Ploile căzute în lunile iunie şi iulie au asigurat culturilor de porumb şi de floarea soarelui o dezvoltare optimă din punct de vedere vegetativ. La floarea soarelui, combinele au intrat deja în lan pentru a le aduce fermierilor roadele muncii lor.
ARGEŞ
Am început recoltarea la 1 septembrie
„Porumbul ne dă speranţe, ne aşteptăm la o producţie medie de 6.000 kg/ha
Mihai Ion, preşedintele SA Ceresi Mirosi
Societatea agricolă Ceresi Mirosi din judeţul Argeş a înfiinţat în primăvara acestui an 210 hectare de floarea soarelui şi 450 de hectare de porumb. Potrivit preşedintelui societăţii, Mihai Ion, prăşitoarele au fost influenţate favorabil de vremea ploioasă din această vară, iar la data de 25 august a.c., când l-am intervievat, ceasul bun de recoltat nu era departe. „Floarea soarelui este la maturitate, cred că în curând vom intra la recoltat. Porumbul ne dă şi el speranţe, ne aşteptăm la o producţie medie de 6.000 kg/ha”, ne-a declarat acesta
Agricultorul a adăugat că, în ceea ce priveşte pericolele care ar mai putea apărea în culturi, floarea soarelui este ameninţată de ploi şi de grindină. „Am avut uneori şi grindină, care este foarte periculoasă, dar mai rar. Un alt pericol ar mai fi dăunătorii, dar de obicei ne asigurăm culturile din acest punct de vedere”, ne-a spus Mihai Ion.
Lucrările de calitate – secretul recoltelor bogate
Fermierul argeşean ne-a expus pe scurt cei mai importanţi factori de care a ţinut cont în ceea ce priveşte tehnologia de cultură aplicată la porumb şi la floarea soarelui anul acesta. „Anul acesta pentru culturile de porumb şi floarea soarelui am avut plante premergătoare favorabile, respectiv cereale păioase. Alegerea hibrizilor este iarăşi foarte importantă, dar şi lucrările de calitate. Toate la un loc reprezintă, în opinia mea, secretul unei recolte bune. Lucrările de calitate, cu utilaje moderne prin care asiguri o densitate corespunzătoare, o uniformitate privind densitatea, înseamnă foarte mult”, a subliniat Mihai Ion.
El a mai mărturisit că şi „ataşamentul oamenilor şi dorinţa lor de a contribui la realizarea producţiilor, implicarea propriu-zisă, constituie un secret de luat în seamă!”
Referitor la estimările de producţie, agricultorul spune că faţă de anul trecut diferenţele nu par a fi foarte mari. Atunci a recoltat 5.500 kg/ha la porumb şi 2.400 kg/ha la floarea soarelui, producţii situate la nivelul mediei multianuale. Valorificarea a fost pecetluită deja. „Ne-am securizat oarecum vânzarea, pentru că am făcut contracte din timp la preţuri care, sperăm, să ne avantajeze”, a spus Mihai Ion.
TELEORMAN
Floarea soarelui, frumoasă dar fără rod
În judeţul Teleorman, ploile din vara aceasta au adus fermierilor atât motive de bucurie, cât şi de necaz. Din punct de vedere al stadiului de vegetaţie, culturile de prăşitoare se prezintă excepţional, însă ceea ce contează mai mult este randamentul la hectar. Aici apar pierderile, spun fermierii. „Ca aspect fizic, până la această dată, prăşitoarele au evoluat bine. Dar… floarea soarelui mi se pare foarte seacă, iar cea care are totuşi bob, îl are foarte mic, fără consistenţă. Au fost mult prea multe ploi şi au spălat polenul, nu s-a făcut polenizarea aşa cum ar trebui. Parcă tot mai bine ne este cu secetă”, ne-a spus Nicolae Petculescu din Teleorman. Fermierul are de recoltat floarea soarelui de pe 300 de hectare, iar porumbul, de pe 20 de hectare, şi spune că „deocamdată nu fac estimări la producţii, pentru că nu am intrat în lan. Nu ştiu cât o fi de slabă sau de bună. Sper să nu vină vânturile puternice, pentru că o culcă şi o recoltăm cu greutate. Şi grindina ar putea fi un pericol”, a adăugat el.
GIURGIU
Dintr-o campanie în alta
Nici nu a apucat să termine campania de recoltare la păioase, că Viorel Vărzaru, fermier din judeţul Giurgiu, a făcut deja primele teste de recoltare în cultura de floarea soarelui. De pe cele 130 de hectare cultivate va obţine o producţie medie de 2.500 kg/ha, preconizează acesta. „Porumb am cultivat pe 140 ha, iar floarea soarelui pe 130 de hectare. La floarea soarelui, astăzi (19 august – n.r.) fac nişte încercări de recoltare şi o să vedem dacă se poate sau nu. Ar fi bine să reuşim să recoltăm, pentru că a fost şi grindină, au fost şi ploi, iar culturile au fost afectate. A început să ni se facă frică de ploaie”, ne-a spus fermierul. Pentru porumb este încă devreme, ar trebui să mai treacă vreo două săptămâni până la recoltare, depinde şi de hibrizii cultivaţi, adaugă el.
Apreciind starea culturilor, la porumb agricultorul aşteaptă o producţie similară cu cea de anul trecut. Nu la fel va fi pentru floarea soarelui. „Recolta de floare va fi mai slabă, undeva la 2.500 – 3.000 kg/ha, aşa am auzit şi la colegii fermieri care au început recoltatul”, a afirmat Vărzaru.
TIMIŞ
Recoltarea s-a amânat din cauza ploilor
Fermierii din vestul ţării se arată încântaţi de stadiul de dezvoltare al plantelor de porumb şi de floarea soarelui şi spun că se aşteaptă la producţii bune. „Pentru data la care ne aflăm, sfârşit de august, culturile de primăvară se prezintă bine. Stadiul de dezvoltare al plantelor este corespunzător, poate puţin defazat faţă de anii trecuţi din cauza precipitaţiilor frecvente care au prelungit perioada de vegetaţie. Acest lucru ne va duce mai spre toamnă cu recoltatul, dar noi sperăm să fie timp bun şi să putem strânge ceea ce este pe câmp”, ne-a declarat Samson Popescu, fermier din localitatea Cărpiniş, judeţul Timiş. Acesta a subliniat că atât floarea soarelui, cât şi porumbul arată extraordinar, „aş putea spune că de mult nu am estimat producţii aşa bune, se apropie de cele din zonele irigate”.
Şi Livius Pop, fermier din localitatea timişeană Biled, este optimist cu privire la recolta acestui an. „La floarea soarelui am cultivat hibridul Klarika CS, care are o concentraţie mai mare de acid oleic. Cultura arată destul de bine, este mulţumitoare, chiar dacă, din cauza ploilor polenizarea a avut de suferit şi sunt multe seminţe seci. La porumb se pare că vom avea recolte record”, spune fermierul.
Livius Pop lucrează o suprafaţă totală de 120 de hectare şi spune că deşi ar putea lucra mai mult, se teme de investiţii majore, pentru că nu ştie ce îi aduce ziua de mâine. „Toată lumea s-a bazat pe producţii şi a investit masiv, dar planul de investiţii a fost făcut în urmă cu doi ani, când preţurile erau foarte mari, iar acum au enorm de suferit pentru că trebuie să achite iar preţurile la cereale sunt la jumătatea celor de acum doi an”, explică acesta.
Recolta se vinde la preţuri derizorii
„Precipitaţiile frecvente au prelungit perioada de vegetaţie a plantelor
Samson Popescu – fermier din jud. Timiş
Dacă producţiile sunt preconizate a fi de excepţie, preţurile par a-i descuraja din nou pe fermieri. „Cea mai mare problemă a noastră este valoarea pe care marii retaileri o dau producţiei noastre. Dacă la porumb avem la ora actuală preţul de 98-104 euro pe tonă, cel puţin 7.000 de kilograme la hectar trebuie să scoţi ca să nu ieşi în pierdere. La fel este şi la floarea soarelui. Onorabil ar fi să primim în jur de 700 de lei pe tona de grâu, 650-700 de lei pe tona de porumb şi între 1.500 şi 2.000 de lei pentru tona de rapiţă şi de floarea soarelui. La stabilirea preţurilor ar trebui să se ia în calcul măcar media de la nivelul Uniunii Europene. Cred că atunci şi statul ar avea de câştigat, pentru că se plăteşte impozit pe venitul agricol”, conchide Livius Pop.