Prognoza AGROMETEO pentru luna MARTIE 2017 - Revista Ferma
3 minute de citit

Prognoza AGROMETEO pentru luna MARTIE 2017

Din punct de vedere pluviometric, precipitaţile prognozate vor fi excedentare în centrul şi local vestul ţării, iar în celelalte regiuni, acestea vor fi apropiate de normalul perioadei.

Starea solului
În cultura grâului de toamnă, rezerva de umiditate accesibilă plantelor pe profilul de sol 0-100 cm la data de 31 martie 2017, se va încadra în limite satisfăcătoare până la apropiate de optim, în majoritatea regiunilor agricole. Deficite moderate de apă în sol se vor înregistra în continuare local în centrul şi sudul Dobrogei.

Caracteristici fenologice
În condiţiile agrometeorologice menţionate, procesele fiziologice ale culturilor de câmp şi speciilor pomi-viticole se vor desfăşura în general normal în cea mai mare parte a zonelor de cultură. Totodată, pe fondul regimului termic mai scăzut din aer şi sol din nordul şi centrul ţării, ritmurile vegetative ale plantelor vor evolua uşor mai lent.
Cerealierele de toamnă (orz şi grâu), funcţie de data semănatului şi agrotehnica aplicată vor parcurge fazele de răsărire, formarea frunzei a treia şi înfrăţire. În general, starea de vegetaţie a plantelor se va prezenta bună şi medie, respectiv medie şi slabă în semănăturile tardive.
Cultura de rapiţă se va afla predominant în faza de înfrunzire la nivelul întregului teritoriu agricol, plantele prezentând o uniformitate şi vigurozitate, pe ansamblu bună şi medie.
La speciile timpurii de sâmburoase (cais, piersic, cireş, vişin) se va înregistra faza de înmugurire, în aproape toate plantaţiile.
În cea mai mare parte a podgoriilor, viţa de vie îşi va continua starea de repaus vegetativ, iar în sudul ţării se va putea semnala faza de „plâns”.
Ca urmare, lucrările agricole de sezon (fertilizări, pregătirea patului germinativ, efectuarea însămânţărilor la culturile de primăvară, lucrări de întreţinere la pomii fructiferi şi viţa de vie) se vor efectua în condiţii bune, exceptând zilele cu precipitaţii.

Recomandări de specialitate/calendarul lucrărilor agricole:

• Pregătirea patului germinativ şi semănatul culturilor de primăvară din prima urgenţă (orzoaică, mazăre, borceag, lucernă);
• Fertilizarea cerealierelor de toamnă cu îngrăşăminte minerale (azotat de amoniu, complexe – NPK);
• Lucrări de întreţinere (fertilizări cu îngrăşăminte organice, tăieri de rodire şi tratamente fito-sanitare) în plantaţiile pomi-viticole;
• Efectuarea arăturilor în vederea însămânţărilor de primăvară.

ANM precizează că aceste informaţii nu exclud posibilitatea apariţiei unor situaţii cu valori extreme de temperatură sau cantităţi mai mari de precipitaţii pe intervale scurte de timp, ce pot conferi un caracter sever intervalului respectiv.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →