerea răsadului.
– Economie la spaţiul de cultivare, folosind doar jumătate din numărul de plante necesare unei culturi nealtoite.
– Tehnică modernă de producţie.
Compatibilitatea între altoi şi portaltoi
Alegerea portaltoiului şi a altoiului este foarte importantă. Pepenele verde este compatibil cu C. Maximă x C. Moschata spp., iar pepenele galben este compatibil cu pepenele galben. Pepenele galben, în proporţie de 90 la sută, este altoit cu C. Maximă x C. Moschata spp..
Dar aici pot să apară foarte multe probleme fiziologice, precum „moartea subită a pepenelui galben”. După mulţi ani de cercetare, am reuşit să găsim un portaltoi de pepene galben cu rezultate excelente în Franţa, Italia şi Grecia.