Preţul cerealelor continuă să scadă. Cine exportă mult şi ieftin? - Revista Ferma
3 minute de citit

Preţul cerealelor continuă să scadă. Cine exportă mult şi ieftin?

Ucraina: recoltă foarte mare de cereale - exporturi puţine, preţurile cerealelor scad

EXPORTE DE CEREALE2 Preţul cerealelor continuă să scadă. Cine exportă mult şi ieftin?
canva.com

Potrivit Uniunii Cerealelor din Rusia, exporturile de grâu rusesc au atins un record lunar istoric de 5,8 milioane de tone în septembrie 2023. Exporturile totale în primul trimestru al anului de comercializare 2023/24 (iulie-iunie) au fost cu 59% mai mari decât în anul precedent.

În primele trei luni ale actualului an de comercializare, Rusia a reprezentat 28% din exporturile mondiale de grâu, faţă de o cotă de 21% anul trecut, confirmă Peter McMeekin, trader şi analist de cereale din Australia.

Totalul exporturilor de grâu rusesc din iulie până în septembrie 2023 s-a ridicat la 18,2 milioane de tone, Egiptul fiind cel mai mare cumpărător, cu 2 milioane de tone. Rusia a oferit Egiptului, care de fapt cumpără şi grâu ucrainean, preţuri speciale pentru a obţine un avantaj competitiv faţă de alţi exportatori, critică unii comercianţi şi analişti. Alţii spun: Aceasta este concurenţa.

Turcia a fost al doilea mare client, cu 1,85 milioane de tone. Cu importuri de 1,8 milioane de tone de grâu – în scădere de la 2,4 milioane de tone în anul precedent – Iranul a căzut pe locul trei în clasamentul celor mai importanţi importatori ruşi.

export de cereale Preţul cerealelor continuă să scadă. Cine exportă mult şi ieftin?
canva.com

DEPENDENŢI DE GRÂUL RUSESC

Ţările cu un consum mare de pâine sunt cele mai dependente de grâul rusesc şi printre ele se află şi Pakistan sau Sri Lanka.

Rutele comerciale nu mai urmează o „logică geografică”, deoarece Marocul şi Algeria, de exemplu, şi-au schimbat regulile de import pentru a putea cumpăra grâu rusesc în locul furnizorului lor tradiţional, Franţa, spune Sebastien Abis, autorul cărţii „Geopolitica grâului” şi cercetător la Institutul francez pentru Relaţii internaţionale şi Strategice.

Deşi grâul nu este un aliment de bază în cea mai mare parte a Africii, în multe ţări este o sursă suplimentară importantă de calorii, în special în centrele urbane, unde o penurie de pâine poate duce rapid la tulburări.

Exporturile către Africa nu sunt uriaşe, dar nu sunt nici nesemnificative. Cu 3,9 milioane de tone în perioada 2022-2023, grâul rusesc a reprezentat aproximativ 20% din importurile de grâu din Africa Subsahariană. Putin, între timp, a declarat că Rusia îşi va onora promisiunea făcută după eşecul acordului privind cerealele şi va asigura livrări gratuite către şase ţări africane.

Sursa: agrarheute.com

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →