Rapiţa şi dăunătorii ei - Revista Ferma
3 minute de citit

Rapiţa şi dăunătorii ei

rapita m Rapiţa şi dăunătorii ei

Într-adevăr, în reportajul apărut, tratamentele cu insecticidul de contact Karate Zeon împotriva dăunătorilor rapiţei (gândacul lucios şi gărgăriţa tulpinilor) s-au efectuat primăvara, în stadiul de vegetaţie, şi nu în toamnă – aşa cum reiese din paragraful cu pricina.

În continuare, din dorinţa unei informări corecte a cititorilor revistei, întrucât problema protecţiei plantelor pentru cultura rapiţei este foarte importantă, cercetătorul Emil Georgescu a ţinut o scurtă lecţie de… protecţia plantelor, din care am extras câteva idei.

 

Dăunătorii problemă ai rapiţei

Aşadar, toamna, la cultura rapiţei, dăunătorii problemă sunt: puricii (Phyllotreta sp.), puricii de pământ (Psylliodes chrysocephala), larvele de viespea rapiţei (Athalia rosae), uneori fluturele alb al verzei (Pieris brassicae) pentru care se fac, de obicei, tratamente la sămânţă şi doar dacă se înregistrează atac mare se efectuează un tratament în vegetaţie.

Gândacul lucios sau altă denumire sinonimă gândacului arămiu al rapiţei (Meligethes aeneus) are o singură generaţie pe an, iernează ca adult în stratul superficial al solului sau în liziera pădurilor, îşi face apariţia spre sfârşitul lunii aprilie, pe când inflorescenţele diferitelor plante ierboase şi lemnoase din flora spontană sunt în floare şi se hrănesc cu elementele florale ale acestora.

Odată cu formarea tulpinilor şi a lăstarilor floriferi ai plantelor de rapiţă şi cu apariţia „bobocilor”, insectele trec la atac pe cultură. Femela depune ouă în bobocii florali, larvele apar după 4-14 zile, iar la completa dezvoltare (3-4 săptămâni), larva coboară în sol unde se împupează la o adâncime de 2-4 cm. După 10-20 de zile, apar adulţii, care după o perioadă de hrănire de câteva săptămâni se retrag pentru hibernare.

Adulţii şi larvele se hrănesc cu organele florale şi cu bobocii încă nedesfăcuţi.
Gărgăriţa tulpinilor apare la sfârşitul lunii februarie – începutul lunii martie.
Primul tratament în vegetaţie, în primavară, trebuie făcut împotriva gărgăriţei tulpinilor şi apoi al doilea tratament pentru gândacul lucios.

Şi încă un aspect: nu se recomandă două tratamente succesive cu acelaşi produs, ci alternarea produselor folosite la combaterea în vegetaţie a dăunătorilor pentru a nu apărea fenomenul de rezistenţă a insectelor la insecticide.
De asemenea, din punct de vedere al protecţiei plantelor, rapiţa nu trebuie să revină pe aceeaşi solă mai devreme de trei ani!


Karate Zeon – omologat numai pentru tratamente în vegetaţie

Referitor la Karate Zeon, acesta este un produs de contact, dezvoltat de compania Syngenta, substanţa activă fiind lambda-cihalotrin 50 g/l. Doza omologată a acestui produs este de 0,15 l/ha pentru combaterea acestor dăunători din cultura rapiţei. Karate Zeon are un spectru larg de acţiune, combătând o serie de dăunători dintr-o gamă largă de culturi de câmp, legume, pomi fructiferi. Trebuie subliniat faptul că acest produs este omologat numai pentru tratamente în vegetaţie

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Foto 1 iStock 1289621751 artbyPixel scaled De ce devin porcii agresivi?

De ce devin porcii agresivi?

Un subiect de maximă actualitate este studiul şi combaterea agresivităţii suinelor în condiţiile de exploatare tipice fermelor de suine moderne. […]

Citește mai multe știri →