Preţul a scăzut pentru a 7-a lună consecutiv la majoritatea produselor agricole - Revista Ferma
3 minute de citit

Preţul a scăzut pentru a 7-a lună consecutiv la majoritatea produselor agricole

graunte de cerealed118 b Preţul a scăzut pentru a 7-a lună consecutiv la majoritatea produselor agricole

Prăbușirea prețurilor produselor agricole devine tot mai evidentă. Numai în Germania, după cum a anunțat Oficiul Federal de Statistică (Destatis), prețurile primite de fermieri în octombrie 2023 au fost cu 14,5% sub nivelul din aceeași lună a anului precedent. Ca urmare, veniturile cultivatorii de cereale au scăzut cu aproape 40%, iar preţul laptelui a fost cu aproximativ 30% mai mic decât în aceeaşi lună a anului trecut. Doar crescătorii de porci au primit mai mulți bani decât anul trecut.

Prețurile produselor agricole au scăzut pentru a șaptea lună consecutiv. În septembrie preţurile primite de fermieri au scăzut, în medie, cu 11,5%, iar în august cu 5,6%, faţă de lunile similare ale 2022.

Potrivit Destatis, principalul motiv al scăderii prețurilor este așa-numitul „efect de bază”, urmare a nivelului foarte ridicat al prețurilor din anul precedent. Statisticile oficiale arată că fermierii au primit în medie cu 17,5% mai puțini bani pentru produsele vegetale în octombrie decât în aceeaşi lună a anului precedent, iar scăderea medie a preţului produselor de origine animală (la poarta fermei) a fost de 12,6%.

Prețul cerealelor în octombrie 2023 a scăzut în medie cu 36,9% sub nivelul din aceeași lună a anului precedent

Potrivit Destatis, cea mai importantă scădere de la un an la altul al prețurilor la produselor vegetale se datorează în primul rând scăderii prețurilor la cereale. Pentru rapiță, fermierii au încasat cu 35,9% mai puţin, iar scăderea prețului la sfeclă de zahăr și legume a fost limitată față de anul precedent la 3,1%, respectiv 4,0%.

În schimb, cultivatorii de fructe au primit în medie cu 22,8% mai mulți bani în octombrie pentru produsele lor decât în aceeaşi lună a anului trecut. Cea mai importantă creştere s-a înregistrat în cazul merelor, care au fost vândute cu 38,9% mai scump. De asemenea, preţul cartofilor pentru consum a fost în octombrie semnificativ mai mari decât anul precedent, cu până la 26,0%.

carne porc 01 canva b Preţul a scăzut pentru a 7-a lună consecutiv la majoritatea produselor agricole

Preţ redus pentru lapte, dar mai mare pentru porci şi ouă

Scăderea generală a prețului produselor de origine animală este cauzată în primul rând de scăderea bruscă a prețurilor la lapte. În octombrie, acestea au fost cu 29,5% sub valoarea anului precedent, dar au crescut din nou moderat cu 2,1% față de septembrie.

La vânzarea viţeilor, fermierii au fost nevoiți să accepte o reducere de 8,0% față de octombrie 2022. Într-o situația similară s-au aflat şi crescătorii de păsări care au primit în medie cu 7,6% mai puțini bani pentru animalele vândute. Pe de altă parte, ouăle s-au vândut cu 23,3% mai scump decât în octombrie 2023 faţă de aceeaşi lună a anului trecut.

În octombrie 2023 prețului porcilor pentru sacrificare a fost cu 9,6% peste nivelul din octombrie anul trecut, dar crescătorii de porci au primit cu 6,0% mai puțini bani decât în septembrie 2023.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →