Exemplarele aparţineau societăţilor Panifcom Iaşi, condusă de Liviu Bălănici, respectiv Agroserv Măriuţa, administrată de Nicuşor Şerban, putând fi admirate în toată splendoarea lor la standul Asociaţiei Holstein-Ro.
De altfel, ambele vaci sunt din rasa Holstein şi poartă în ADN genetica unor părinţi foarte bine cotaţi pe piaţa mondială.
Având numărul de identificare RO504002080221, fiica taurului Ardent a încheiat cea de a doua lactaţie cu o producţie de 13.636 litri, iar în primele 128 de zile din lactaţia a treia a ajuns la 6.800 de litri. Este un exemplar deosebit, având o conformaţie de excepţie, un uger aproape perfect şi o capacitate toracică extremă, calităţi cu care reprezentanţii Panifcom au toate motivele să se mândrească.
Pe de altă parte, vaca din Ialomiţa, cu matricola RO509001281341, descendentă a taurului Sanchez, a înregistrat o producţie de lapte de 12.566 litri la finalul lactaţiei a doua, iar după 202 zile din cea de-a treia lactaţie a ajuns la 9.998 de litri. Şi în acest caz vorbim despre un animal de top, cu talie impresionantă, rezultat al infuziei genetice de calitate şi a unei furajări atent controlate.
Curiozitatea m-a împins să-l întreb pe Liviu Bălănici care este preţul pentru care ar fi dispus să renunţe la valorosul său exemplar. Iar răspunsul nu m-a surprins deloc: „Pentru mine, valoarea acestei vaci este mai mare decât orice ofertă serioasă aş putea primi!” Şi îl cred pe cuvânt că aşa e. Pentru a ajunge la asemenea performanţe, e nevoie de multă implicare.
Liviu Bălănici: „Taurul are o importanţă deosebită, cu el se face o ameliorare a efectivului în timp, cu un program de împerechere special, cu identificarea tuturor caracterelor unui animal. Pe de altă parte, se impune administrarea unui furaj de calitate, recoltat într-o perioadă optimă. Un amestec de siloz cu cereale, fân de lucernă şi altele”.
Pe larg despre acest subiect citiţi în revista Ferma nr. 20/203 (editia 15-30 noiembrie)
Un articol semnat de LIVIU GORDEA