PRIMELE şarje de CĂPŞUNI... brăilene - Revista Ferma
2 minute de citit

PRIMELE şarje de CĂPŞUNI… brăilene

„Am în cultură o suprafaţă de 5 hectare, ceva mai mult decât avusesem anul trecut. Am dus primele cantităţi de căpşuni la pieţele din Brăila, Galaţi, Focşani, Slobozia”, ne-a declarat Petre Constantin, fermierul brăilean. Acesta are căpşunăria undeva în imediata vecinătate a municipiului Brăila, la Vărsătura.

Vremea capricioasă a întârziat recoltarea primelor fructe
Din câmp, la primele „şarje”, kilogramul de fructe zemoase a plecat de la 8 lei, iar pe piaţă, la tarabă, sunt ceva mai scumpe. „Am întârziat cu circa trei zile recoltatul din pricina vremii nefavorabile. Dar, nu ne grăbim să ieşim repede pe piaţă, aşteptăm ca fructele să ajungă la maturitatea optimă de coacere. În zilele următoare vom ajunge la un ritm de recoltare/livrare zilnic de circa 3-4 tone. Nu avem contracte de livrare, avem un portofoliu de clienţi, oameni care vin, cumpără şi distribuie marfa în judeţele limitrofe”, ne-a declarat vestitul căpşunar.

Petre Constantin a ţinut să precizeze faptul că „la recoltare trebuie avută mare grijă; la început am lucrat cu angajaţii mei, vreo 4-5, dar acum am suplimentat numărul culegătorilor. La căpşună e vorba mai ales de calitatea culesului, e investiţie mare şi trebuie mare atenţie, că este un fruct destul de perisabil”.

Material săditor românesc
Fermierul brăilean ne spunea cu… patriotică mândrie că are în câmp căpşună românească; stolonii sunt procuraţi în bună parte de la Institutul de la Mărăcineni, numărul 1 în ţară în producerea materialului săditor. Dar, recunoaşte că a adus şi ceva-ceva din străinătate.
„În zona noastră, cumpărătorul îi place să-şi aleagă singur marfa, aşteaptă să o vadă pe tarabă, răsturnată, nu preferă să cumpere de la supermarket lustruită, vopsită. Au mai multă încredere în marfa noastră tradiţională, românească şi nu preferă să cumpere căpşuni la lădiţe”, a susţinut cultivatorul brăilean.

Aşa cum s-a întâmplat în fiecare an, Petre Constantin nu concepe să iasă în pierdere, întotdeauna căpşuna a scos şi va scoate în continuare… sărăcia din casă. Este o cultură profitabilă, dar îi trebuie suficientă atenţie!

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →