Preţul alimentelor creşte pentru a treia lună consecutiv. Turcia restricţionează importul de grâu. - Revista Ferma
7 minute de citit

Preţul alimentelor creşte pentru a treia lună consecutiv. Turcia restricţionează importul de grâu.

spice de grau Preţul alimentelor creşte pentru a treia lună consecutiv. Turcia restricţionează importul de grâu.

Indicele FAO al prețurilor la alimente a crescut în mai pentru a treia lună consecutiv, în special datorită unor prețurile mai mari la cereale și lactate care au depășit scăderile cotațiilor pentru zahăr și uleiuri vegetale, a raportat Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO).

Indicele FAO al prețurilor la alimente a fost în medie de 120,4 puncte în mai, în creștere cu 0,9% față de nivelul revizuit din aprilie, dar a rămas în scădere cu 3,4% față de nivelul de din aceeaşi lună a anului  trecut şi cu 24,9% sub maximul atins în martie 2022.

Indicele FAO al prețurilor la cereale a crescut în mai cu 6,3% față de aprilie, susținut de creșterea prețurilor la exportul global de grâu şi reflectând îngrijorările tot mai mari cu privire la condițiile nefavorabile ale culturilor. Prețurile de export pentru porumb au crescut și în luna mai, iar indicele FAO al prețurilor pentru orez a crescut cu 1,3% în mai.

Indicele FAO al prețurilor la produsele lactate a crescut cu 1,8% față de aprilie, susținut de cererea crescută din sectorul comerțului cu amănuntul și al serviciilor alimentare înainte de vacanța de vară, precum și de așteptările pieței că producția de lapte din Europa de Vest ar putea scădea sub nivelurile istorice. Cererea reînnoită de import pentru livrări spot din unele țări din Orientul Apropiat și Africa de Nord a crescut, de asemenea, prețurile la lactate.

Indicele FAO al prețurilor la uleiurile vegetale a scăzut cu 2,4% față de aprilie. În timp ce indicele FAO al prețurilor la carne a scăzut marginal, cu 0,2%, pe măsură ce prețurile internaționale la carnea de pasăre și bovină au scăzut, în timp ce cele pentru porc și ovine au crescut.

FAO a publicat, de asemenea, prima sa prognoză pentru sezonul 2024/2025, anticipând producția mondială de cereale la 2.846 milioane de tone, practic la egalitate cu producția record realizată în 2023/2024. Producţiile globale de porumb și grâu sunt prognozate să scadă, în timp ce la orz, orez și sorg vor înregistra creșteri. Cu toate acestea, recentele condiții meteorologice nefavorabile din regiunea Mării Negre vor duce probabil la o scădere a producției mondiale de grâu, o posibilitate care nu a fost încă reflectată în prognoză.

Utilizarea totală a cerealelor la nivel mondial în 2024/2025 este de așteptat să crească cu 0,5% până la un nou record de 2 851 milioane de tone.

Stocurile mondiale de cereale vor crește probabil cu 1,5% peste nivelul de la începutul sezonului, până la un record de 897 milioane de tone. Este de așteptat ca stocurile de porumb, orz, sorg și orez să crească, în timp ce cele de grâu ar putea scădea. Raportul global stoc/consum va rămâne probabil la 30,9 la sută.

FAO estimează o reducerea a volumului comerțului mondial cu cereale cu 1,3% față de sezonul precedent, la 481 de milioane de tone, cu scăderi mai puternice pentru porumb.

Turcia impune restricții la importurile de grâu

Turcia impune restricții temporare asupra importurilor de grâu pentru a sprijini producătorii locali. Interdicția va intra în vigoare în perioada 21 iunie – 15 octombrie anul acesta. Ministerul agriculturii din Turcia precizează că, în funcție de situația pieței, termenele pot fi ajustate.

Agenția Turcă pentru Cereale (TMO) a reușit să acumuleze stocuri semnificative de peste 9 milioane de tone şi este probabil că urmează să vândă acest volum. Experţii pieţei internaţionale consideră că interdicția este legată de creșterea recentă a prețurilor globale la grâu, în special din cauza riscurilor de scădere a recoltei rusești.

Restricțiile impuse vor schimba în mod semnificativ situația pieței, întrucât Turcia întreprinde în mod regulat măsuri similare de protecţie a producătorilor locali. De exemplu, în 2023, înainte de alegerile prezidențiale, a impus taxe de import. Întrucât Turcia este cel mai mare exportator de făină din lume, probabil va fi forțată să deschidă piețele pentru materiile prime din import în viitor.

Această acțiune întreprinsă de unul dintre cei mai mari importatori de grâu din lume va provoca probabil mai multe fluctuații de preț pe o piață globală deja volatilă.

Măsura va avea cel mai mare impact asupra Rusiei, principalul furnizor de grâu al Turciei. Rusia, cel mai mare exportator de grâu din lume, se așteaptă la o producție și un disponibil total de export mai redus în anul de comercializare 2024/2025, ceea ce a determinat creșterea prețurilor la grâu în ultimele săptămâni. Cu toate acestea, după ce Turcia a anunțat săptămâna trecută interzicerea importurilor, contractele futures pe grâu din Chicago au scăzut cu 7,5%, cea mai mare pierdere săptămânală din iulie 2023.

Odată cu începerea campanie de recoltat în Turcia, prima prognoză din 2024 a Institutului de Statistică din Turcia prevede că producția de grâu va fi de cca. 21 de milioane de tone, în scădere cu 4,5% față de anul trecut. De asemenea, oficialităţile turce estimează o scădere cu 5,4% a producției totale de cereale în acest an.

Ministerul turc anunţă mai anunţă că exporturile de făină din grâu produs intern, interzise din septembrie 2018, vor fi permise. Turcia, în mod constant cel mai mare exportator de făină din lume, exportă de obicei făină produsă din grâu importat.

Recolta de semințe de soare din Rusia ar putea scădea cu 8,4%

Anul acesta, Rusia îşi va reduce recolta de floarea-soarelui cu 8,4%, până la 15,8 milioane de tone, comparativ cu 17,25 milioane de tone în 2023. Scăderea producției va fi cauzată de scăderea suprafețelor însămânțate și înrăutățirea stării culturilor din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile. Suprafața semănată cu floarea-soarelui în acest an este de 9,7 milioane de hectare, față de aproape 9,9 milioane de hectare în 2023.

În schimb, producția de soia din acest an a Rusiei ar putea crește la 7,2 milioane de tone de la 6,824 milioane de tone anul trecut. Suprafața cultivată a crescut la 4,23 milioane de hectare de la 3,7 milioane de hectare în 2023.

Chiar dacă randamentele vor scădea ușor, creșterea suprafeței cultivate cu rapiţă ar putea conduce la realizarea unei producţii de 4,3 milioane de tone, faţă de 4,203 milioane de tone în 2023. Se apreciază că suprafața cu rapiță ce urmează a fi recoltată a crescut la 2,3 milioane de hectare anul acesta, de la 2,1 milioane de hectare anul trecut.

Potrivit Uniunii Ruse pentru uleiuri și oleaginoase, prognoza pentru recolta totală de semințe oleaginoase (inclusiv in pentru ulei) este de peste 29 de milioane de tone.

Ucraina a exportat aproape la fel de mult porumb ca şi anul trecut

De la începutul sezonului actual şi până la 7 iunie, exporturile de cereale și leguminoase din Ucraina s-au ridicat la 47,7 milioane de tone, ceea ce reprezintă o creștere cu 1,74 milioane de tone (4%) față de aceeași perioadă a sezonului trecut.

Conform datelor Serviciului Vamal de Stat, publicate de Ministerul Politicii Agrare și Alimentației din Ucraina, de la începutul sezonului au fost livrate:

  • 27,1 milioane de tone de porumb, cu aproape 200 de mii de tone (1%) mai puțin decât la aceeași dată din sezonul trecut.
  • 17,7 milioane de tone de grâu, ceea ce reprezintă cu 1,95 milioane de tone (12%) mai mult decât sezonul trecut.
  • 2,4 milioane de tone de orz, cu 9% mai puțin decât sezonul trecut.
  • 93,6 mii mii de tone de făină, în scădere cu 50 mii de tone (35%);
  • 1,6 mii tone de secară (-91%);

Pentru referință: în sezonul 2022/2023, exporturile de cereale și leguminoase au totalizat 49 milione de tone, din care: porumb – 29,1 milioane de tone, grâu – 16,8 mililoane de tone, orz – 2,7 milioane de tone, secară – 18 mii de tone şi făină – 153,6 mii de tone.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →