Traseul itinerant al turneului pan-european organizat de Massey Ferguson a inclus şi anul acesta România, iar una dintre cele două locaţii alese a fost Timişoara, unde am putut descoperi cele mai noi inovaţii în domeniul tehnologiilor agricole.
Prima ediţie MF eXperience Tour a avut loc în 2018, la Bologna, cu ocazia târgului EIMA, iar de atunci în fiecare an Massey Ferguson organizează un astfel de eveniment cu scopul de a facilita interacţiunea fermierilor şi prestatorilor de servicii cu cele mai recente dezvoltări tehnologice din portofoliul binecunoscutei companii. Turneul din acest an, care include 14 ţări şi 27 de escale, introduce conceptul „Farmer First” (Fermierul pe primul loc!), care îşi propune să adapteze experienţa la nevoile fiecărui vizitator.
Din nou la Timişoara
Pentru ediţia 2024 a MF eXperience Tour, SIGMA CVM România, reprezentantul exclusiv al mărcii Massey Ferguson în ţara noastră, a optat pentru două locaţii diferite – Timişoara şi Drajna, capitala Banatului găzduind din nou acest eveniment după experienţa inedită din urmă cu doi ani. Acum, ca şi atunci, fermierii din vestul ţării au avut la dispoziţie patru zile pentru a vizita spaţiul amenajat pe terenurile Universităţii de Ştiinţele Vieţii „Regele Mihai I”, bucurându-se de oportunitatea de a discuta cu specialiştii Massey Ferguson şi de a testa chiar o bună parte din echipamentele expuse. Într-un cadru interactiv şi dinamic, conceput special pentru a sublinia importanţa eficienţei şi sustenabilităţii în agricultura modernă, cei prezenţi au asistat inclusiv la discuţii despre optimizarea proceselor şi tendinţele viitoare din agricultură. De asemenea, am putut observa un real interes în ceea ce priveşte eficienţa consumului de combustibil şi noile sisteme de automatizare.
Modelul MF 9S.425 este cel mai puternic tractor Massey Ferguson în momentul de faţă. – ALEXANDRU ANTONESEI, Brand manager Massey Ferguson în cadrul SIGMA România
MF 9S.425, vedeta evenimentului
Fiecare sesiune a inclus şi o paradă a utilajelor, prezentate de către Alexandru Antonesei, în calitate de brand manager Massey Ferguson în cadrul SIGMA România. Rând pe rând, au intrat în arenă diferite modele de tractoare, cu puteri de la 115 CP şi până la 425 CP – evident, acesta din urmă este vârful de gamă, modelul 9S, lansat toamna trecută la Agritechnica, care a fost principala atracţie a turului din acest an -, două combine şi un încărcător telescopic. „Am ales aceste echipamente ţinând cont de specificul zonei şi de preferinţele fermierilor. Modelul MF 9S.425 este practic cel mai puternic tractor Massey Ferguson în momentul de faţă şi are un design deosebit, caracterizat de acea separare a cabinei de capotă, pentru a oferi mai multă vizibilitate operatorului, şi un zgomot scăzut la interior. Dispune de o transmisie Dyna-VT şi este echipat cu un motor AGCO Power de ultimă generaţie, care respectă standardele de emisii Stage V, asigurând un consum redus de carburant şi o fiabilitate crescută în exploatare”, ne-a explicat specialistul.
Tehnologii de recoltat
În ceea ce priveşte gama de combine, au fost prezentate la Timişoara două modele – Activa 7347 S şi Ideal 8. Cea dintâi este o combină echipată cu 6 căişori şi 3 tobe de batere. Are o capacitate a buncărului de 8.600 litri şi o viteză de descărcare de 105 litri/secundă, iar cea de-a treia tobă are rolul de a îmbunătăţi calitatea materialului recoltat. „Această a treia tobă de batere, denumită MCS (Separator multiculturi), ne ajută să intrăm mai devreme în câmp şi să ieşim mai târziu, dar totodată este utilă în condiţii de umiditate, cât şi de îmburuienare, pentru a reduce pierderile şi în final să obţinem un rezultat cât mai bun la recoltat”, a ţinut să precizeze Alexandru Antonesei.
Pe de altă parte, combina Ideal 8 era echipată cu un heder de tip PowerFlow cu bandă activă, recunoscut pentru eficienţa sa în recoltarea unui spectru larg de culturi, de la cereale până la culturi delicate, precum rapiţa. Unic la această combină este funcţia opţională de autoreglare IDEALharvest, un sistem de senzori care reglează fluxul de material în funcţie de preferinţele operatorului privind calitatea, performanţele şi puritatea boabelor recoltate.

În condiţiile în care au crescut suprafeţele semănate cu grâu şi rapiţă, în detrimentul porumbului, o mare parte din venituri se va concentra şi mai tare asupra campaniei de recoltat din vară. Ceea ce înseamnă că va rezulta o presiune pe cashflow, dacă vor dispărea sau vor fi substanţial diminuate veniturile din toamnă. – PETRE GHEORGHE, Director de vânzări la SIGMA CVM România
8% cotă de piaţă pe segmentul tractoare
Chiar dacă pentru mediul de agribusiness 2024 nu a fost un an extraordinar, din cauza provocărilor climatice, a volatilităţii preţurilor la cereale şi a inflaţiei galopante, printre altele, SIGMA CVM România a reuşit să consolideze poziţia în piaţă a brandului Massey Ferguson, datorită unei strategii orientate către client. „Este evident că există o polarizare a pieţei în momentul de faţă. Pe de o parte, fermierii mari, care privesc activitatea agricolă ca pe un business, nefiind implicaţi emoţional şi afectiv, vedem că se ţin în continuare de planurile lor de investiţii, iar, pe de altă parte, exploataţiile de dimensiuni mai mici, cum ar fi în special cele de familie, sunt foarte precaute în a face achiziţii, acţionând într-un spirit de autoconservare. Cu toate astea, noi am reuşit să ne consolidăm poziţia. Spre exemplu, pe segmentul tractoare, Massey Ferguson a ajuns la o cotă de 8% din piaţa românească”, a declarat Petre Gheorghe, director de vânzări la SIGMA CVM România.
Tractoarele de putere câştigă teren
În mod paradoxal, dacă discutăm de tractoare, preferinţele clienţilor se îndreaptă spre segmentul de putere mare. Undeva la 40% din vânzările de tractoare Massey Ferguson în România se încadrează în categoria peste 250 CP. „Explicaţia este dată de nevoia de a ataşa implemente tot mai mari şi de a acoperi suprafeţe din ce în ce mai întinse într-un timp cât mai scurt”, argumentează Petre Gheorghe.
MARCAJUL ANVELOPEI
În cadrul MF eXperience Tour 2024 au participat şi partenerii de la Trelleborg, producătorul suedez de anvelope cu care sunt echipate din fabrică anumite tractoare şi combine Massey Ferguson. Cu această ocazie, Lucian Bota, reprezentantul Trelleborg în România, a adus în discuţie impactul utilizării corecte a anvelopelor asupra solului. Cu această ocazie am aflat că una dintre erorile frecvente pe care fermierii le fac are legătură cu montarea greşită a anvelopei pe jantă. Mai precis, nerespectarea presiunii maxime de montaj, indicată pe orice anvelopă. Iar eroarea constă în faptul că foarte mulţi consideră că acea valoare inscripţionată ar fi de fapt presiunea optimă recomandată de către producător. Ceea ce este fundamental fals! „Pentru că odată montată corespunzător pe jantă, anvelopa trebuie reglată la presiunea de lucru”, a indicat Lucian Bota. Un alt aspect evidenţiat de acesta este neglijenţa în ceea ce priveşte operaţiunile din fermă. „O anumită presiune ar trebui să aibe în pneuri un tractor care se deplasează pe drumuri publice şi cu totul altă presiune atunci când el face anumite lucrări în câmp şi de cele mai multe ori nu se ţine cont de asta”, a observat reprezentantul Trelleborg.
Lucian Bota, reprezentantul Trelleborg în România
UN TRACTOR LA FIECARE 5 MINUTE
Parte a grupului AGCO Corporation, cu o istorie de peste 175 de ani, Massey Ferguson este unul dintre cei mai cunoscuţi producători de maşini şi echipamente agricole la nivel mondial. De-a lungul timpului, compania a introdus numeroase inovaţii care astăzi definesc industria utilajelor agricole. Printre acestea se numără sistemul Ferguson cu trei puncte de prindere (Three-Point Hitch), care a revoluţionat modul de ataşare a implementelor. În ultimii ani, s-a concentrat pe dezvoltarea de soluţii tehnologice pentru optimizarea eficienţei, reducerea consumului de combustibil şi sprijinirea sustenabilităţii fermierilor. Principala fabrică Massey Ferguson din Europa se află în Franţa, la Beauvais, unde sunt produse 85 de tractoare pe zi, adică un tractor la fiecare 5 minute.