Pentru început, ne procurăm seminţele, îngrăşămintele chimice, pesticidele şi alte materiale (geamuri, rogojini, folie etc.) necesare. În paralel, se verifică şi se pregătesc răsadniţele: se curăţă, repară şi se dezinfectează tocurile şi ramele sau se confecţionează rame noi şi se montează geamuri pe rame. Apoi tocurile şi ramele se transportă şi se depozitează la locul unde urmează să fie folosite.
În vederea instalării răsadniţelor, terenul trebuie nivelat şi tasat, iar în imediata apropiere se înfiinţează perdele de protecţie contra vânturilor.
Se transportă gunoiul de grajd de la sursă şi se aşază în platformele de preîncălzit. Când se foloseşte şi îngrăşământ organic mai vechi, acesta se amestecă cu gunoiul proaspăt.
Pregătirea răsadniţelor calde pentru semănat
Se confecţionează patul cald, pentru care stratul de gunoi tasat trebuie să aibă o grosime de 50 cm (circa 25 mc gunoi de grajd pentru răsadul necesar la 1 ha de cultură). Apoi se fixează tocurile, se aşază ramele pe tocuri, se umple potecile dintre tocuri (distanţa dintre tocuri de 50 cm) şi se protejează capetele tocurilor (lăsând o distanţă de mişcare de 50 cm) cu gunoi (circa 6 mc).
Amestecul de pământ, pregătit de preferinţă în perioada octombrie-decembrie, se transportă şi se aşază în răsadniţă.
Dacă amestecul nutritiv nu s-a realizat în ultimele luni ale anului anterior, îl putem prepara şi în această perioadă, respectând următoarele indicaţii.
Componentele iniţiale – mraniţa, turba, compostul forestier, pământul de ţelină, pământul de grădină, nisipul, trebuie cernute.
Stabilirea reţetei de amestec se face în funcţie de grupa speciilor legumicole. În acest caz, la varza/conopida timpurie, folosim: 50% mraniţă, 25% pământ de ţelină, 25% nisip.
Apoi amestecul se dezinfectează cu formalină sau cu sulfat de cupru (concentraţie de 2-3%, 30 litri/mc), tratament cu un timp de acţiune de 7 zile şi cu repaus de 14 zile.
Amestecul rezultat se aşază în strat de 10-12 cm (6 mc pentru răsadul necesar la un ha de cultură).
Pregătirea amestecului de semănat
După ce s-a încălzit, amestecul ce urmează a fi semănat se mărunţeşte şi se nivelează, iar rândurile pentru semănat se marchează cu rigle speciale/marcator la 5-6 cm distanţă între rânduri şi 0,5-1 cm adâncime.
Semănatul se face în perioada 20 ianuarie – 5 februarie. Seminţele se aşază la o distanţă de 1-2 cm între ele pe rând, folosind o normă de sămânţă de 0,300 kg pentru asigurarea răsadului necesar la un ha (65-70 mii fire de răsaduri).
Ulterior, vom executa lucrări de îngrijire la semănăturile de varză/conopidă timpurii din răsadniţe: se controlează şi se dirijează temperatura, se aeriseşte, se udă (cu apă caldă), se plivesc buruienile, se acoperă (noaptea) şi se descoperă (ziua) cu rogojini sau cu folie, potecile dintre tocuri se completează cu gunoi cald etc.