„Înainte de efectuarea tăiatului se determină viabilitatea şi fertilitatea mugurilor, în funcţie de care se calculează încărcătura. În funcţie de soi, de gradul de coacere a lemnului şi de orografia terenului, temperaturile mai mici de minus 20°C afectează viabilitatea mugurilor”, ne-au specificat specialiştii companiei Murfatlar România.
În fiecare sezon se întocmeşte fişa tehnică a plantaţiei, care cuprinde: structura de soiuri, suprafaţa pe fiecare soi, încărcătura de ochi pe butuc, răspunsul viei la tehnologia aplicată în anul anterior (producţia obţinută), vigoarea butucilor (lungimea, grosimea corzilor). Pe baza acestei analize, se propune tehnologia, inclusiv calitatea şi cantitatea producţiilor viitoare.
Reîntinerirea viţei de vie
La programul de reconversie/restructurare se continuă pregătirea terenului şi plantatul viţei de vie în masiv şi în goluri, iar după plantat se udă viţele. În luna mai se încheie instalarea sistemului de susţinere pe suprafeţele restante de vie în anul III şi la cele din anul II.
În luna aprilie se mai efectuează arătura de primăvară şi sapa mare pe rând.
Pierderile de viţe plantate (goluri în plantaţie) depind de calitatea viţelor (eventual vicii ascunse), perioada de plantare, de calitatea lucrărilor, de severitatea fenomenului de secetă s.a.
În funcţie de acestea, procentul de pierderi poate varia între 10 şi 40 la sută pe anumite sole.
Lucrări viticole de sezon
În luna aprilie:
• Revizuirea sistemului de susţinere;
• Încheierea lucrării de palisat (cercuitul) corzilor de rod;
• Aratul pe intervalul dintre rânduri şi erbicidatul pe rând;
• Dacă deficitul apei în sol se va menţine, pe suprafeţele unde sistemul de irigaţii există şi funcţionează, se va execută primul udat.
În luna mai:
• Se plivesc lăstarii;
• Se execută stropitul pentru prevenirea/combaterea dăunătorilor;
• Pe suprafeţele cu soiuri timpurii în vegetaţie şi viguroase se efectuează dirijatul lăstarilor printre sârme.