7 minute de citit

Puncte tari şi puncte slabe ale lui 2021 pentru oierit

Per ansamblu, anul 2021 a fost unul bun pentru crescătorii de oi. Oierii români merită din plin să fie sprijiniți prin politici stimulative pentru că realizează, cu eforturi mari, produse de calitate excepțională apreciate pe piața internă și externă.

Crescătorii români de ovine și-au pus mare nădejde în anul 2021, dar așteptările lor nu au fost îndeplinite în totalitate. Ca și anii anteriori, 2021 a avut puncte slabe și puncte tari.

oierit in 2021_b 

6 PUNCTE SLABE PENTRU OIERIT

Cu ce probleme majore s-au confruntat oierii în 2021?

1. Deficitul de forță de muncă

O caracteristică a anului 2021 rămâne deficitul grav de mână de lucru și instabilitatea multor ciobani profesioniști nevoiți să lucreze zi și noapte.

Chiar şi în zonele tradiționale pentru oierit, puțini tineri din familii de oieri vor să devină păstori, iar peste 60% dintre oieri au o vârstă înaintată. A devenit o întâmplare rară să angajezi ciobani profesioniști. Din păcate pentru noi, un număr însemnat de tineri și adulți din România păstoresc oile unor crescători din vestul Europei.

În perioada actuală s-a accentuat fenomenul de forfecare: la o cerere pe piață tot mai mare de carne și lapte de la ovine, mâna de lucru a fost tot mai greu de găsit și mai slab calificată.

2. Lâna nu mai are preţ

Considerată ca cea mai valoroasă fibră textilă, lâna zace în depozite, pe albiile râurilor sau este arsă şi îngropată. Ce a mai rămas în stoc este materie primă, de bună calitate, pentru molii și rozătoare… Cei care au reușit să vândă lâna grosieră au primit 0,3-0,5 lei/kg, din care cel mai adesea s-a scăzut transportul. Pieile de ovine, cu excepția celor de la mieii Karakul, au avut aceeași soartă ca şi lâna.

3. Zero sprijin pentru Covid

În anul 2020 s-a acordat un ajutor financiar pentru atenuarea efectelor provocate de Covid-19, în funcție de mărimea fermei de ovine, care a prins bine la momentul respectiv. Pentru anul 2021 nu s-a mai prevăzut acordarea acestui ajutor mult așteptat.

4. Sprijinul cuplat în zootehnie

S-a acordatSCZşi în anul 2021, de 16,98 lei/ovină eligibilă, adică o valoare mai mică cu 5,4% comparativ cu anul 2020 (17,90 lei/ovină). Aşa că cei care țin la aspectul și caracteristicile raselor, varietăților și ecotipurilor de ovine au rămas dezamăgiți și în anul 2021.

Ordinul 619 din 2015 prevede că crescătorii de ovine care au efectivele de femele neînscrise în Registrul genealogic pot primiSCZ-ul în cazul în care cumpără un berbec cu certificat zootehnic la 35 femele, fără a specifica rasa, varietatea sau ecotipul berbecului. Această omisiune a avut ca efect folosirea la montă a unor berbeci din altă varietate sau chiar rasă, față de varietatea oilor din fermă și obținerea unui tineret cu caracteristici amestecate și aspect atipic. Personal consider că art. din Ordinul 619 trebuie modificat!

5. ANTZ-ul, în (s)cădere liberă!

Ajutorul Național Tranzitoriu pentru Zootehnie (ANTZ) la ovine pentru anul 2021 se prognozează că va scădea semnificativ (probabil undeva la 10 lei/oaie).

6. Gata cu dusul oilor în porneală

Pășunatul oilor în perioada 6 decembrie – 23 martie a fost interzis prin adoptarea unui proiect de lege în 21 martie 2021, care prevede că se interzice pășunatul animalelor domestice în terenul agricol între 6 decembrie și 24 aprilie, cu excepția cazurilor în care proprietarul animalelor domestice este proprietar sau deține cu orice titlu terenul agricol sau are acordul scris al deținătorului de teren pe care pășunează.

oaie cu miel 2021_b 

5 PUNCTE TARI PENTRU OIERI

Iată ce beneficii a adus anul 2021 crescătorilor de oi:

1. Preţ bun pentru carnea de oaie

Carnea de ovine conține toți aminoacizii esențiali pentru om, o multitudine de macro şi microelemente minerale și vitamine, dar se remarcă în mod deosebit prin cel mai ridicat conținut de acizi grași. Determinările efectuate la SCDCOC Caransebeș au scos în evidență faptul că grăsimea de miel conține 6-7 % acizi grași polinesaturați (Omega 3, Omega 6 etc.), foarte importanți pentru sistemul cardiovascular uman.

2021 a fost anul cu cea mai bună valorificare a mieilor îngrășați. Înaintea Sărbătorii de Paști mieii de lapte s-au vândut cu 12-13 lei/kg în viu. De la mijlocul verii, cererea de miei grei a crescut și prețul a ajuns între 13 şi 15 lei/kg, în funcție de greutate, rasă și condiția corporală, plus un spor de TVA de 8%/kg. Acest preț a fost de două ori mai mare comparativ cu cel obținut în anul 2019. Veniturile obținute din valorificarea mieilor anul trecut au avut o pondere de 70-90% din total venituri anuale.

2. La mare căutare e şi laptele

În 2021, laptele de oaie s-a vândut la prețuri mai mari cu 10-15% (3-4 lei/l) față de anii anteriori. Toate unitățile de procesare a laptelui de oaie au lansat anul trecut oferte de preluare a unor cantități mai mari, dar cantitățile preluate au fost mai mici cu 10-20% din cauza lipsei de mulgători profesioniști și a instalațiilor de muls în multe ferme de ovine.

Un număr important de crescători de oi din apropierea orașelor vor să achiziționeze oi Țurcane breze sau din rasele specializate pentru lapte (Lacaune, Assaf) și instalații de muls.

3. Au revenit expoziţiile

Expozițiile de ovine, interzise în anul 2020, au fost așteptate cu mare interes de crescătorii și admiratorii oilor. Prima expoziție a fost organizată în 29 august la Baia Mare, au urmat apoi la Arad (Agromalim), Petrila, Loman, Costești, Alba-Iulia și Hațeg. La expoziția de la Costești au fost prezentate toate varietățile și ecotipurile de oi din rasa Țurcană, care au fost admirate de 11 mii de vizitatori.

4. Bani frumoşi pe miorii cu COP

Crescătorii de oi cu efective înCOPși care au îndeplinit condițiile să primească certificate zootehnice au vândut miorii la prețuri stimulative între 1000 şi 2500 lei/mior.

5. Registrele au primit ajutor

La sfârșitul anului trecut, ministrul Agriculturii Adrian Chesnoiu a inițiat o schemă de ajutor de minimis, salvatoare pentru asociațiile și societățile de ameliorare care gestionează Registrele genealogice, în valoare de 70 milioane lei.

carne de oaie 2021_b

În urmă cu 30 de ani, cu lâna tunsă de la o mie de oi, crescătorii își puteau cumpăra o mașină Dacia. Deşi este cea mai valoroasă fibră textilă, alături de bumbac, în prezent lâna mioritică nu mai are căutare!

SĂRBĂTORI… PASTORALE

Oierii români, mai cu seamă din zona de deal și munte, susțin activ și se pot lăuda cu tradițiile pastorale, folclorice, gastronomice și vestimentare. De Crăciun, în satele tradiționale din zonele de creștere a oilor, s-au auzit colindele și obiceiurile cântate cu suflet.

Sănătatea oilor, succesul fătărilor şi producţiile de lapte şi de carne depind de o stabulaţie corectă. Află care sunt regulile de bază!

IA LAPTELE DE UNDE NU-I!

Din cauză că nu mai găsesc ciobani, mulți crescători s-au orientat spre producția de carne, lăsând mieii să sugă până la autoînțărcare, deși cererea de lapte de oaie pentru procesare a crescut. Unitatea Lact Italia, de lângă Timișoara, ar vrea să achiziționeze anual cu un milion de litri de lapte de oaie în plus față de anul anterior, dar nu are de unde. O soluţie ar fi lansarea unor politici de stimulare pentru parcelarea pășunilor cu garduri speciale și achiziționarea instalațiilor de muls.

 

un articol de

IOAN PĂDEANU

SCDCOC Caransebeș

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →