Furajarea suplimentară (stimulativă) a mieilor sugari în mielare a trezit un interes major, mai cu seamă printre crescătorii tineri. Dar mulţi se lovesc de problema: ”Aş vrea să aplic această tehnică, avantajoasă productiv şi economic, dar cum să fac? Și aşa oile sunt înghesuite şi nu am cum să mai aloc 10-20% din suprafaţa saivanului pentru mielar (şcoala mieilor)!ˮ
SOLUŢIA? SEPARAREA MIEILOR PE O PERIOADĂ LIMITATĂ
Varianta tehnică de furajare suplimenară a mieilor sugari cu separarea lor, în saivan, de oile mame pentru o perioadă limitată este o opţiune rentabilă a crescătorilor. Ea se aplică în două situaţii:
- Dacă nu dispun de spaţiu necesar pentru mielar;
- Dacă doresc să mulgă o dată pe zi oile mame cu un singur miel.
Metoda nu se recomandă pentru oile cu 2 miei sau pentru cele din fermele de elită nominalizate să producă tineret ovin performant destinat pentru reproducere.
CUM PROCEDĂM?
Această tehnică se bazează pe formarea unor reflexe condiţionate pozitive ale mieilor sugari şi ale oilor mame. La o lună după începerea fătărilor dimineaţa devreme, înainte de furajare, oile mame se lasă să iasă în padoc una câte una (îngustând poarta de ieşire), iar mieii se reţin forţat în saivan. Imediat după ieşirea oilor, în jgheaburile curăţate de resturi se pune fân şi furaje combinate care vor fi consumate de miei pe durata a 7-8 ore.
În perioada de stabulaţie (februarie-martie) oile mame vor fi furajate, în padoc sau pe un teren liber, cu concentrate (0,3-0,5 kg) fân sau grosiere 1 kg şi 2-3 kg sfeclă sau siloz. În jurul orei 16 oile sunt mulse, după care se lasă în saivan împreună cu mieii până a doua zi dimineaţa. Seara, acestea se mai furajează cu un tain de fân (1 kg) şi grosiere (1 kg).
AVANTAJUL? MULSUL OILOR SIMULTAN CU ALĂPTAREA MIEILOR
Prin aplicarea acestei tehnici, sporul mediu zilnic (s.m.z.) nu scade semnificativ, mieii îşi dezvoltă normal compartimentele gastrice, iar de la oi se pot mulge 0,25-0,4 kg lapte/cap, într-o perioadă când preţurile la produsele lactate sunt cele mai ridicate.
Aplicând această variantă se poate obţine o cantitate de lapte muls de circa 0,4-0,5 litri pe oaie şi per mulsoare, care transformat în caş sau telemea proaspătă, puţin sărată, aduce importante venituri, aceste produse fiind foarte căutate şi mai bine plătite de consumatori la începutul primăverii.
DOUĂ VARIANTE DE LUCRU
Tehnica de separare a mieilor sugari de oile mame are două variante care se pot aplica opţional în funcţie de sezonul de fătare, posibilităţile şi interesele crescătorilor de oi.
V1 – separarea oilor mame dimineaţa de mieii sugari în vârstă de 40-50 zile, care primesc în saivan un tain de concentrate (250-400 g) măcinate sau granulate şi apoi după 1-2 ore se duc pe o păşune de bună calitate (30-40% leguminoase, 60-70% graminee) unde păşunează la discreţie. Cu o jumătate de oră înainte de a reveni oile, mieii se aduc în saivan şi rămân cu oile mame până a doua zi dimineaţa. Parcelele unde păşunează oile mame şi mieii sugari separaţi trebuie să fie la distanţă mare între ele (0,8-1 km) pentru a evita agitaţia animalelor.
La această variantă costurile de furajare a mieilor sunt mai mici cu 10-20%, sporul mediu zilnic se încadrează între 200 şi 230 g şi se pretează bine pentru tineretul ovin reţinut pentru reproducere.
V2 – separarea oilor mame dimineaţa şi reţinerea mieilor sugari numai în saivan se recomandă în special pentru mieii destinaţi pentru îngrăşare până la greutăţi de 30-50 kg, în conformitate cu cerinţele pieţei. Practicând această variantă, sporul mediu zilnic ajunge la 250 g.
7 AVANTAJE CLARE
Aplicarea variantelor de furajare suplimentară (stimulativă) a mieilor sugari, prin separarea zilnică pe o perioadă a 6-10 ore, are o serie de avantaje majore ca:
- Mieii suportă foarte uşor criza de înţărcare;
- Oile mame, după obişnuirea cu separarea parţială de mieii sugari, consumă în linişte furajele administrate sau păşunea şi dau o producţie zilnică de lapte mai mare;
- Se reduce incidenţa mastitelor la oile cu producţie mare de lapte, cauzate de retenţia laptelui în glanda mamară din cauză că unii miei din fătări simple nu pot consuma întreaga cantitate de lapte secretată;
- Creşte timpul de rumegare şi de odihnă a oilor mame;
- Mieii, fiind o parte din zi singuri, se obişnuiesc să consume cantităţi tot mai mari de furaje, cu efecte benefice asupra dezvoltării corporale şi a aparatului digestiv;
- Tratamentele specifice pentru mieii sugari se pot face mai uşor;
- Se obţine o cantitate importantă de lapte muls (0,35-0,4 l/zi) într-o perioadă când produsele din acest lapte sunt puţine şi foarte căutate. Separarea zilnică a mieilor de oile mame şi furajarea lor suplimentară are efecte biologice şi economice foarte importante.
MIEII DIN FĂTĂRILE GEMELARE
În activitatea practică s-a constatat că la oile gemene, întreţinute în condiţii de bunăstare, dacă una fată doi miei, producţia de lapte (1,25-1,35 l/zi) este mai mare doar cu 25-30% comparativ cu sora ei care fată numai un miel (1 l/zi). Rezultă că mieii din fătările duble beneficiază de lapte matern doar în proporţie de 60-65% faţă de un miel din fătarea simplă. Producţia mai mare de lapte în perioada de alăptare a mieilor, la oile care fată gemeni, se explică prin scăderea presiunii laptelui în ugerul acestor oi în urma sporirii reprizelor de supt pe parcursul a 24 de ore.
Iată cât de avantajos este să îngrijim oile cu miei gemeni?
Fermieri nemulţumiţi de schimbarea modului de acordare a SCZ: ”Vă faceţi parteneri la infracţiunile care pot decurge!” Federaţia Oierilor de Munte: ”Domnule ministru, cine v-a comandat să distrugeţi oieritul?!”
Click AICI şi află detalii!
un articol de
IOAN PĂDEANU
SCDCOC Caransebeş (ADER 10.2.1.)