Pro și contra lucernei în hrana caprelor - Revista Ferma
6 minute de citit

Pro și contra lucernei în hrana caprelor

Lucerna (Medicago sativa) este considerată una dintre cele mai valoroase plante de nutreț, prin conținutul său ridicat de elemente nutritive: proteine, calciu, potasiu, fier, caroten și fitoestrogeni, aceștia din urmă putând influența benefic, în cantități moderate, ciclul reproductiv la animale.

CE TREBUIE SĂ ȘTIM DESPRE LUCERNĂ ÎN HRANA CAPRELOR?

Există o mulțime de informații contradictorii despre hrănirea caprelor cu lucernă. Unii crescători o apreciază în mod deosebit, în timp ce alții susțin că este periculosă pentru animalele lor. Deci, care este adevărul? Este bună sau rea pentru capre? În acest articol voi menționa beneficiile și riscurile potențiale ale utilizării lucernei în hrana caprelor.
Caprele consumă plante și le digeră printr-un “stomac” cu 4 compartimente, ca și alte animale rumegătoare. Deoarece, pe lângă plantele de cultură, pot mânca și vegetație „mai puțin dorită”, cum ar fi buruienile și frunzele copacilor, se deosebesc de bovine și ovine.
Acest regim alimentar se poate aplica vara… dar iarna? În stabulație, baza hrănirii caprelor sunt furajele fibroase, grosiere, concentrate și cele conservate. Dintre acestea fânul este indispensabil rumegătoarelor.

CÂND ȘI CUM ADMINISTRĂM FÂNUL DE LUCERNĂ?

Fânul de lucernă este o alegere populară pentru crescătorii de capre care au nevoie de un ingredient furajer de bază pentru a-și ajuta animalele să treacă peste iarnă. Fânul este necesar a fi inclus în dietă pentru ca rumenul unei capre să funcționeze corect deoarece, fără fân, caprele tale vor avea probleme digestive majore.
Fânul de lucernă are un conținut mai mare de minerale, vitamine și chiar proteine decât majoritatea sortimentele de fân obținute din graminee. Din aceste motive, este o opțiune excelentă pentru hrănirea caprelor gestante și a celor în lactație pentru că are mai multă energie și proteină și este, de asemenea, foarte bogat în calciu – 3 componente de care au nevoie toate caprele în aceste etape ale vieții.
Se recomanda ca hrănirea cu fân de lucenă să înceapă cu cel puțin 6 săptămâni înainte de fătare.
Orice schimbare majoră în rația unei capre trebuie să se facă treptat pentru a evita tulburările digestive. Se folosesc cantități din ce în ce mai mari astfel încât, trecerea la noult tip de furaj să se facă pe parcurs de o săptămână pentru ca micro-organismele (bacterii, protozoare, fungi) din rumenul caprelor să aibă timp să se adapteze. Folosirea fânului de lucernă în ultima parte a gestației și în lactație constitue garanția asigurării necesarului de elemente nutritive și susținerea unei producții mari de lapte.

hrana caprelor lucerna_b Sursa foto: iStock.com/Kukurund

CUM EVITĂM APARIȚIA CALCULILOR URINARI?

Unii crescători ezită să-și hrănească caprele cu lucernă de teama ca acestea să nu formeze calculi urinari. Este important să rețineți că acest lucru se poate întâmpla și se întâmplă, în special, când are loc supra-alimentația cu lucernă.
Caprele sunt mai puțin afectate pentru că elimină mult calciu prin lapte dar se întâmplă la cele nelactante și, mai ales, la țapi. Folosirea lucernei la tineretul caprin mascul se recomandă până ating vârsta de aproximativ 6 sau 7 luni, după care se va restricționa pentru a nu potența formarea calculilor urinari, ceea ce poate duce la compromiterea acestora pentru reproducție. O variantă este folosirea lucernei în amestec cu graminee.
Cauza principală a apariției calculilor urinari este aportul prea mic de apă și folosirea cerealelor în cantități mari. Lucerna poate agrava problema. O modalitate ușoară de a evita aceste probleme este să vă asigurați că animalele au acces permanent la apă proaspătă și curată. Limitați hrănirea cu cereale, prin distribuirea acestora la muls, dependent de producția de lapte obținută de fiecare capră.

FOLOSIȚI RAȚIONAL LUCERNA!

Deși conținutul lucernei în calciu și proteine este ”un lucru bun”, nu e bine să exagerați! Folosiți cantitățile recomandate la alcătuirea rației și, după caz, limitați distribuirea unor cantități prea mari. Nu în ultimul rând, lucerna este mai scumpă decât majoritatea plantelor furajere de cultură. Folositi-o rațional.
Se cunoaște că balonarea (umflarea) apare la caprele care pășunează pe rouă, în special, pe pășuni compuse exclusiv din leguminoase printre care și lucerna. Vestea bună este că balonarea nu este la fel de tipică la capre ca la alte rumegătoare, cum ar fi oile și bovinele. Cunoscută și sub denumirea de timpanism ruminal, această afecțiune, care poate pune viața caprelor în pericol, se manifestă prin balonare spumosă și balonare cu gaz liber. Nu există o singură cauză când vine vorba de balonare dar, de obicei, are legătură cu ceva din dietă.
Este mult mai ușor să previi timpanismul ruminal (balonarea) decât să îl tratezi!
Deși lucerna este sigură pentru hrănirea caprelor trebuie să fiți prudenți. Nu hrăniți caprele cu multă lucernă dintr-odată și nu cât aceasta este udă de la rouă sau ploaie!

În rația caprelor lucerna este folosită ca masă verde, siloz, semisiloz, semifân și fân ca atare sau în combinație cu graminee.

 

DE CE VORBIM ACUM DESPRE FÂN?

Poate crescătorii se întreabă de ce mă refer la fân când ne aflăm în luna iunie și caprele se află la pășune. Să nu uităm că există mai multe sisteme de creștere, ori în sistemul intensiv caprele se află doar pe saivan iar baza hrănirii este fânul. Pentru aceste capre se organizează două sezoane de reproducție, toamna și primăvara, pentru a avea lapte tot anul. Caprele montate în primăvară sunt în luna 3 de gestație în perioada amintită!

un articol de
SORIN-OCTAVIAN VOIA
UȘV Timișoara
ACO Păstorul Crişana

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →