Protest cu tractoare şi utilaje la Nădlac - Revista Ferma
5 minute de citit

Protest cu tractoare şi utilaje la Nădlac

protest tractoare m Protest cu tractoare şi utilaje la Nădlac

„Au calculat impozitul la combină ca pentru tir, în funcţie de capacitatea cilindrică. Combinele nu sunt maşini de transport, dar dacă acolo scrie auto, ei le-au trecut la automobile. Dintr-o greşeală a unui funcţionar s-a ajuns la sume de zece ori mai mari. Pentru combine, media impozitului pe an ar fi de 2.000 de lei, iar pentru tractoare taxa este în jur de 500 de lei/an”, ne-a spus Cosmin Popian, inginer agronom din Nădlac.

Actul normativ contestat de fermieri modifică sfera de cuprindere a taxelor şi impozitelor pentru mijloacele de transport prezentate în Titlul IX, cap. 4 al Legii 571/2003, la această categorie fiind incluse şi utilajele agricole. Fermierii solicită menţinerea taxelor şi impozitelor la nivelul anului 2011, conform Legii 571/2003 privind Codul Fiscal şi respectarea încadrării lor la categoriile corespunzătoare tipului de vehicul.

Revoltaţi de noile impozite pe utilaje agricole prevăzute în Codul Fiscal şi aprobate de autorităţile locale, fermierii arădeni au încercat, înainte de a ieşi în stradă, să îşi prezinte şi să îşi argumenteze nemulţumirile în faţa autorităţilor responsabile. Mai întâi, s-au întâlnit cu reprezentanţii Primăriei Nădlac în 5 martie a.c., dar nu au ajuns la nici o înţelegere cu aceştia.

Apoi, s-au adresat Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Arad, printr-o adresă semnată de organizatorii ,,Balului Agricultorilor” (eveniment tradiţional, desfăşurat la începutul lunii februarie a.c. – n.red.). Adresa a fost înaintată şi Instituţiei Prefectului Arad şi deputatului PD-L de Arad Iustin Cionca.

 

Şi tractoarele neînmatriculate se impozitează

Conform noilor prevederi ale Codului Fiscal, cu modificările ulterioare (OUG nr. 125/2011 şi HG 50/2012), se vor impozita şi tractoarele neînmatriculate, atrag atenţia fermierii din Nădlac, în documentul adresat Direcţiei de Finanţe Arad.

Tot aceştia mai spun că, deşi în conformitate cu art. 261 şi 263 ale Codului Fiscal, taxa asupra mijloacelor de transport se calculează în funcţie de capacitatea cilindrică a utilajului, prin înmulţirea fiecărei grupe de 200 cmc, sau fracţiune din aceasta, cu suma corespunzătoare mijlocului de transport, în cazul tractoarelor înmatriculate suma corespunzătoare fiind de 18 lei, Consiliul Local Nădlac a prevăzut o sumă de 21 lei pentru această taxă.

 

Combinele – mijloace de producţie, nu de transport

În ceea ce priveşte impozitarea combinelor, aşa cum sunt ele prezentate în Catalogul privind clasificarea şi duratele normale de funcţionare a mijloacelor fixe, grupul fermierilor din Nădlac contestă noua formă de impozitare, deoarece combina nu este un mijloc de transport, prin urmare utilajul nu circulă pe drumurile publice.

„Nici un producător nu specifică la combine masa totală maximă autorizată, deoarece aceasta este o valoare irelevantă. Aceste utilaje recoltează în „câmp deschis”, fiind practic mijloace de producţie, şi nu mijloace de transport”, îşi susţin fermierii punctul de vedere.

Aceştia au protestat, la Nădlac, cu tractoare şi utilaje, pluguri, maşini de erbicidat, dar nu au scos pe şosele şi combinele, evitând astfel blocarea traficului.

 

Fuia: O problemă care trebuie corectată

Impozitarea utilajelor agricole, prevăzută în Codul Fiscal, este o problemă care trebuie corectată, susţine ministrul Agriculturii, Stelian Fuia. „Încercăm să o corectăm, problema există de când s-a aprobat Codul Fiscal.

Eu am luat cunoştinţă ieri (cu o zi înaintea protestelor – n.red.) de această problemă. Eu cred că pentru un tractor care nu merge pe şosea nu trebuie să plăteşti impozit ca pentru o maşină care circulă pe şosea”, a declarat ministrul, întrebat de protestul fermierilor de la Nădlac, la Forumul Naţional de Agricultură.

 

Mircea Croitoru va fi consilier al ministrului Agriculturii

Mircea Croitoru, preşedintele grupului de producători “Legume-Fructe Matca” va fi, începând cu 1 aprilie 2012, noul consilier al ministrului Agriculturii pe sectorul de legumicultură, a declarat ministrul Agriculturii, Stelian Fuia.

Mircea Croitoru a fost propus pentru acest post de legumicultorii din Matca, cărora ministrul Agriculturii, Stelian Fuia, aflat într-o vizită de lucru în comuna gălăţeană, le-a cerut să propună o persoană din zonă care să lucreze ca şi consilier în Ministerul Agriculturii pe acest sector, pentru a putea găsi soluţii la problemele specifice ale legumicultorilor.

Croitoru este susţinut pentru poziţia de consilier ministerial şi de Asociaţia Profesională Naţională pentru Legume şi Fructe din România (APNLF).

 

Sorin Sergiu Chelmu, secretar general al MADR

Premierul Mihai-Răzvan Ungureanu l-a promovat în funcţia de secretar general al Ministerului Agriculturii şi dezvoltării Rurale (MADR) pe Sorin Sergiu Chelmu, potrivit unei decizii publicate în 19 martie a.c. în Monitorul Oficial.

Chelmu a mai fost secretar general în Ministerul Agriculturii şi în perioada 2005-2009, iar din ianuarie 2010, a fost secretar general adjunct, funcţie care, odată cu promovarea acestuia, va fi exercitată, cu caracter temporar, de Rela Nicoleta Ştefănescu, fost director al Direcţiei Juridice din Ministerul Agriculturii.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Foto 1 iStock 1289621751 artbyPixel scaled De ce devin porcii agresivi?

De ce devin porcii agresivi?

Un subiect de maximă actualitate este studiul şi combaterea agresivităţii suinelor în condiţiile de exploatare tipice fermelor de suine moderne. […]

Citește mai multe știri →