6 minute de citit

Putem mulge caprele în perioada alăptării?

Cum pregătim iezii pentru a consuma mai puţin lapte de la capră?

Pentru a fi conectat permanent cu crescătorii de capre, am dorit să fac parte din grupul “Totul despre capre”, pe reţeaua de socializare facebook. Printre multe dezbateri despre creşterea caprelor şi schimburi de opinii între crescători, am găsit şi întrebarea, citez: “Vreau să separ iezii (de 2 luni) de capre seara şi să mulg eu laptele dimineaţa, iar ei să sugă ziua! Îi afectează cu ceva la creştere sau vor slăbi?”
Un răspuns în acest caz începe cu o precizare: o parte din pregătirea iedului trebuia facută în urmă cu o lună şi jumătate, pentru a putea mulge o cantitate mai mare de lapte acum.

lapte de capra Canva_b

foto: canva.com

Evoluţia producţiei de lapte

Caprele, în special cele foarte bune de lapte, pot fi mulse şi în perioada de alăptare. De obicei o capră care fată un singur ied produce mai mult lapte decât poate suge iedul. Acest surplus poate fi valorificat prin muls. În cazul în care capra produce lapte doar cât suge iedul, ar fi bine să o reformaţi şi să cumpăraţi una mai productivă. Vă amintesc că o capră specializată are o capacitate lactogenă, în perioada de alăptare, chiar de 7-10 litri de lapte pe zi, care nu poate fi supt de ied.
• Imediat după fătare şi după perioada colostrală, capra produce din ce în ce mai mult lapte, fiind stimulată de iedul care suge. În prima săptămână ar fi bine să controlaţi ugerul, pentru că destul de frecvent iedul suge dintr-o singură jumătate, laptele fiindu-i suficient, iar cealaltă jumătate se poate compromite din cauza acumulării laptelui, urmată de apariţia mamitei.
• În perioada imediat următoare, iedul suge tot mai mult lapte, urmând ca în jurul vârstei de o lună, în cele mai multe cazuri, să nu-i mai ajungă sau chiar să refuze să-l consume în cantitate mare. Necesarul de elemente nutritive trebuie completat prin furajarea suplimentară.

Tehnica furajării suplimentare a iezilor

Hranirea suplimentară cu fân şi amestec de concentrate, specific vârstei, trebuie începută de timpuriu, adică de la vârsta de 10-12 zile, când se organizează un spaţiu în care pot intra doar iezii. Aici, furajele amintite trebuie asigurate la discreţie, adică iezii să găsească tot timpul aceste categorii furajere împrospătate zilnic. Prin această tehnică, iezii pot consuma din ce în ce mai multe concentrate şi fân, ceea ce ne va permite, în a doua luna de viaţă, să mulgem laptele disponibil care rămâne după supt.
Prin hrănirea suplimentară este stimulată dezvoltarea prestomacelor (retea, rumen şi foios), iar înţărcarea se face mult mai uşor.
Dar să revenim la mulsul caprelor în perioada de alăptare.

Avem două situaţii:

1. Dacă avem capre cu producţii mari de lapte, putem mulge chiar din prima lună ceea ce rămâne nesupt de ied.
2. În cazul în care capra produce mai puţin lapte, odată cu creşterea consumului de furaj distribuit suplimentar, putem mulge capra din a doua lună de viaţă a iedului.
Când iedul are vârsta de două luni şi consumă concentrate şi fân în cantităţi suficiente, se poate mulge capra reducând din ce în ce mai mult cantitatea de lapte care revine iedului.
Pe de altă parte, aş recomanda ca izolarea iezilor să nu se facă peste noapte. Pentru că ei trebuie să consume furaj suplimentar, iar noaptea e mai greu să se orienteze şi orice izolare de capra mamă produce stres ambilor. Iezii devin agitaţi şi slăbesc, iar la capre apare o scădere a producţei de lapte.

lapte de capra 2 CANVA_b

Cum procedăm?

Capre le izolăm de iezi dimineaţa şi le scoatem în padoc, la distanţă faţă de iezi, unde le furajăm „ca să le dăm de lucru” şi să facă mişcare. Furajul poate fi constituit din fân, concentrate şi suculente care să stimuleze lactaţia.
Iezii îi reţinem în adăpost, într-un mediu familiar lor, şi îi furajăm suplimentar, ca să aibă ocupaţie. Eventual, dacă avem, lăsăm şi una-două capre cu ei, să se liniştească. Noaptea nu putem face asta, chiar dacă le asigurăm lumină difuză. Animalele trebuie să se şi odihnească, nu să le ţinem agitate tot timpul. Izolarea caprelor de iezi va produce iniţial stres, după care, în decurs de câteva zile, se vor linişti.

Cât le ţinem în padoc?

Depinde de producţia de lapte a caprei. Dacă produce mai mult lapte, le ţinem mai mult, iar dacă au mai puţin lapte, le ţinem mai puţin.
De asemenea, totul trebuie corelat şi cu vârsta iezilor, şi cu cantitatea de lapte pe care o sug ei:
• La o cantitate mare de lapte produsă, chiar dacă mulgem capra la sfârşitul perioadei de izolare, ea va mai produce suficient lapte pentru ied.
• La o cantitate mai mică de lapte produsă pe zi, nu le lăsăm afară foarte mult, pentru că vor priva iedul de lapte.
Varianta optimă o va găsi crescătorul pe măsură ce va acumula experienţă observând permanent comportamentul caprelor şi al iezilor şi evolutia producţiei de lapte şi a sporului mediu zilnic.

Va afecta creşterea iezilor?

Răspunsul este da, inevitabil, dar după ce se obişnuiesc cu separarea şi se liniştesc, vor intra în parametrii normali de creştere fără probleme.
Răspunsul pe scurt la întrebare este da, capra poate fi mulsă mai ales când iedul are două luni, dar cantitatea de lapte disponibilă depinde de furajarea suplimentară a iedului şi de cantitatea de lapte a caprei. Și nu uitaţi: izolaţi caprele ziua, nu noaptea!

Capra nu stă la muls? Motivele pot fi diverse, dar un lucru este sigur: ea trebuie mulsă. Click AICI şi vezi ce trucuri poţi folosi pentru a determina animalul să te asculte!

foto: canva.com

un articol de
SORIN-OCTAVIAN VOIA
USAMVB Timişoara
SCDCOC Caransebeş

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →