Prima fermă listată la bursă pariază pe New Holland - Revista Ferma
8 minute de citit

Prima fermă listată la bursă pariază pe New Holland

Liviu Zagan, CEO Holde Agri Invest (1)_b

Holde Agri Invest, una dintre cele mai dinamice companii din sectorul de agribusiness din România, listată la Bursa de la Bucureşti şi cu afaceri în domeniul tranzacţiilor de terenuri agricole şi producţia de cereale, a reuşit în numai trei ani să crească spectaculos până la un nivel la care puţini se gândeau că ar fi posibil. Astăzi, puternicul holding exploatează în jur de 10.000 de hectare, aproape jumătate din ţinta stabilită la momentul înfiinţării sale.

 

Cum a început aventura cu agricultura!

De profesie arhitect, meserie pe care a şi practicat-o înainte de a-şi descoperi talentul antreprenorial, Liviu Zăgan a luat primul contact cu agricultura în 2010, cumva forţat de împrejurări. Socrul său, proprietar al unei ferme în judeţul Călăraşi, îl rugase să-l ajute să vândă 300 tone de păstârnac în magazinele din Bucureşti, pentru că el nu găsea cumpărători. Acela a fost practic momentul care i-a stârnit interesul pentru agricultură. Dar abia opt ani mai târziu a reuşit să-şi clădească propria afacere. Dar nu de unul singur, ci împreună cu alţi prieteni şi cunoscuţi, care au format în cele din urmă nucleul de conducere al Holde Agri Invest.

 

Un business cu ţinte clare

Ideea lor a fost, de la bun început, să atragă investitori care să pună bani în dezvoltarea unui business scalabil, pe cât de ambiţios, pe atât de realizabil. Cu ţinte şi asumări precise. Astfel, potrivit planului iniţial, suma investită ar trebui să ajungă la 50 milioane de euro! „Ne-am propus ca în zece ani să ajungem să exploatăm o suprafaţă de cel puţin 20.000 de hectare. Acesta era un target asumat, pentru a conta cu adevărat în piaţă”, ne-a explicat directorul executiv al holdingului.

 

Trei ferme cumpărate în 3 ani

Prima achiziţie a fost ferma din Roşiori (judeţul Teleorman), cu o suprafaţă de 2.800 de hectare, cumpărată de la un cetăţean spaniol, pentru care s-au plătit 4,3 milioane de euro. Asta se întâmpla în august 2018. A urmat apoi ferma de la Frumuşani (judeţul Călăraşi) – 3.400 de hectare şi o investiţie de 6,4 milioane de euro, iar în vara acestui an au finalizat tranzacţia de cumpărare a fermei de la Videle (judeţul Teleorman) – 2.400 hectare, pentru care s-a achitat suma de 14,3 milioane de lei.

 Holde Agri Invest birou_b


Cât de rentabil e să ai teren în prorietate!

Între timp au apărut şi alte oportunităţi, cu suprafeţe mai mici, iar în momentul de faţă se poate spune că Holde Agri Invest este un jucător important pe piaţa de agribusiness de la noi din ţară. „Pentru un fermier nu este rentabil să aibă în proprietate terenuri agricole. Cu toate astea, suntem nevoiţi să şi cumpărăm terenuri. Într-o oarecare măsură, asigură un fel de fundaţie afacerii noastre. Dacă ajungi să ai foarte mult teren în proprietate, îţi scade gradul de profitabilitate. Sub 10% din suprafeţele pe care le lucrăm sunt proprietatea noastră şi probabil vom creşte acest procent în anii care vor urma, dar nu mai mult de 25%. Preferăm să lucrăm cu investitori specializaţi pe investiţii în terenuri agricole. Pe modelul: ei le cumpără, noi le lucrăm şi toată lumea e fericită”, susţine Liviu Zăgan.

combina New Holland CR 9.90 (1)_b


O afacere transparentă

Cotată pe piaţa AeRO a Bursei de Valori Bucureşti cu simbolul HAI, Holde Agri Invest a raportat în primul semestru din 2021 venituri de 14,9 milioane de lei, în creştere cu 193% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. În prima jumătate a anului, compania a derulat investiţii în valoare totală de 26,1 milioane de lei, finanţate din surse proprii şi capital împrumutat, pentru modernizarea fermelor existente şi lărgirea suprafeţelor exploatate.

Pentru întreg anul 2021, compania estimează o producţie agricolă totală de 32.800 de tone, venituri consolidate de 57 milioane de lei şi un profit net de 7,3 milioane de lei. Sunt date publice, accesibile oricui, pentru că odată listată la bursă, o companie trebuie să dea dovadă de transparenţă. „Ne-am dus către bursă tocmai ca să putem accesa capitalul celor care investesc pe bursă. Când investeşti pe bursă ai câteva avantaje. Transparenţa este unul dintre ele, apoi faptul că poţi ieşi oricând. O companie listată la bursă oferă acţionarilor posibilitatea de a face exit practic oricând. Evident, în măsura în care există alţi acţionari care vor să cumpere şi dacă te înţelegi la preţ”, ne-a mărturisit tânărul arhitect.

 Liviu Zagan, CEO al Holde Agri Invest_b

„E uşor să spui că te pricepi la toate, dar practica ne demonstrează că e destul de greu să performezi la un nivel înalt în toate domeniile. E şi asta o variantă, să te specializezi pe ceva şi să faci cel mai bine ceea ce ştii să faci” – LIVIU ZĂGAN, CEO al Holde Agri Invest

 

Cu New Holland la recoltat, fără oprire

La sfârşitul lui septembrie, când a fost documentat acest articol, în ferma Agromixt Buciumeni de la Frumuşani, activitatea era în toi. Tocmai se recolta porumbul. Performantele combine New Holland, pe care Holde Agri le-a achiziţionat de la AgroConcept, cu scopul de a-şi maximiza profiturile, lucrau fără întrerupere. Cantitatea recoltată era descărcată din mers, direct în câmp, fără timpi morţi, după un plan bine pus la punct, ca un ceas elveţian. Chiar dacă pentru cultura porumbului 2021 nu a fost un an tocmai bun.

 

”Am optat pentru combine cu şenile”

Toate combinele sunt model CR 9.90 pe şenile. Iar asta este deja o realizare în sine, pentru că vorbim de cele mai performante combine de recoltat din lume. Noi am optat pentru combine cu şenile pentru că ne scot din foarte multe situaţii dificile. Pe de altă parte, ne-am dorit să fie cu tub de descărcare extra-lung, ca să descarce în remorca de transfer care rulează paralel cu combina, iar tractorul să nu fie obligat să se apropie. În felul acesta, încercăm să păstrăm textura solului şi să evităm compactarea”, a ţinut să sublinieze Liviu Zăgan.

 COmbina New HOlland CR 9.90 in ferma Holde Agri Invest_b


5 combine pentru 5 ani de AgroConcept

 

Nu mai puţin de cinci astfel de combine au fost implicate în campania de toamnă. Cam tot atât câţi ani a aniversat şi AgroConcept de când activează pe piaţa românească, în calitate de distribuitor exclusiv al brandului New Holland. Trei dintre combine au fost cumpărate chiar anul acesta, toate fiind arondate fermei din Călăraşi.

„Colaborarea cu AgroConcept a decurs excelent de la bun început. A contat foarte mult în consolidarea acestei relaţii faptul că am găsit acolo o echipă de profesionişti, care ne-a ajutat mereu când am avut nevoie. Fie pe partea de service, fie sub alte aspecte. Chiar dacă nu pot face minuni, ştiu că vor da întotdeauna totul pentru noi”, îşi argumentează acesta alegerea. Pentru că este foarte mulţumit de rezultatele obţinute până acum cu cele cinci CR-uri, Liviu Zăgan se gândeşte deja să cumpere încă trei combine New Holland în viitorul apropiat, poate chiar anul viitor.

Holde Agri Invest - Combina New HOlland_b


Tehnologii inovatoare

Combinele pe care Holde Agri Invest le are în dotare dispun de o serie de tehnologii inovatoare, cum ar fi sistemul OptiSpread, de împrăştiere a plevei şi paielor pe toată lăţimea de lucru. De asemenea, sunt echipate cu sistemul IntelliSense, care a dus automatizarea la un nou nivel. Acesta are rolul de a creşte productivitatea zilnică, de a reduce spargerile şi pierderile rezultate în procesul de recoltare, îmbunătăţind astfel calitatea materialului recoltat. În plus, deoarece sistemul efectuează setări automate ale combinei, operatorii iau mai puţine decizii în timpul muncii, aspect ce sporeşte nivelul de confort şi încredere şi scade oboseala. „Suntem foarte deschişi la noile tehnologii, dar nu cumpărăm tehnologie de dragul de a o face. Suntem destul de chibzuiţi în ceea ce priveşte configuraţia echipamentelor pe care le achiziţionăm. Spre exemplu, la aceste combine nu se justifica investiţia în acel senzor cu laser care citeşte marginea lanului. Pentru simplul motiv că noi recoltăm tot timpul pe GPS cu semnal RTK”, a precizat CEO-ul companiei.

Care a fost cultura cea mai rentabilă pentru companie în anul 2021 aflaţi din Revista FERMA, ediţia 15-30 noiembrie 2021!

Vezi AICI varianta electronică a revistei!

 

un reportaj de

LIVIU GORDEA

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →