Premieră națională la Iași - Revista Ferma
8 minute de citit

Premieră națională la Iași

Pentru prima dată, la Iași, în perioada 22-24 septembrie 2016, specialiști veterinari din România, dar și din alte țări europene s-au reunit la Congresul Internațional de Imagistică Veterinară, organizat de către Asociația Română de Diagnostic Imagistic Veterinar, în parteneriat cu Facultatea de Medicină Veterinară a USAMV Iași.

Manifestarea a adus câteva premiere. Pentru prima dată au fost reuniți într-un singur loc atât specialiștii din imagistica veterinară, cât și cei din domeniul chirurgiei veterinare. De asemenea, a fost pentru prima oară când s-au organizat două secțiuni distincte de dezbateri științifico-practice – una referitoare la animalele de rentă (animale de fermă) și cealaltă axată pe animalele de companie. Până acum, cel mai adesea au fost prezentate public problematicile practice și noutățile tehnico-științifice din sfera sănătății animalelor de companie, iar cele referitoare la animalele cu importanță economică aproape că nu au existat sau au fost trecute la capitolul ”și altele”. ”Manifestări științifice dedicate situațiilor patologice la animalele de fermă nu prea au fost organizate. Ceea ce s-a discutat public despre această categorie de animale, în cadrul anumitor simpozioane, a făcut referire mai cu seamă la importanța lor economică, la creșterea și exploatarea în condiții optime economic, destinațiile producțiilor și mai puțin la patologii și diagnostic. Instituțiile pe care le reprezint au în preocupări aceste aspecte și, periodic, încercăm să organizăm astfel de evenimente, prin care să informăm colegii medici veterinari, precum și populația despre unele noutăți de interes, despre noi elemente în controlul sănătății tuturor animalelor, inclusiv a celor de fermă”, spunea coordonatorul evenimentului, Vasile Vulpe, profesor la Facultatea de Medicină Veterinară Iași.

Premieră națională la Iași

Tehnici și cercetări noi în diagnosticul patologiilor animale
În Dacă în cazul animalelor de talie mică, de mare interes au fost detaliile legate de diagnosticul imagistic, respectiv căile de a se ajunge mai repede și mai sigur la diagnostic spre evitarea prelungirii timpilor de examinare, ceea ce ar putea permite apariția complicațiilor medicale, în privința animalelor de fermă au reținut atenția aspectele legate de modalitățile de îmbunătățire a tehnicilor chirurgicale, astfel încât reușita intervenției să fie deplină, iar animalele să sufere cât mai puțin și recuperarea lor medicală să fie mai rapidă.
Au fost prezentate practici medicale de ultimă oră, unele dintre acestea tot mai necesare medicilor veterinari care lucrează în cabinete și clinici veterinare, respectiv computer-tomografia folosită în medicina dentară veterinară și tehnici imagistice aplicate din ce în ce mai mult în medicina legală veterinară. ”Este de maximă importanță să ajungem să deslușim misterul morții, aparent inexplicabilă, a unui animal, cât mai rapid, prin tehnicile acestea moderne – radiologice, computer-tomografice. Astfel, dacă a fost vorba despre moartea subită a unui animal din fermă, vom afla foarte rapid cauza și nu vom mai aștepta, uneori poate, chiar fatal de mult timp. Vom putea evita răspândirea unor posibile pericole asupra altor exemplare sau asupra altor ferme ori chiar asupra oamenilor, dacă motivul ar ține de factorii patologici care pot fi transmiși și la oameni. Practic, discutăm despre tehnici și cercetări noi, pentru asigurarea sănătății animalelor din ferme, dar și a populației umane. Sunt noutăți aflate, încă, în studiu. Dar, rezultatele de până acum din Italia, la câini și pisici, ne-au fost prezentate de către colegii noștri din Napoli, cu toată deschiderea”, sublinia Vasile Vulpe.

Mai multă precizie în diagnosticul preventiv la animalele de fermă
Medicina legală veterinară avansează rapid, putând fi prognozată utilizarea tehnicilor radiologice moderne la mai multe specii de animale, deși, deocamdată, la animalele de fermă, sunt preferate metodele tradiționale de diagnostic postmortem. Specialiștii din mai multe țări europene, precum Italia, Spania, Anglia, România au dezbătut la Iași căile de recuperare a decalajelor existente între medicina legală veterinară și cea umană. ”Tehnicile radiologice la care am lucrat în cadrul Facultății de Medicină Veterinară din Napoli – Italia ne-au adus în punctul în care putem desluși cauzele morții la câini și pisici, spre o oarecare alinare a suferinței proprietarilor respectivelor animale sau spre a ști exact dacă a fost vorba sau nu despre malpraxis. La animalele de importanță economică, așa ceva ar fi extrem de folositor. Aceste tehnici, chiar dacă vorbim deocamdată despre o arie restrânsă ca specii de animale, se apropie de practica din medicina legală umană, în care tehnicile radiologice sunt utilizate de mult mai mult timp. Încet, încet ne dezvoltăm și noi, cei din medicina legală veterinară. Aspectele amintite ne preocupă nu doar pe noi, cei din Italia, ci și pe alți colegi din alte țări. Ceea ce discutăm aici, la Iași, poate fi un nou pas pe drumul cunoașterii și al dezvoltării. E posibil să vorbim despre dezvoltare și la alte specii de animale. Eu cred că în 4-5 ani, cunoștințele noastre vor fi cu mult mai avansate față de ceea ce știm acum”, menționa profesorul Leonardo Meomartino, de la Universitatea din Napoli.

Investiții în premieră națională, în medicina veterinară ieșeană
În același context general, al inițiativelor științifice, practice și de investiții în domeniul medical-veterinar, la Iași a fost demarat un proiect de realizare a unui laborator de virusologie și a unui spital veterinar regional, lângă Iași – în apropierea comunei Rediu. Sunt două noutăți prezentate de USAMV Iași, prin Facultatea de Medicină Veterinară. Valoarea proiectului, cu finanțare europeană, este de aproximativ opt milioane de euro, semnarea contractului de finanțare având loc la finalul lunii septembrie 2016. ”Laboratorul de la Iași va fi cel mai modern laborator de virusologie din România. Înainte de câștigarea finanțării acesteia, noi mai aplicasem pe programe europene de încă două ori, dar fără a ajunge în faza de finanțare. Acum, adică a treia oară, am reușit să atragem fonduri de aproape opt milioane de euro și, potrivit obligațiilor contractuale, peste trei ani investiția va fi finalizată. Luna septembrie 2016 va rămâne istorică, fiind momentul semnării contractului de finanțare”, explica Vasile Vântu, rectorul USAMV Iași. Coordonatorul proiectului care va conduce și la înființarea primului spital veterinar regional este actualul decan al Facultății de Medicină Vetrinară Iași, Gheorghe Săvuța.
Congresul de Imagistică Veterinară organizat la Iași s-a bucurat de participarea specialiștilor, medici veterinari și cadre universitare și de cercetare din toate colțurile țării, precum și din Uniunea Europeană, invitații speciali din acest an fiind Novales D. Manolo din Cordoba – Spania, Meomartino Leonardo din Napoli – Italia și Sergio Guilherme din Londra – Anglia.

 

BOLILE EMERGENTE – BOLILE MILENIULUI
Dezvoltarea capacității de diagnostic și tratament este cu atât mai necesară cu cât se observă migrarea atipică a factorilor de răspândire a bolilor. De exemplu, în ultimii ani s-a constatat că în regiunea de Nord-Est a României au apărut unele boli specifice Deltei Dunării. Apariția așa-numitelor boli emergente alarmează și impune creșterea posibilităților de a identifica rapid tipul afecțiunii și factorii determinanți sau favorizanți, astfel încât problemele să fie ținute sub control și efectele păguboase să fie eliminate. ”Condițiile climatice se schimbă, agenții patogeni se adaptează tot mai mult și, ca urmare, au fost identificate anumite boli emergente, boli ale mileniului acestuia, inclusiv în județele Iași, Suceava, Botoșani. De exemplu, a apărut dirofilarioza determinată de parazitul Dirofilaria immitis transmis de țânțari. Prin înțepătură, țânțarii injectează în pielea animalului sănătos larvele de microfilarii, iar în 6-7 luni acestea se transformă în adulți care provoacă dirofilarioza. Este o boală care produce probleme cardiace și respiratorii grave, putând determina epuizarea și moartea animalului. Cei mai expuși sunt câinii. Boala era rară în România și se întâlnea doar în zonele mlăștinoase și în Delta Dunării. Acum, ea s-a răspândit. Trebuie să fim atenți și să fim pregătiți pentru a face față oricărei situații și cât mai rapid”, semnala profesorul Vasile Vulpe.

CLINICĂ MOBILĂ PENTRU INTERVENȚII DIRECT ÎN FERMĂ
Un alt obiectiv urmărit îndeaproape, inclusiv la solicitarea crescătorilor de animale din zona Moldovei, este achiziționarea unui laborator imagistic mobil, astfel încât anumite radiografii la animalele de rentă să fie realizate în fermă și să nu fie necesar transportul animalului sau, mai rău, sacrificarea acestuia din cauza imposibilității de a fi transportat rapid către un laborator de radiologie. ”Există, pe piață, aparate radiologice portabile, care se pot adapta în teren. Mărturisesc faptul că noi avem deja aparatul portabil, suntem la faza de autorizare – fiind vorba despre radiații, există un regim juridic special. Concomitent, căutăm posibilitatea de a achiziționa o mașină de transport specifică, numită clinică mobilă, astfel încât să putem fi cât mai operativi și eficienți în cazul deplasării pe teren, acolo unde se află pacientul de talie mare care are nevoie de intervenția medicului veterinar”, preciza Vasile Vulpe.

 

Articol publicat in revista Ferma nr. 19 (180) din 1-15 noiembrie 2016

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →