Protejaţi-vă câştigul! - Revista Ferma
3 minute de citit

Protejaţi-vă câştigul!

• Acoperirea culturii cu folie microporoasă este o metodă foarte des folosită în ultimii ani. Luând în considerare costul relativ mic al investiţiei, înţelegem de ce a luat amploare utilizarea acestei metode de protecţie care are beneficii de necontestat.

Acoperirea culturii cu folie microporoasă
Câteva dintre avantaje sunt:
– Protecţia culturii în timpul iernii când nu avem noroc de un strat de zăpadă protector;
– Protecţia culturii atât în octombrie şi noiembrie, când unii dintre noi încă mai culegem, cât şi la îngheţurile târzii de primăvară;
– Timpurietatea producţiei, făcând posibilă începerea recoltării cu câteva zile mai devreme faţă de cultura neprotejată.
În funcţie de scopul urmărit, vom alege perioada în care vom acoperi cultura. Important este să alegem un material cu o densitate corespunzătoare, în aşa fel încât să ne atingem obiectivul propus.
• Tunelele joase le-am văzut folosite în diferite regiuni ale ţării. Nu le-am inventat noi, le găsim în literartura de specialitate încă din anii ’70. Specific acestei metode este inventivitatea, cultivatorii folosind pentru confecţionarea arcelor materiale dintre cele mai diverse: tuburi din diferite materiale plastice, fier beton, crengi de alun sau de bambus etc. În funcţie de materialele folosite, investiţia în aceste tunele poate fi mai mare sau mai mică decât în folia microporoasă. Beneficiile sunt:
– Timpurietate în mod cert mai mare decât în cazul foliei microporoase.
– Protecţie atât împotriva îngheţurilor timpurii de toamnă, cât şi în cazul celor târzii de primăvară.
Şi în acest caz trebuie să hotărâm momentul proprice pentru acoperirea culturii în aşa fel încât să scoatem maximum de profit din investiţia făcută.
Pentru perioada de primăvară, epoca este între 15 februarie şi cel târziu 10 martie. Acoperirea după această dată nu mai asigură o timpurietate profitabilă, o mare parte din producţie suprapunându-se cu producţia din câmp.
• Tunelele mari sunt cea mai bună metodă, ce permite: efectuarea lucrărilor în condiţii optime, flexibilitate în exploatare, folosirea cumulată şi a celorlalte două metode, grăbind astfel apariţia primelor fructe şi crescând eficienţa investiţiei. Dat fiind costul mare al construcţiei lor, acestea sunt destul de rar folosite, dar raportat la anul 2007, suprafaţa acoperită cu solarii este cert în creştere.
Ca avertizare, în cazul tuturor sistemelor de protecţie trebuie să subliniem aerisirea corespunzătoare pentru păstrarea unor parametri optimi de temperatură şi umiditate.

Vasile FONOAGE
Reprezentant Vissers BV Olanda
Tel. 0722373105
fonoage-emil@hotmail.com

 

STOLONI CERTIFICAŢI VISSERS
Indiferent de metoda de protecţie folosită, avem nevoie de stoloni de calitate pentru a asigura o producţie mare corespunzătore efortului depus. Firma Vissers BV din Olanda – a cărei producţie de stoloni este vândută cu precădere în Germania şi Olanda, asigură, prin intermediul reprezentantului Vasile Fonoage, posibilitatea de a comanda stoloni certificaţi şi pentru acest tip de activitate. Astfel soiurile Albă, Darselect, Kimberly, Elianny sau chiar Elsanta asigură producţii timpurii şi de calitate primăvara devreme. Soiurile remontante precum Albion, Portola sau Harmony sunt premisa obţinerii unor recolte foarte bune începând din aprilie până în noiembrie, iar protecţia culturii va asigura un câştig suplimentar şi sigur cultivatorului.

 

Articol publicat in revista Ferma nr. 4 (187) din 1-15 martie 2017

Cisteste si...

Recomandările redacției

Witness P*S – taurul Simmental de 206.000 de euro!

În vârstă de aproximativ unsprezece luni, Witness P*S este cel mai scump taur din rasa Simmental vândut vreodată la o licitație în Bavaria. Taurul recordist este fiul lui Wirbelwind-P*S, a fost crescut de Christiane Böhm

taur Witness PS Witness P*S - taurul Simmental de 206.000 de euro!
Ultimele articole
Comportament natural pe pardoseli antiderapante Nu ignorați pododermatitele!

Nu ignorați pododermatitele!

V-ați întrebat ce legătură există între comportament, productivitate și sănătatea ongloanelor la vacile de lapte? Statisticile arată că o vacă […]

Citește mai multe știri →