"Rapsodia" fermierilor se cântă pe un ton mai grav - Revista Ferma
4 minute de citit

„Rapsodia” fermierilor se cântă pe un ton mai grav

lapar1 m "Rapsodia" fermierilor se cântă pe un ton mai grav

S-a mai discutat despre condițiile de aplicare a noului PNDR, de bunele practici în agricultură, dar și despre subvenții. Nu au fost uitate nici probleme majore, rămase restante, aduse în față în anii trecuți dar nelămurite nici până acum. S-au discutat și câteva probleme organizatorice, pentru îmbunătățirea activității LAPAR.

 

Legi inactuale și incoerente, controale drastice

Vicepreședintele Nicolae Sitaru a ținut să precizeze că mai toți membrii au ridicat „problema legislației stufoase vizavi de domeniul nostru de activitate. Este o legislație fără cap și fără coadă, pe care, din păcate, aproape nici un fermier nu o mai înțelege și care este, câteodată, chiar dușmănoasă. De aceea ne-am propus să punem presiune pe autorități, în special pe minister, pentru a simplifica legislația. Pentru ca atunci când facem ceva, să știm: ori e albă, ori e neagră”. Sitaru a subliniat că o legislație armonizată, ușor de înțeles și de aplicat, nu poate fi decât în beneficiul ambelor părți. Fermierii ar performa iar statul ar încasa impozite mai mari. 

Din păcate, a mai spus Sitaru „suntem puși în situația în care orice organ de control, fisc, poliție rutieră sau poliție comunitară, ne poate pune probleme, tocmai din cauză că legea este interpretabilă. Asta, după ce că nu mai avem școli de tractoriști iar în unele județe nici măcar nu se găsește un tractor pe care să se țină examenul pentru carnetul de rutieriști, iar legea a rămas ca pe vremea când erau doar tractoare U 650. ~n alte țări, cu B-ul poți conduce pe raza fermei până și camionul. Pe răspunderea fermierului, care nu e nebun să pună pe cineva nepriceput la volanul unui utilaj agabaritic”.

 

Impozit pe cheltuială!

„Nu mai spunem că fiscal sunt o mie și una de cheltuieli nedeductibile. Adică plătim, cum s-ar spune, pe lângă impozitul pe profit, și impozit pe cheltuială. După ce că legile sunt și așa neclare, mai vin și cu niște norme de aplicare care le tulbură de tot”, a mai spus fermierul ialomițean. 

S-a vorbit și despre zonele defavorizate, care s-au cam amestecat. Dar și despre unele consultări ministeriale desfășurate pe cu totul alte canale decât cele oficiale. ”E normal ca ministerul să-i cheme doar pe liderii sindicali care se plimbă cu mașina ministerului”, a spus, cu subînțeles, liderul LAPAR. „Când găsim ușile închise la minister, ne-am învățat să scriem câteva rânduri direct la Bruxelles. Acolo am primit, de fiecare dată, răspuns la solicitările noastre. Ne-a răspuns și Barroso, și Schulz. Acum, de când există cutremurul acesta cu DNA-ul, parcă găsim ușile mai deschise ca niciodată la Guvern”, a mai spus Baciu. 

Liderii LAPAR încă mai cred în dialog și în forța de negociere, dar sunt pregătiți să treacă și la măsuri mai drastice. Oricum, fermierii din LAPAR nu vor mai „cânta duios”, ci au trecut, mai întâi, la un registru vocal mai grav, apoi vor și țipa dacă este nevoie. 

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Foto 1 iStock 1289621751 artbyPixel scaled De ce devin porcii agresivi?

De ce devin porcii agresivi?

Un subiect de maximă actualitate este studiul şi combaterea agresivităţii suinelor în condiţiile de exploatare tipice fermelor de suine moderne. […]

Citește mai multe știri →