Protecţia florii-soarelui - Tanos® 50 WG - recomandarea Corteva Agriscience - Revista Ferma
3 minute de citit

Protecţia florii-soarelui – Tanos® 50 WG – recomandarea Corteva Agriscience

Dacă porumbul este mai puţin pretenţios la planta premergătoare, nu acelaşi lucru îl putem spune despre floarea-soarelui, care este o plantă mare consumatoare de elemente nutritive şi care are predispoziţie la anumite boli păgubitoare cu transmitere prin sol. Din acest considerent, această cultură necesită o rotaţie corespunzătoare şi uneori s-ar impune revenirea pe acelaşi amplasament doar după o pauză de câţiva ani.
Anul acesta, nefiind posibilă respectarea acestei condiţii, s-ar putea ca în culturile de floarea-soarelui să avem o presiune mare de infecţie, iar în funcţie de particularităţile locale, o serie de agenţi patogeni se pot instala în cultură.
Dintre aceştia amintim:
– Sclerotinia sclerotiorum (putregaiul alb), Botrytis cinerea (putregaiul cenuşiu), Plasmopara helianthi (mana florii-soarelui), acestea fiind cele mai cunoscute şi păgubitoare boli;
– Phomopsis helianthi (necrozarea şi frângerea tulpinilor), Leptosphaeria lindquistii f.c. Phoma macdonaldi (înnegrirea tulpinilor).

Patarea bruna _i frângerea tulpinii - Diaporthe helianthi

Putregaiul alb_Sclerotinia sclerotiorum
De asemenea, în anumite condiţii, boli precum: Puccinia helianthi (rugina), Septoria helianthi (septorioza) sau Pseudomonas syringae pv. Helianthi (arsura bacteriană) pot fi întâlnite mai ales în cazul unor hibrizi sensibili.

Putregaiul cenusiu - Botrytis cinerea 6
O singură boală rămasă netratată poate afecta parţial sau total cultura de floarea-soarelui şi poate influenţa într-un mod negativ producţia.
De aceea, CORTEVA AGRISCIENCE recomandă aplicarea în vegetaţie a fungicidului Tanos® 50 WG, un fungicid extrem de eficient, cu două substanţe active ce au mod de acţiune diferit, şi anume:
• Famoxadon are proprietăţi lipofilice, fiind aderent la cuticulă şi foarte greu de spălat după o oră de la aplicare. Are acţiune antisporulantă şi blochează creşterea ciupercii. Famoxadon difuzează în cuticulă şi determină o bună redistribuire a substanţei active la suprafaţa frunzei, fiind remobilizat prin ploaie şi rouă. Sporii ciupercii devin incapabili să încolţească, germinarea sporilor fiind blocată.
• Cimoxanil penetrează ţesutul frunzei şi se distribuie translaminar. Stopează creşterea leziunilor şi sporularea, inducând reacţia de autoapărare a plantei.

GRAFIC_b
Recomandăm fungicidul Tanos® 50 WG în doză de 0,4 kg/ha pentru a fi aplicat în apropierea formării butonului floral, când încă se poate interveni cu maşina de stropit în lanul de floarea-soarelui, aplicare recomandată în special pentru protejarea calatidiului.
În cazuri excepţionale de atac de mană (Plasmopara helianthi), aplicaţi două tratamente succesive la un interval de 7-10 zile imediat ce depistaţi atacul.
Este de preferat să aplicăm produsul preventiv pentru a elimina orice risc de îmbolnăvire, pentru o dezvoltare armonioasă şi pentru a pune în valoare potenţialul excepţional de producţie al hibrizilor.
Pentru o mai bună informare şi o prezentare detaliată a bolilor specifice florii-soarelui, dar şi pentru detalii despre produsele noastre de protecţie a plantelor, puteţi vizita site-ul nostru www.corteva.ro.

Ana Maria Pascariu
Category Marketing Manager Fungicides & Insecticides
Corteva Agriscience

 

Articol publicat în revista Ferma nr. 9/236 (ediţia 15-31 mai 2019)

 

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →