Principalele boli la sâmburoase - Revista Ferma
3 minute de citit

Principalele boli la sâmburoase

monilioza m Principalele boli la sâmburoase

Syngenta vine cu soluţii pentru problemele din livezi şi pepiniere, astfel încât pomicultorii să diminueze riscul apariţiei infecţiilor primare, care, dacă sunt controlate de la început, se pot asigura bazele unei producţii sănătoase.

 

Monilioza florilor, lăstarilor şi a fructelor

Monilioza – Monilinia laxa şi Monilinia fructigena (foto) este din ce în ce mai frecvent întâlnită şi agresivă cu toate speciile de sâmburoase: cireş, vişin, cais, piersic, prun, îndeosebi în anii cu primăveri ploioase, cu ceaţă, rouă şi umiditate atmosferică ridicată. Boala iernează pe fructele infectate (mumifiate) rămase în pomi sau pe sol, pe lăstari şi pe ramurile atacate şi infectate. În primăvară, infectarea florilor se face cu două tipuri de spori produşi de ciupercă:

• infecţia cu conidiile (sporii) de pe fructele şi ramurile infectate;
• infecţia provenită din apotecii – care se formează pe fructele infectate căzute pe sol, care eliberează spori în timpul înfloritului, însă nu contribuie la infecţiile târzii din timpul sezonului. Condiţiile optime de dezvoltare sunt: temperatura de 22-28 °C şi umiditatea relativă de >85%.

Boala apare, în primăvară, pe lăstari şi pe flori la toate speciile de sâmburoase. Organele atacate se ofilesc brusc, ducând la pierderi de recoltă de până la 60-90%. Lăstarii şi florile atacate nu produc fructe.

Lăstarii atacaţi, cu frunze şi flori brunificate, reprezintă o sursă puternică de infecţie ce se poate manifesta în perioada de pârgă – recoltat pe fructele mature. Infecţiile secundare ce provin de la organele atacate se răspândesc cu uşurinţă prin vânt, ploaie şi insecte.

Organele atacate, ofilite şi uscate rămân pe pomi până toamna sau chiar în timpul iernii. Pe fructele în pârgă sau pe cele mature, alături de Monilinia laxa, se găseşte şi Monilinia fructigena.

 

Tratamente cu Bravo, Chorus şi Score

Bravo – fungicid cu acţiune multiplă împotriva bolilor, ideal pentru utilizarea într-o strategie de prevenire a formelor rezistente. Pentru primele tratamente preventive se recomandă Bravo (2,5 l/ha), începând cu faza de dezmugurit şi până la cea de buton roz.

Score – fungicid sistemic cu acţiune preventivă, dar şi curativă.
Atunci când presiunea de infecţie este ridicată se recomandă a se folosi Bravo în combinaţie cu Chorus până la înflorit sau Chorus cu Score, după înflorit.

Se recomandă aplicarea preventivă pentru a nu avea pierderi de producţie. Când presiunea de infecţie este mare, e indicată utilizarea unui produs de contact în combinaţie cu unul sistemic în raport de 1:1.

Combaterea integrată presupune folosirea unor produse cu diferite moduri de acţiune, fiind contraindicate mai mult de 2-4 tratamente pe an cu acelaşi produs sau cu produse cu acelaşi mod de acţiune.

Text şi foto: SYNGENTA AGRO SRL

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →