Protecţia livezilor - Revista Ferma
7 minute de citit

Protecţia livezilor

pomi 2 m Protecţia livezilor

Pomicultorii se declară mulţumiţi de evoluţia pomilor după reluarea fazelor de vegetaţie. „Deocamdată evoluează destul de bine fenofazele înfloritului şi sperăm ca, în aceleaşi condiţii, săptămâna viitoare să înflorească mărul. Deocamdată sunt înfloriţi cireşul, vişinul şi părul.

Dar este nevoie de soare, pentru că acum e nebulozitate şi în situaţia aceasta nu zboară albinele pentru asigurarea polenizării”, ne-a spus Petre Gheorghe, pomicultor din localitatea Voineşti, judeţul Dâmboviţa.

Pomicultorul dâmboviţean susţine că deşi iarna trecută temperaturile au scăzut până la -22…-24 °C,, acestea nu au avut efecte negative asupra organelor de rod ale pomilor din bazinul pomicol Dâmboviţa.


DÂMBOVIŢA
Pomicultorii dâmboviţeni se tem de bruma târzie

Însă, dacă vremea se răceşte în timpul înfloritului apar fenomene neprielnice pomiculturii.
Producătorii spun că este posibil ca în această perioadă să vină un val de frig sau într-o noapte cu cerul senin să apară bruma, fenomen care se formează la temperaturi de sub zero grade. „La -2…-3 °C,  există pericolul ca florile pomilor să fie afectate de brumele târzii de primăvară.

Spre exemplu, anul trecut, chiar în perioada 5-6 mai, au scăzut temperaturile până la -3,5 °C,  şi au afectat, în principal soiul Ionathan la mere, care are o pondere mare în bazinul legumicol Dâmboviţa. În aceste cazuri ar fi bine ca pomicultorii să adune resturi vegetale sau diverse materiale pe care să le aprindă pe timpul nopţii.

Este un procedeu care nu se mai practică de multă vreme, asemenea intervenţii se făceau în perioada anilor 70-80, dar are un efect benefic”, a precizat Petre Gheorghe.


Protecţia pomilor în primăvară

În livada sa de circa 70 ha, Petre Gheorghe are meri şi pruni. Acesta şi-a făcut planul pentru aplicarea tratamentelor în funcţie de evoluţia condiţiilor meteorologice, dar şi de starea de vegetaţie a pomilor. „În această perioadă aplicăm tratamentele fitosanitare premergătoare înfloritului, dar numai cu fungicide şi numai pentru soiurile sensibile. Pentru cele mai rezistente la boli nu aplicăm nimic.

De exemplu, la Ionathan şi Golden se aplică un tratament cu un produs sistemic, cum am fi Score, dar care va trebui suplimentat cu un produs de contact, Captadin sau Merpan”, ne-a exemplificat pomicultorul din Voineşti.

Acum se fac şi tratamentele preventive împotriva dăunătorilor. „Chiar dacă deocamdată nu sunt probleme cu dăunătorii, pentru cei care nu au aplicat tratamentul cu ulei horticol există pericolul apariţiei păianjenului. Imediat după înflorire ar putea să apară primii fluturi ai viermelui merelor, iar la o săptămână după înflorire apare prima generaţie a moliei pieliţei fructelor”, avertizezază pomicultorul.

Acesta ne-a prezentat concret schema de tratament pe care o va aplica în livada proprie. Astfel, „înainte de înflorit dăm cu Chorus în concentraţie de 0,01%, plus Merpan 80 în concentraţie de 0,15%. După înflorit vom aplica Score 0,015% plus Dithane 0,2%, iar la zece zile repetăm tratamentul tot cu Score, dar de data aceasta înlocuim Dithane cu Merpan”.


IAŞI
Atac de făinare

În zona Iaşiului, lucrările de primăvară sunt în grafic, iar pomicultorii aplică tehnologia cunoscută de ani buni pentru a preîntâmpina apariţia bolilor şi dăunătorilor. „Livada se prezintă bine la ora actuală, am terminat de efectuat tăierile şi am început stropitul cu soluţii de tratamente. Bolile care ar putea apărea sunt făinarea, iar dintre dăunători larvele viermelui mărului şi păduchele de San-Jose”, ne-a declarat Ilie Airinei, pomicultor din comuna Plugari, judeţul Iaşi.

Specialiştii susţin că făinarea mărului are condiţii foarte bune de înmulţire în anii călduroşi şi umezi, cu temperaturi ridicate şi ploi frecvente. În lupta pentru prevenirea şi combaterea atacului de făinare sunt necesare măsuri biologice, agrotehnice şi chimice. În toate situaţiile, unul dintre primele tratamente care se aplică este cel împotriva Păduchelui de San-Jose, în perioada ianuarie – martie, până la faza când 0,5% din mugurii florali sunt umflaţi.

Administrator al societăţii Pomicola Recea Plugari, unitate ce deţine o livadă de meri, pruni şi cireşi întinsă pe 150 ha, Ilie Airinei are grijă ca pomii să nu fie expuşi pericolelor. Aşadar, va aplica tratamentele astfel „acum stropim cu Funguran, iar pentru sâmburoase cu Signum. Începând din luna mai şi până în luna august, vom aplica, din două în două săptămâni, diferite tratamente specifice fiecărei specii”.

 

TIMIŞ
Îngheţul de primăvară a afectat livezile

După o perioadă destul de călduroasă, în care pomii fructiferi au pornit în vegetaţie, în toată ţara au fost temperaturi foarte scăzute. Atfel, în judeţul Timiş, în noaptea de 19 aprilie a.c. s-au înregistrat -5 °C, iar acest fenomen a afectat puternic pomii aflaţi în floare, spun pomicultorii.

„Livezile timişene au fost afectate de gerul din ultima lună, în special cireşul, caisul şi piersicul. Acestea din urmă au fost compromise în totalitate, iar cireşul, în proporţie de 90%. Prunul, mărul şi părul, fiind mai rezistenţi, au fost afectaţi doar în proporţie de 10-15%”, ne-a spus Gheorghe Benea, pomicultor din localitatea Periam, judeţul Timiş.

Pomicultorul deţine o livadă de 86 ha cu măr, păr, prun, cireş, piersic şi cais şi efectuează lucrări preventive de combatere a bolilor şi dăunătorilor specifice acestei perioade. „La această dată efectuăm stropiri şi erbicidări împotriva dăunătorilor ce ar putea apărea, pentru că ne putem confrunta cu rapănul şi făinarea la măr şi păr; monilioza şi ciuruirea frunzelor la sâmburoase, iar ca dăunători va apărea cu siguranţă viespea prunelor şi gărgăriţa florilor de măr. Împotriva tuturor aplicăm tehnologia potrivită, tratamentele specifice, pentru a evita pe cât posibil pierderile”, spune acesta.

Gheorghe Benea ne-a explicat modul de aplicare a tratamentelor „Până acum am aplicat în plină floare Dithane, dar nu am dat cu insecticid, pentru că ar fi afectat albinele. La măr folosim Captan plus Chorus alături de un insecticid – Reldan sau Calypso, dar asta doar după ce cad majoritatea florilor. Aplicăm un astfel de tratament la un interval de circa 12-14 zile”.

 

Protejaţi albinele

Potrivit specialiştilor nu este recomandată aplicarea tratamentelor cu insecticid înainte de înflorirea pomilor, pentru că asta înseamnă 5-10% flori înflorite, iar în această situaţie deja încep să zboare albinele pentru polenizare şi o parte dintre acestea sunt expuse pericolului de moarte. După scuturarea petalelor se poate aplica un insecticid, pentru că apare prima generaţie a viermelui merelor.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →