Protocol privind înfiinţarea plantaţiilor viticole - Revista Ferma
6 minute de citit

Protocol privind înfiinţarea plantaţiilor viticole

foto 1 m Protocol privind înfiinţarea plantaţiilor viticole

La noi în ţară este generalizată plantarea în primăvară, perioada optimă fiind lunile martie – aprilie. Pe solurile grele, cu exces de umiditate, care se încălzesc mai greu, plantarea se realizează mai târziu (aprilie – mai), când în sol temperatura creşte, iar umiditatea scade.

În zonele sudice, mai secetoase, pe terenuri bine drenate, plantarea viţei de vie se poate realiza din toamnă (sfârşit de octombrie – început de noiembrie) dar trebuie încheiată până la venirea îngheţului.

Viţa de vie este o plantă care iubeşte soarele. Atunci când alegeţi terenul, ţineţi cont de acest lucru şi găsiţi un loc cu expunere sudică pentru a fi luminat de soare în cea mai mare parte a zilei. Sunt de preferat pantele orientate spre sud şi ferite de curenţii reci de aer. Pentru a putea planta, terenul trebuie desfundat cu două trei luni înainte.

 

Soiuri adaptate condiţiilor pedoclimatice

Înainte de a procura materialul pentru plantat trebuie să aveţi în vedere folosirea soiurilor adaptate condiţiilor pedoclimatice din zona de cultură şi cuprinse în Lista oficială a soiurilor recomandate şi autorizate la plantare, în funcţie de arealul viticol în care doriţi să înfiinţaţi plantaţia.

De exemplu, în zonele din sudul şi centrul Moldovei, în zona Banatului, se vor cultiva soiuri cu maturare timpurie şi mijlocie; în Dobrogea şi Dealu Mare se vor cultiva soiuri cu maturare timpurie, mijlocie şi târzie; în partea de nord-est a Moldovei şi în Transilvania se va opta pentru soiuri cu maturare timpurie şi mijlocie.

Acest aspect este foarte important pentru ca soiurile pe care le plantaţi să ajungă la maturitatea de consum (struguri de masă) şi la maturitatea tehnologică (strugurii de vin).

Atenţie! Viţele se procură de la producătorii autorizaţi, primăvara sau toamna, în funcţie de epoca aleasă pentru plantare. Un material de calitate trebuie să îndeplinească următoarele condiţii:

– pachetele trebuie să poarte o etichetă cu denumirea soiului şi a portaltoiului;
– punctul de altoire trebuie să aibă o sudură bună (se apasă cu degetul mare pe altoi);
– viţele să nu prezinte tumori canceroase sau răni vizibile;
– rădăcinile principale să fie în număr de trei, de 15 cm lungime şi 2 mm grosime, de culoare albă, sidefie în secţiune;
– cordiţa să aibă o lungime de 15 cm, să prezinte lemn sănătos şi ochii să fie viabili.

 

Pregătirea viţei altoite pentru plantare

Procesul cuprinde două faze, şi anume: fasonarea şi mocirlirea.
Fasonarea presupune scurtarea rădăcinilor bazale la 8-10 cm, lucrare însoţită de eliminarea rădăcinilor de la nodurile intermediare ale portaltoilor (dacă există), suprimarea ciotului de la altoi şi fasonarea (scurtarea) cordiţei la 3-4 ochi.

Important! La plantarea de toamnă fasonarea se aplică doar la nivelul rădăcinilor, urmând ca fasonarea cordiţelor să se facă primăvara după dezmuşuroire. Aceasta, deoarece substanţele de rezervă din coardă vor fi benefice pe parcursul iernii.

Mocirlirea previne uscarea rădăcinilor şi permite realizarea unui contact mai strâns între rădăcini şi pământ. Pentru mocirlire se amestecă două părţi de pământ şi una de balegă proaspătă de bovine, diluată cu apă până va avea consistenţa smântânii. Viţele se introduc în această compoziţie cu rădăcinile şi cam 10 cm din porţiunea de la bază.

 

Plantarea propriu-zisă a viţei de vie constă în:

• realizarea pe fundul gropii a unui muşuroi de pământ foarte bine mărunţit;
• introducerea viţei în groapă şi fixarea lângă peretele dinspre pichet, cu cordiţa orientată către acesta, rădăcinele răsfirate pe muşuroi şi punctul de altoire la 2-4 cm deasupra solului;
• aşezarea unui strat de 20 cm de pământ mărunţit şi reavăn deasupra rădăcinilor;
• după tasare se adaugă 2-5 kg de mraniţă, în fiecare groapă;
• se udă cu 5-10 litri de apă, în funcţie de umiditatea solului;
• se umple groapa cu pământ până la nivelul solului, fără a tasa;
• se muşuroiesc viţele cu pământ reavăn şi mărunţit, indiferent de epoca de plantare (toamna sau primăvara).

Alina DONICI
SCDVV BUJORU


Reguli de bază

Pentru a avea o plantaţie compactă, viguroasă şi longevivă, trebuie respectate câteva măsuri obligatorii:
• amplasarea plantaţiei în locuri însorite;
• pregătirea corespunzătoare a terenului prin realizarea dezfundatului;
• alegerea soiului şi a portaltoiului corespunzătoare zonei şi tipului de sol;
• achiziţionarea de material săditor de cea mai bună calitate;
• respectarea tehnologiei de plantare a viţei de vie şi de întreţinere a plantaţiei în primii trei ani de cultură;
• aplicarea tehnologiilor încercate şi adaptate condiţiilor din ţara noastră, şi nu importate din alte ţări;
• consultaţi specialişti pentru o îndrumare corectă atât din punct de vedere tehnic, cât şi ştiinţific.

IAŞI
PROVINO

Se deschide pe 6 decembrie

Festivalul de Vin, Artă și Gastronomie PROVINO va avea loc în acest an la Iași, în perioada 6-9 decembrie, la Centrul Expozițional Providența.

Potrivit unui comunicat de presă al organizatorilor, preocuparea pentru crearea și menținerea unui standard foarte ridicat al festivalului a determinat alegerea lunii decembrie pentru organizarea PROVINO, având în vedere programul de manifestări de mare atractivitate pentru publicul larg și perioada propice pentru organizarea de evenimente profesioniste dedicate vinului și gastronomiei.

„În luna decembrie, în paralel cu intensificarea manifestărilor dedicate cultivării spiritului, disponibilitatea publicului larg de participare la evenimente este mai mare datorită unui program mai relaxat al vieții productive, motiv pentru care am decis să venim în întâmpinarea acestuia cu evenimente dedicate, prin intermediul PROVINO.

În această perioadă viile și cramele sunt pregătite pentru un nou an iar viticultorul are mai puține lucrări de realizat în vie”, a declarat Florin Mindirigiu, director general ABplus Events, organizatorul Festivalului de Vin, Artă și Gastronomie PROVINO.

Paula CHIRCULESCU

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →