Urmează aşadar FAZA DE CREŞTERE care se întinde pe perioada a 5 săptămâni, până la săptămâna a 8-a inclusiv, şi care implică un furaj Faza 2, cu o proteină de 19% şi o energie de 2.850 kilocalorii/kg.
Ce se întâmplă, de fapt, în realitatea unor crescători neavizaţi sau predispuşi la greşeli tehnologice, din diverse motive? În realitate, foarte mulţi crescători atunci când văd preţul unui asemenea furaj, de 2-2,5 lei/kg, încearcă să facă economie amestecând furajul cu diferite mixuri de cereale, neştiind că, în acest mod, dezvoltarea puilor va fi afectată ireversibil. Aici mă refer la sistemul osos, la cel muscular şi la cel imunitar, deoarece aceste amestecuri „improvizate” nu fac decât să priveze puii de proteina, vitaminele şi mineralele necesare unei creşteri normale!
Priviţi ce spune Facebook-ul… această interminabilă resursă de „reţete după ureche” în ceea ce priveşte creşterea puilor şi a găinilor:
“Eu le amestec 2 părţi furaj cu 8 părţi uruială de grâu-porumb”
“Eu le fac uruială din grâu, porumb, floare şi le mai dau câteodată şi calciu”
“Eu le amestec brânzică cu drojdie şi gălbenuş tare în uroaie de grâu şi porumb”
NU!!! NU AŞA SE PROCEDEAZĂ!
Din cele trei exemple marca Facebook reiese că principalele două componente ale unui furaj, proteina şi energia au valori de maxim 11,5%, respectiv peste 3.000 kcalorii, valori complet anapoda! Ce se poate întâmpla în acest caz? Puii vor da semne de apatie, pierderea echilibrului, dificultate în deplasare şi chiar semne nervoase.
Ca să ne facem o idee asupra „calităţii furajelor” din cele trei exemple amintite, îl vom lua ca exemplu pe cel pe care îl consider cel mai “bun” dintre ele, şi anume: “Eu le amestec 2 părţi furaj cu 8 părţi uruială de grâu-porumb”. Furajul rezultat va avea o proteină de doar 11,8% faţă de necesarul de 19%, o energie de 3.130 kcal faţă de 2.850 ca valoare standard, toţi aminoacizii sunt sub jumătate din limita minimă iar calciul, fosforul şi sarea sunt aproape inexistente!
Rezolvarea pentru această situaţie se face ori prin achiziţionarea unui „furaj Creştere” din comerţ, adecvat acestei vârste şi care este varianta optimă sau prin fabricarea lui in gospodăria proprie, ţinând cont de câteva reguli de bază pe care le tot vedeţi prin publicaţiile de specialitate, şi anume:
• cereale 60-70%
• şroturi 20-25%
• carbonat de calciu, sare, fosfat monocalcic, uleiuri, drojdii 10-15%
Ca alternativă puteţi folosi un CPVM (Concentrat proteino-vitamino-mineral), urmărind indicaţiile producătorului. În general, CPVM-urile sunt 35%, ceea ce semnifică ponderea acestora în furaj, adică la 35 kg CPVM se adaugă 25 kg de grâu şi 40 kg porumb.
Propuneri de reţete pentru furajarea puilor în faza de creştere
Vom face două reţete, una cu CPVM (alta decât cea cu specificaţiile producătorului) pentru cei care nu au nimic împotriva CPVM-urilor, şi o reţetă doar din cereale, şroturi, drojdii şi carbonat de calciu, fără a conţine CPVM, dar care va fi mai slabă nutriţional decât prima variantă.
Valorile de referinţă ale analizei calculate a furajului pentru aceasta perioadă de vârstă vor fi: Proteină 19%, Energie 2.850 kcal, Metionină 0,40, Metionina+Cisteină 0,70, Lizină 1, Triptofan 0,21, Calciu 1, Fosfor asimilabil 0,45 şi Natriu 0,17, valori pe care le puteti compara cu valorile rezultate din cele două mixuri furajere propuse, pentru a putea vedea diferenţele. (vezi tabele)
În ambele cazuri se va vedea deficitul de fosfor pe care nu îl putem asigura din motive obiective, deoarece fosfatul monocalcic, singura sursă de fosfor pe care am putea-o introduce în reţete, nu se comercializează către populaţie. Acesta este unul din motivele pentru care recomand CPVM-urile în producerea unui furaj gospodăresc.
Stimaţi crescători, în speranţa că v-am fost de folos, vă aştept cu întrebări, propuneri şi dezvăluiri din experienţa proprie la adresa de e-mail: narcisdefta.ferma@gmail.com sau pe Facebook, în grupurile: Asociatia Profesionala a Crescatorilor de Pasari de carne si gaini ouatoare şi Ferma de familie
Tabelul 1 – REŢETĂ DE FURAJARE CU APORT DE CPVM PENTRU FAZA 2 CREŞTERE
Tabelul 2 – REŢETĂ DE FURAJARE FĂRĂ APORT DE CPVM PENTRU FAZA 2 CREŞTERE
Un articol publicat în revista Ferma nr. 10/237 (ediţia 1-14 iunie 2019)