Se preconizează că producţia Uniunii Europene va atinge 320 milioane de tone în 2030 (comparativ cu cele 312 milioane de tone obţinute în 2019). În aceste condiţii, se estimează că exporturile vor creşte moderat pe fondul concurenţei sporite la nivel global şi a producţiei mai mari din regiunea Mării Negre.
În ceea ce priveşte culturile de proteine, este de aşteptat o creştere puternică a producţiei europene, ajungând la 6,3 milioane de tone în 2030 (faţă de 3,9 milioane de tone în 2019). Această evoluţie va fi influenţată de o cerere puternică de produse proteice vegetale şi surse proteice produse local, atât în scopuri furajere, cât şi pentru consumul uman.
Suprafaţa agricolă dedicată seminţelor oleagine va scădea însă uşor, deşi este proiectată o creştere semnificativă a zonei de cultivate cu soia. Rapiţa este de aşteptat să scadă în următorii zece ani, în ciuda unei cereri susţinute şi a valorii agronomice din sistemele de rotaţie a culturilor. În general, producţia de seminţe oleaginoase ar trebui să rămână stabilă în perioada de referinţă, fiind estimat să se ajungă la 32 milioane de tone în 2030.
Pentru sectorul zahărului, este prevăzută o scădere anuală a consumului uman de 0,8% între 2020 şi 2030. Suprafaţa alocată sfeclei de zahăr în Uniunea Europeană se va stabiliza în jurul a 1,6 milioane hectare în 2030. Din punct de vedere al producţiei, se estimează că vom ajunge în 2030 la 18,5 milioane tone de zahăr, comparativ cu cele 17,5 milioane tone estimate pentru acest an.