De ce să protejăm plantaţiile de căpşun cu solariile Haygrove? În primul rând, pentru că aceste fructe delicate şi delicioase sunt primele pe piaţă, asigurând un beneficiu imediat fermierului. Prin folosirea solariilor Haygrove, atât producătorul, cât şi comerciantul au siguranţa respectării contractului.
Primul este sigur că va respecta graficul de recoltare indiferent de vremea de afară iar cel de-al doilea va avea în magazin fructe de calitate superioară şi în cantităţile necesare satisfacerii cererii clienţilor săi.
Există patru grupe de riscuri care sunt reduse substanţial prin acoperirea căpşunilor cu solarii Haygrove:
Protecţia împotriva ploilor: se reduc foarte mult pierderile cauzate de botrytus, phytophtora sau colletrotichum; se reduc cantităţile de fungicide utilizate; face posibilă cultura bio; se reduc substanţial pierderile de producţie; se respectă graficul de tratamente şi recoltare.
Protecţia împotriva îngheţului: prin utilizarea solariilor Haygrove temperatura în interior poate fi mai mare cu 4 grade Celsius decât temperatura exterioară; chiar dacă nu sunt temperaturi negative, temperaturile sub 7 grade Celsius din timpul nopţilor de primăvară pot duce la pierderi de producţie prin deformarea fructelor şi obţinerea de fructe mici.
Protecţia împotriva vânturilor, a celor reci în special: chiar dacă temperaturile exterioare nu sunt negative, vântul rece poate influenţa negativ calitatea fructelor şi nivelul cantitativ al recoltei.
Protecţia împotriva grindinei de dimensiuni mici: 10-15 minute de grindină în perioada înfloritului sau a fructificării pot însemna o pierdere substanţială sau totală a producţiei; chiar dacă grindina nu este de dimensiuni mari ca să spargă folia de polietilenă – laminată în 5 straturi – de pe solariile Haygrove ea poate fi fatală delicatelor fructe de căpşun.
Tot ca şi beneficiu trebuie să subliniem extinderea sezonului de recoltare:
– timpurietatea: solariile Haygrove asigură obţinerea unor producţii mai devreme cu 14-21 zile faţă de producţiile din câmp;
– prelungirea sezonului de recoltare până în noiembrie la soiurile cu fructificare continuă.
În ferma de căpşuni a firmei Haygrove din Marea Britatnie s-au obţinut rezultate foarte bune în tunele cu deschidere de 7,8 m, în care s-au plantat căpşuni pe 5 straturi înălţate, acoperite cu folie neagră de mulcire. Distanţa dintre biloane este de 1,5 m centru-centru.
Această distanţă este orientativă, fiecare cultivator îşi poate stabili lăţimea în funcţie de necesităţi. În ferma Haygrove, unde sunt peste 30 ha de căpşuni protejate cu solarii, primul cules este la începutul lunii mai. Dacă înainte de utilizarea solariilor sezonul de cultură era de 6 săptămâni, în prezent el se desfăşoară pe parcursul a 7 luni, din mai până în noiembrie.
Solarii pentru culturile de căpşun
• Varianta individuală – solariile din seria Solo care pot fi amplasate cu spaţiu între ele sau aproape lipite unele de altele pentru a acoperi o suprafaţă cât mai mare de teren.
• Varianta solariilor din Seria 4 – protecţie şi mai puţină timpurietate (până la 14 zile); solarii monobloc în sistem multiplu.
• Solariile proiectate şi patentate internaţional de firma Haygrove sub numele de „solariile telescopice” sunt o îmbinare între cele două tipuri de solar. Lăsate jos se comportă ca solarii individuale, asigurând o timpurietate de până la 21 de zile iar în poziţia radicată asigură o protecţie deosebită în sezonul cald.
Vasile FONOAGE
Reprezentant Haygrove pentru România
Tel. 0722373105, 0758488556
fonoage-emil@hotmail.com