7 minute de citit

PROTENDO 300 EC – Noul fungicid BELCHIM pentru controlul bolilor cheie la grâu, orz, secară, triticale și rapiță

BELCHIM PROTENDO 300 EC _b

Evenimentul se materializează prin pierderi financiare majore, (zeci de milioane de euro) pierderi suportate de către fermieri. Conjunctura macroeconomică favorabilă, exprimată prin prețuri din ce în ce mai mari pe piața internațională recomandă  protejarea  acestor culturi prin efectuarea la timp și de calitate a tratamentelor fitosanitare.

Fungicidul PROTENDO 300 EC al companiei BELCHIM CROP PROTECTION, este o soluție optimă pentru un control optim al patogenilor în culturile de cereale și rapița de toamnă și primăvară.

Fungicidul PROTENDO 300 EC are ca principiu activ protioconazol 300 g/l.

Protioconazol este o nouă moleculă din clasa triazolintione, cu o excepțională acțiune preventivă, curativă și eradicativă asupra unei game largi de patogeni. Ea are totodată efecte stimulatoare asupra creșterii plantelor. Prin performanțele superioare reflectate în calitatea recoltei, protioconazol reprezintă un nou standard în combaterea bolilor foliare și mai ales a fuzariozei spicelor.

Substanța activă protioconazol, din grupa triazolilor (inhibitori fungici ai biosintezei sterolilor/inhibitori demetilare, SBI-DMI, grup FRAC 3), are un efect sistemic important cu acțiune preventivă și curativă asupra unei game largi de patogeni.

PROTENDO 300 EC (1)_b

Protioconazol se caracterizează printr-o acţiune preventivă, curativă şi eradicativă foarte bună asupra unei game largi de patogeni, având totodată efecte stimulatoare asupra creşterii plantelor. Mecanismul de acţiune este de tip DMI – inhibarea sintezei lanosterolului.

PROTENDO 300 EC controlează bolile cheie la grău, orz, secară, triticale și rapiță.

La grău una dintre cele mai păgubitoare boli este Fuzarioza spicelor (Fusarium spp). Boala se manifestă în toate stadiile de vegetație ale culturii de la răsărire până la înspicare. Culturile afectate fiind cele de grâu secară și ovăz. Infecția la spice determină decolorarea acestora, la început acestea  căpătănd culoare galbenă după care roz. Infecția florală duce la întreruperea aprovizionării cu substanțe nutritive și la șiștăvirea boabelor. Fuzarioza datorată atacului pe spice determină pierderi de ordin calitativ (reducerea numărului de boabe, scăderea MMB) și cantitativ (scăderea conținutului de proteine și apariția micotoxinelor). Micotoxinele afectează grav sănătatea oamenilor și animalelor.

La orz sfâșierea frunzelor (Pyrenophora teres) provoacă pagube majore. Frunzele pot prezenta pete de culoare deschisă încă din faza de răsărire, cu toate acestea simptomele se manifestă în special la împăiere. Pe frunze apar pete deschise, orientate de-a lungul nervurilor, care apoi se unesc formând straturi de culoare brună. Ulterior striurile sunt acoperite de un strat de spori de culoare închisă. Mai târziu aceste zone se rup, conducând la sfâșierea frunzelor și la uscarea acestora. Striurile brune apar și pe tulpini și pe tecile frunzelor.

Belchim grau (1)_b

La rapiță, putregaiul alb (Sclerotinia sclerotiorum) induce  pagube însemnate cantitativ. Tratamentul împotriva acestui patogen se face la înflorire. Boala poate afecta cultura pe întreg ciclul de vegetație, începând cu faza cotiledonală. Atacă toate organele plantei, inclusiv coletul și rădăcina. Plantele pot prezenta simptome de înroșire accentuată a frunzelor, fenomene de nanism și de maturare precoce. La atac puternic se brunifică și putrezesc. Caracteristica principală este frângerea tulpinilor la nivelul coletului sau al ramificațiilor afectate. Ciuperca poate rezista mai mulți ani în resturile vegetale.   

 

PROTENDO 300 EC se utilizează la culturile şi în dozele conforme cu cele din tabel

CULTURA

SPECTRU DE COMBATERE

DOZA

EPOCA DE APLICARE

Grâu de toamnă, grâu de primăvară

Blumeria graminis,

Puccinia striiformis,

Mycosphaerella

graminicola

0,33-0,65

L/ha

Se aplică maxim 2 tratamente la un interval de 14 zile între tratamente, de apariția frunzei stindard până la începutul înfloritului ( BBCH 37-61 )

 

Fusarium spp

0,65 L/ha

Se aplică 1 tratament, după apariția spicului primele antere vizibile până la sfârșitul înfloritului (BBCH 61-69)

Orz de toamnă, orz de primăvară

Pyrenophora teres

0,33-0,65

L/ha

Se aplică maxim 2 tratamente la un interval de 14-21 zile între tratamente, de la apariția frunzei stindard până la

începutul înfloririi (BBCH 37-61).

Secară de toamnă

Puccinia recondita

0,33-0,65

L/ha

Se aplică maxim 2 tratamente la un interval de 14-21 zile între tratamente, de la apariția frunzei stindard până la

începutul înfloririi (BBCH 37-61).

Triticale de toamnă

Blumeria graminis,

Mycosphaerella

graminicola

0,33-0,65

L/ha

Se aplică maxim 2 tratamente la un interval de 14-21 zile între tratamente, de la apariția frunzei stindard până la

începutul înfloririi (BBCH 37-61).

Rapiță de toamnă

Alternaria brassicae,

Sclerotinia

sclerotiorum

0,3-0,6

L/ha

Se aplică maxim 2 tratamente la un interval de 21 zile între tratamente de la începutul înfloritului și până la înflorirea deplină a culturii (BBCH 61-69).

Rapița de primăvară

Leptoshaeria

maculans, Alternaria

brassicae, Sclerotinia

sclerotiorum

0,3-0,5

L/ha

Se aplică maxim 2 tratamente la un interval de 14-21 zile între tratamente dela primele semne ale apariției atacului,

din stadiul de 6 frunze până la înflorire ( BBCH 16-69). În cazul combaterii Alternaria brassicae si /sau Sclerotinia

sclerotiorum, produsul se utilizează încă de la începutul înfloritului (BBCH 61)

 

Volumul de apă recomandat este de 200 – 400 l/ha. Pulverizarea optimă în timpul tratamentului este cea de picături fine pentru o cât mai uniformă acoperire a întregului aparat foliar.

Momentul aplicării: Utilizați produsul în mod preventiv sau imediat după detectarea primelor simptome de boală astfel:

Grâu de toamnă, grâu de primăvară – Utilizați fungicidul începând cu stadiul în care frunza-steag este vizibilă, nefiind încă complet desfăcută până în stadiul începerii înfloririi (BBCH 37-61).

Orz de toamnă, orz de primăvară – Utilizați produsul în mod preventiv sau imediat după detectarea primelor simptome de boală începând cu stadiul în care frunza-steag este vizibilă, nefiind încă complet desfăcută până în stadiul începerii înfloririi (BBCH 37-61).

Triticale de toamnă – Utilizați produsul în mod preventiv sau imediat după detectarea primelor simptome de boală începând cu stadiul în care frunza-steag este vizibilă, nefiind încă complet desfăcută până în stadiul începerii înfloririi (BBCH 37-61).

Secară de toamnă – Utilizați produsul în mod preventiv sau imediat după detectarea primelor simptome de boală începând cu stadiul în care frunza-steag este vizibilă, nefiind încă complet desfăcută până în stadiul începerii înfloririi

(BBCH 37-61).

Rapiță de toamnă – Utilizați produsul în mod preventiv sau imediat după apariția primelor simptome de boală până la finalul etapei de înflorire (BBCH 61-69).

Rapiță de primăvară – Utilizați produsul în mod preventiv sau imediat după apariția primelor simptome de boală, de la stadiul de 6 frunze de rapiță până în stadiul de înflorire (BBCH 16-69).

În cazul combaterii Alternaria brassicae și/sau Sclerotinia sclerotiorum, utilizați produsul de la începutul stadiului de înflorire (BBCH 61).

Aplicarea produsului se face  la o temperatură a aerului de peste 12°C.

Timp de pauză recomandat în cazul cerealelor de toamnă și primăvară este de  35 zile, iar la rapiță de toamnă, rapiță de primăvară de 56 zile.

Număr maxim de tratamente în timpul perioadei vegetative este de două tratamente, exceptând Fusarium

sppunde se aplica o singura dată.

PROTENDO 300 EC este un etalon în  protecția culturii de cereale  și rapiță împotriva bolilor, contribuind la creșterea  cantitativă și calitativă a producției. După un efort susținut, munca departamentului de cercetare dezvoltare al companiei BELCHIM CROP PROTECTION  aduce pe câmpurile fermierilor din țara noastră un produs cu adevărat  COMPLEX, EFICACE, ROBUST pentru cultura de cereale păioase și rapiță – PROTENDO 300 EC.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →