ProCredit Bank încurajează investițiile în agricultură - Revista Ferma
4 minute de citit

ProCredit Bank încurajează investițiile în agricultură

procredit bank m ProCredit Bank încurajează investițiile în agricultură

Conferința intitulată „Un pas înainte pentru performanța afacerilor în agricultură” s-a desfășurat în Aula Magna a Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului, în prezența a peste 150 de persoane, majoritatea fermieri din județele Timiș și Arad.

În cadrul evenimentului organizat de ProCredit Bank la Timișoara, Ioan Csosz, director adjunct al Oficiului Județean pentru Finanțarea Investițiilor Rurale Timiș, le-a vorbit fermierilor despre noul PNDR, iar Florin Faur, director al APIA Timiș, a prezentat informații cu privire la formele de sprijin alocate în exercițiul financiar 2014-2020. De asemenea, experții în domeniu invitați de către ProCredit Bank au prezentat invitaților informații de actualitate despre comasarea terenurilor și despre conversia la agricultura ecologică. 

Încă de la începutul activității băncii, finanțarea agriculturii a fost o prioritate pentru ProCredit Bank, iar în prezent aproximativ o treime din totalul creditelor operate sunt alocate exclusiv acestui domeniu. „Din 2012 si până la finalul anului 2014, portofoliul de credite în agricultură a crescut de peste două ori. Aceasta reflectă oportunitățile de investiții suplimentare care au apărut în ultimii ani în domeniul agricol și, în egală măsură, disponibilitatea băncii de a finanța activitatea fermierilor”, remarca Magdalena Gurzun, directorul sucursalei ProCredit Bank din Timișoara. Peste jumătate din creditele agricole au avut destinații mixte, iar o treime dintre acestea au fost alocate strict investițiilor. 

O parte din portofoliul de credite destinate agriculturii are o componentă ecologică, în ton cu noile direcții pe care Comisia Europeană încearcă să le impună prin reforma Politicii Agricole Comune. După cum se știe, 30 la sută din sprijinul acordat pe suprafață ca plăți directe în următorii șapte ani sunt legate de respectarea unor practici agricole benefice pentru mediul înconjurător. ProCredit Bank a finanțat deja o serie de proiecte în agricultura organică. Banca cu capital german a acordat creditare pentru înființarea unei ferme ecologice de găini ouătoare ale cărei produse se regăsesc astăzi în marile lanțuri de magazine din țară. De asemenea, a finanțat achiziția de echipamente agricole moderne, construirea de sisteme de irigare a terenurilor cu panouri fotovoltaice. Acestea sunt doar câteva exemple, dar oportunitățile sunt practic nelimitate.

 

ProEco: Miza pe agricultura ecologică

Pentru investiții în tehnologii de reconversie la agricultura ecologică, proiecte de energie regenerabilă, dar și alte investiții ce contribuie la protejarea mediului înconjurător, creditul ProEco este cea mai bună soluție. Acest instrument financiar poate fi accesat de către cei care au cel puțin un an de activitate în domeniul agricol. Perioadele de rambursare ale creditului merg până la 15 ani, acordându-se o perioadă de grație standard de până la 18 luni. De asemenea, se poate opta pentru un credit cu o maturitate de până la 5 ani cu dobândă fixă.

 

În plus, ProCredit Bank pune la dispoziție fermierilor credite de până la 100.000 de euro, cu garanții de la Fondul European de Investiții, pentru o perioadă maximă de rambursare de 10 ani. „Avem o tehnologie de creditare care ne permite să anticipăm riscurile pe care anumite proiecte le prezintă, dar această abordare nu înseamnă că portofoliul nostru de credite are de suferit. În condițiile în care creditarea în sistemul bancar din România a scăzut anul trecut, ProCredit Bank a reușit să crească portofoliul de credite”, a precizat Magdalena Gurzun.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →