Oricine locuieşte la curte poate să crească pui de carne în gospodărie. Condiţia este ca materialul biologic să fie corespunzător şi fac referire aici cu precădere la hibridul Ross 308, întrucât este cel mai vândut, fie ca pui de o zi, fie ca pui zburaţi.
Puii “zburaţi” sunt crescuţi în ferme specializate până la vârsta de trei săptămâni, uneori doar două săptămâni sau chiar 10 zile. După această vârstă, ei sunt vânduţi doritorilor, îndeobşte celor care nu au condiţii de a creşte pui de o zi, respectiv crescătorilor particulari ori chiar fermelor care nu au condiţii de microclimat pentru puii de o zi.
Cerinţe nutritive pentru creşterea şi finisarea puilor zburaţi
Condiţiile de calitate ale furajelor combinate administrate puilor de carne, hibridul Ross 308 (www.aviagen.ro), sunt următoarele:
• în perioada de creştere, respectiv de la 10 la 24 zile – energie metabolizabilă 3100 kcal, proteină brută 21,5%, lizină 1,29%, metionină plus cistină 0,99%, calciu 0,87%, fosfor disponibil 0,435%;
• în perioada de finisare, respectiv de la 25 zile la livrare – energie metabolizabilă 3200 kcal, proteină brută 20%, lizină 1,19%, metionină plus cistină 0,94%, calciu 0,81%, fosfor disponibil 0,405%.
Deoarece puii îşi reglează ingesta de furaj, în principal, în funcţie de cerinţele lor energetice şi de conţinutul energetic al furajelor, se impune corelarea celorlalţi nutrienţi – a conţinutului în proteină brută (PB), în aminoacizi esenţiali, macro şi microelemente şi a vitaminelor – cu valoarea energetică a furajului.
Satisfacerea condiţiilor de calitate a nutreţurilor combinate utilizate în hrana puilor de carne, în cele două perioade (creştere şi finisare), se realizează prin participarea în structura reţetelor a următoarelor componente:
– Porumb (55-65%); dacă există un deficit de porumb, acesta poate fi înlocuit cu orz decorticat (circa 10-20%) sau cu grâu (20-30%);
– Şroturi de floarea-soarelui şi de soia (15-25%); în prima perioadă de creştere, din cauza conţinutului ridicat în celuloză, şrotul de floarea-soarelui nu trebuie să depăşească 7%;
– Furaje de origine animală şi microorganică (10-12%): făină de peşte 3-5% şi drojdii furajere 3-4%);
– Grăsimi (1,5-4,5%);
– Făina de lucernă (1-2%) se foloseşte în perioada a doua, pentru îmbunătăţirea calităţii şi aspectului comercial al carcaselor (culoare gălbuie);
– Furaje minerale-sare (0,2%), cretă furajeră (1-1,5%), fosfaţi (0,5-1%) şi premix vitamino-mineral (1%).
Condiţiile de calitate prezentate anterior pot fi asigurate prin mai multe combinaţii de materii prime. În tabel sunt prezentate două variante de furaj combinat pentru puii zburaţi, corespunzătoare perioadei de creştere, respectiv celei de finisare.
Consumul de hrană şi sporul în greutate
Dacă puii zburaţi sunt achiziţionaţi la vârsta de 10 zile, aceştia ar trebui să aibă masa corporală de circa 300 g, iar până la această vârstă să consume circa 300 g de furaj combinat. La vârsta de 3 săptămâni, puii au circa 930 g şi un consum, până la această vârstă, de circa 1180 g. La finalul perioadei de finisare (42 zile), fiind hrăniţi cu furajul prezentat anterior, puii ar trebui să ajungă la greutăţi de circa 2800 g. De la vârsta de 21 zile şi până la sacrificare, puii mai consumă aproximativ 3500 g furaj. La un randament de 80%, dintr-un pui de 2800 g rezultă o greutate a carcasei de 2240 g. Prin urmare, acel pui grill pe care îl cumpărăm din supermarket poate fi crescut de către noi (acasă), cu condiţia să folosim furaje echilibrate în principii nutritive.
Oricare ar fi varianta de furaj combinat folosită, se impune respectarea condiţiilor de calitate prevăzute în ghidul de creştere a hibridului.
STRUCTURI DE FURAJE COMBINATE ŞI CONDIŢII DE CALITATE PENTRU CREŞTEREA PUILOR ZBURAŢI
Un articol publicat în revista Ferma nr. 13/218 (ediţia 1-14 august 2018)