Preţurile cerealelor scad brusc. Importurile ieftine rămân problema nr. 1 a pieţei! - Revista Ferma
3 minute de citit

Preţurile cerealelor scad brusc. Importurile ieftine rămân problema nr. 1 a pieţei!

preturi cereale 2024 Preţurile cerealelor scad brusc. Importurile ieftine rămân problema nr. 1 a pieţei!
foto: @canva/Tymur Khakimov de la Pexels

După ce săptămâna trecută a avut deja loc o scădere abruptă, preţurile la cereale sunt din nou în trend descendent. Principalul motiv – volumul mare de importuri în Europa. În acelaşi timp, cerealele europene sunt greu de vândut pe piaţa mondială.

Moneda euro, în continuare slabă, care a coborât recent sub 1,08 USD, a oferit un anumit sprijin pentru preţuri. Acest lucru a îmbunătăţit competitivitatea exporturilor europene. Cu toate acestea, cererea este în prezent slabă, atât la nivel internaţional, cât şi pe piaţa europeană şi pune presiune asupra preţurilor, transmit analiştii de la agritel, citaţi de agrarheute.com.

Fermierii devin tot mai nerăbdători, din cauza stocurilor relativ mari de grâu din depozite, care trebuie să fie vândute înainte de noua recoltă. Preţurile grâului au scăzut luni cu un euro bun în tranzacţiile curente de pe MATIF, coborând la 212 euro pe tonă. Săptămâna trecută, însă, preţul grâului a atins un nou minim de 210,75 euro pe tonă.

EXPORTURI REDUSE, IMPORTURI MASIVE

În total, ţările UE au exportat 18,9 milioane de tone de grâu până la 28 ianuarie – cu aproximativ 6% mai puţin decât anul trecut. În acelaşi timp, importurile totale de grâu în UE sunt cu 16% mai mari decât anul trecut, ajungând la 7,4 milioane de tone. Aproximativ 3,8 milioane de tone sau 67% din importurile de grâu moale provin din Ucraina, în timp ce Turcia, Rusia şi Canada sunt cei mai importanţi furnizori de importuri de grâu dur.

În prezent, comercianţii europeni de cereale acordă o atenţie deosebită activităţilor de export din Marea Neagră, atât din Rusia, cât şi din Ucraina. Clubul ucrainean de agribusiness raportează o uşoară scădere a volumelor de export pentru luna ianuarie, comparativ cu luna precedentă. Volumele exportate s-au ridicat la 5,3 milioane de tone de cereale.

Exporturile de cereale ruseşti de la începutul sezonului actual s-au ridicat la 38,5 milioane de tone, cu 23% mai mult decât în aceeaşi perioadă a sezonului precedent, a raportat pentru TASS Asociaţia exportatorilor de cereale din Rusia cu privire la rezultatele preliminare din ianuarie. Asociaţia a adăugat că, potrivit rezultatelor preliminare, exporturile ruseşti de grâu de la începutul sezonului s-au ridicat la 29,5 milioane de tone, ceea ce reprezintă cu 13% mai mult decât în aceeaşi perioadă a sezonului trecut.

S-a remarcat faptul că Turcia a devenit principalul importator de cereale şi grâu din Rusia. Printre primii cinci importatori de cereale din Rusia se numără şi Iran, Egipt, Bangladesh şi Arabia Saudită, scrie agrarheute.com.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →