Rămânem cu rablele? - Revista Ferma
3 minute de citit

Rămânem cu rablele?

rabla m Rămânem cu rablele?

Deşi nu există încă o centralizare a datelor privind numărul dosarelor depuse la nivel naţional, previziunile sunt cât se poate de sumbre. De la începutul lunii aprilie, când programul a devenit operaţional, distribuitorii avizaţi au eliberat 140 de note de înscriere. Asta nu le garantează însă nici pe departe încheierea vreunui contract.

De pildă, Mecanica Ceahlău, una dintre cele 20 de firme furnizoare acceptate în Programul Rabla, nu a vândut nici o maşină, cu toate că a avut zece solicitări! „Promisiuni avem, dar numai pe hârtie. Nimeni nu cred că poate suporta o sumă atât de mare.

Probabil dacă ar fi existat posibilitatea acordării de mai multe vouchere, situaţia ar fi fost alta. Unii ne-au spus că încearcă să contracteze un împrumut bancar. Ne-am oferit şi noi să-i ajutăm în acest sens. Aşteptăm să vedem dacă se va concretiza ceva”, ne-a declarat Tudorel Radu, reprezentantul Mecanica Ceahlău.

Cuantumul primei de casare este de cel mult 17.000 lei (în jur de 4.000 de euro), fără ca aceasta să depăşească 50% din preţul de achiziţie al utilajului nou, în cazul persoanelor fizice, respectiv 40% din preţul, fără TVA, al tractorului nou sau al maşinii agricole autopropulsate noi, pentru persoanele juridice. Din păcate, această sumă nu acoperă nici 20% din costul achiziţiei.

 

Jungla birocratică

Alţi potenţiali cumpărători au fost speriaţi de atâta birocraţie. „Persoanele juridice care doresc să aplice la acest program trebuie mai întâi să depună un dosar stufos la Administraţia de Mediu şi abia apoi, dacă obţin aprobarea, se pot înscrie la noi. Eligibili sunt numai aceia care nu au beneficiat în ultimii trei ani de ajutoare de stat peste valoarea de 200 de mii de euro”, susţine Ligia Marinescu, director de vânzări în cadrul NHR Agropartners, companie care a solicitat pentru Programul Rabla suma de 3,4 milioane lei.

Nici reprezentanţii Zetor Tractor nu au reuşit să încheie vreun contract până la data de 12 mai. „Noi avem înregistrate destul de multe cereri, dar nu s-a finalizat nimic. Ne punem mari speranţe în această nouă lege, care le dă dreptul persoanelor fizice să se asocieze şi apoi să cumpere împreună tractorul”, ne-a mărturisit Kristina Drienovski.

La nivel naţional, Ministerul Mediului şi Pădurilor, prin Administraţia Fondului pentru Mediu, a alocat 100 de milioane de lei pentru implementarea „Programului Rabla” destinat achiziţionării de tractoare şi maşini agricole autopropulsate noi.


Creditare

De curând, CEC Bank a lansat un credit special destinat cumpărării de tractoare şi maşini autopropulsate noi în cadrul programului Rabla din agricultură. Perioada de creditare este de maxim şase ani, finanţarea se acordă în lei şi nu se solicită contribuţie proprie a beneficiarului. De asemenea, banca nu va percepe comision de rambursare anticipată a creditului.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →