Vă reamintim că Nicuşor Şerban, proprietarul fermei Agroserv Măriuţa, a demarat anul acesta construcţia unei fabrici de procesare a laptelui, cu un buget iniţial de 5 milioane de euro, din care 50 la sută fonduri europene. Fabrica, proiectată pentru o capacitate de procesare de 73.000 de litri de lapte, ar putea procesa peste o sută tone pe zi, iar produsele vor fi comercializate sub brandul “Lapte de la vacă”.
Şase luni înainte de termen
Adrian Cocan, ginerele lui Nicuşor Şerban – liderul Asociaţiei Holstein Ro, spune că înainte de acest Crăciun voi avea prilejul de a consuma “Lapte de la vacă”. Pentru că fabrica va fi gata cu o jumătate de an înaintea termenului oficial de punere în funcţiune. Investiţia a sărit deja din bugetul iniţial. Proiectul a fost stabilit la valoarea de 4.925.239 euro, din care Agroserv Măriuţa trebuia să susţină 2.462.620 euro. Dar Nicuşor Şerban, împreună cu ginerele său Adrian Cocan, care s-a ocupat direct de acest obiectiv de investiţie, nu se zgârcesc când vine vorba de calitate.
În fabrică vor munci, dacă aceasta va funcţiona la capacitate maximă, 25 de oameni. Fluxul va fi complet automatizat. Toată investiţia a fost ridicată cu antreprenorul SC Maconz Construct SRL, pentru derularea fluidă a proiectului. Avansul de şase luni spune că treaba a mers ca pe roate, deşi investiţia a început abia anul acesta. E adevărat că Nicuşor Şerban este aproape tot timpul în fermă, iar ginerele său are energie cât pentru alte zece investiţii, ceea ce a indus, probabil, ceva mai multă viteză de execuţie.
Principalul atuu – prospeţimea
Cât priveşte laptele muls, colectat şi procesat „blând” în fabrica fermei de la Drăgoieşti sub brandul „Lapte de la vacă”, pasteurizarea lui se va face la temperatură joasă, la 72 grade Celsius câteva secunde, în aşa fel încât produsele vor fi extrem de curate şi cu termen de valabilitate scurt. Vor fi proaspete, ceea ce în România, la momentul acesta nu prea mai găseşti. Principalul lor atuu este că au ferma de lapte peste drum. Este o garanţie a calităţii şi a prospeţimii. Din păcate pentru noi, Adrian Cocan a prospectat deja piaţa vest-europeană, dar şi cea din Orientul Mijlociu, acolo unde apetitul pentru produse premium este din ce în ce mai mare. Dar e adevărat că piaţa românească încă preferă produsele cu termen de valabilitate… “cosmic”.
L-am chestionat pe fermierul ialomiţean şi despre cum decurge îngrăşarea tăuraşilor în ferma sa, iar răspunsul a fost unul pozitiv-optimist, aşa că nu pot să nu mă întreb cum de România exportă în continuare viţei?!
Printre discuţiile cu Nicuşor Şerban am abordat şi iniţiativa „taxa profesională” pe care Pro Agro a transformat-o într-un draft de lege. O iniţativă pe care acesta a spus că o susţine alături de majoritatea celor pe care îi reprezintă, deoarece – spune fermierul – „a venit vremea să fim prezenţi la Bruxelles dacă vrem să nu se uite că existăm şi noi în viitoarea Politică Agricolă Comună”. Ca de obicei, opiniile fermierului ialomiţean, care munceşte peste 3.500 ha şi creşte 900 de vaci la muls, sunt puternice şi foarte bine fundamentate! Ca şi businessul său!
Un articol publicat în revista Ferma nr. 22/205 (ediţia 15-31 decembrie 2017)