2 minute de citit

Rapiţa, o cultură deja pierdută?! Costuri de producţie în ferma lui Constantin Epure

Potrivit tehnologului exploataţiei, Constantin Epure, au fost semănate 113 hectare la începutul lunii septembrie, după grâu, iar la 1 octombrie plantele nu răsăriseră din cauza secetei.

 

3,2 tone/ha, deşi rapiţa a fost calamitată!

Constantin Epure nu a apucat să facă tratamentele pe suprafaţa respectivă, deoarece nu răsărise cultura. Avea pregătit erbicidul Sultan Top, cu aplicare preemergentă sau în postemergenţă timpurie, precum şi produsele pentru controlul agenţilor patogeni şi de dăunare.

Sezonul trecut a fost singurul când a făcut rapiţă. De pe 200 ha cultivate cu hibrizi de la producători de marcă (Pioneer, KWS, Bayer) a recoltat în medie 3,2 tone/ha, în contextul în care o treime din suprafaţă a fost calamitată. Dacă nu era nenorocirea, producţia medie ar fi urcat la 4,7-4,8 tone.

 Constantin Epure_b

În ultimii şase ani, am recoltat doar de două ori rapiţă; în rest, din lipsa apei, a trebuit s-o întoarcem sau am renunţat la ea. Dacă nu ai irigaţii şi nici umezeală în sol, e mai bine să nu semeni – CONSTANTIN EPURE, şef de fermă la Damila Agro, jud. Vâlcea

 

Cel mai mare risc

„Impedimentul este că 80-90% din sămânţa de rapiţă e produsă în afară şi, din păcate, nu-i aclimatizată condiţiilor României. Companiile producătoare au un corp tehnic redus (dacă au un reprezentant pe zonă), vin cu costuri minime şi vor să obţină profit maxim”, spune fermierul.

Constantin Epure consideră că schimbările climatice fac tot mai grea gestionarea înfiinţării culturii de rapiţă, iar diferenţele de producţie dintre hibrizi se văd pe soluri foarte bune, unde se aplică tehnologii cu adevărat corecte, menite să pună în valoare potenţialul genetic şi condiţiile mediului de cultură.

rapita 01 CANVA_b 

 

COSTURI DE PRODUCŢIE

Anul acesta, la Damila Agro, investiţia pe hectar a fost de circa 3.500 lei. Dacă rapiţa va ajunge la recoltare, costurile vor fi cu 15-20% mai mari. Numai în această toamnă s-au făcut cheltuieli de 1.800 lei/ha cu întreţinerea culturii.

Click AICI şi află paşii tehnologici pe care Constantin Epure îi recomandă la înfiinţarea culturii!

 

 

un articol de

Marian MUŞAT

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →